Kako do odštete ako se okliznete na led i zadobijete prelom na ulici

Ukoliko se građani povrede prilikom pada zbog neočišćenog snega da bi tražili odštetu, prvo moraju da otkriju ko je nadležan za čišćenje te deonice. Ove povrede, prema oceni advokata, predstavljaju vrlo komplikovane slučajeve za razlike od na primer ujeda pasa.

Advokat Aleksandar Đorđević iz Advokatske kancelarije Batić kaže za Nova.rs da su padovi na ulici zbog neočišćenog snega komplikovani slučajevi, gde prvo treba otkriti koje pravno ili fizičko lice je odgovorno za čišćenje.

Đorđević navodi da za različite puteve odgovaraju različita pravna ili fizička lica, te prvo osoba koja se povredila mora da nađe ko je bio nadležan za tu deonicu.

„To je komplikovano kada neko padne na ulici i nije kao kod ujeda pasa, jer građanin teško može prvo da otkrije ko je nadležan i kome da se žali, ali sigurno da ima odgovornih“, navodi naš sagovornik.

Посни колачи од бадема

U Beogradu su, kako kaže, najčešće za čišćenje snega zaduženi „Beograd put“ i Grad Beograd kao odgovorna lica.

U praksi se ljudi najčešće žale Gradu, ali retko kada idu na sud i tamo dolazi do, kako ističe naš sagovornik, problema.

„Oni imaju neku praksu suda iz 1997. godine da ako patiš manje od pet dana onda nemaš pravo na štetu, što je mislim suludo, ali postoji ta praksa suda i to su neke povrede koje ne iziskuju naknadu štete… Realno štete se kreću od 100.000 do milion dinara u zavisnosti od povrede jer možeš da uganeš nogu i verovatno nećeš dobiti ništa, a možeš i da slomiš kuk i ostaneš nepokretan“, navodi nam Đorđević.

Preporučujemo:  Jovana Joksimović IZBACILA Mlađana Đorđevića iz emisije: Treba da vas bude sramota!

Koliku razliku čini to gde tačno neka osoba padne na ulici zbog neočišćenog snega, naš sagovornik navodi primer slučaja žene sa Karaburme koja je slomila nogu i na sudu se postavilo pitanje da li je ona zakoračila na pešački prelaz, te da li je pala na trotoar ili prelaz.

Isto kao veliki problem Đorđević ističe i „prebacivanje odgovornosti“.

„Onda u tom slučaju obično tužiš Grad kao krovnu organizaciju i solidarno to pravno ili fizičko lice koje je trebalo u konkretnom slučaju da čisti“, navodi on za Nova.rs.

Ko je odgovoran za čišćenje snega i leda u Beogradu
Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove odgovorili su za Nova.rs da su poslovi uklanjanja snega i leda sa površina javne namene i površina u javnom korišćenju uređeni Odlukom o komunalnom redu, te su u zavisnosti od vrste površine određeni subjekti koji su dužni da se staraju o njima.

Za uklanjanje snega i leda sa kolovoza odgovorna je organizaciona jedinica Gradske uprave Beograda nadležna za poslove održavanja ulica i opštinskih puteva preko javnog komunalnog preduzeća, odnosno drugog privrednog društva ili preduzetnika kome poveri ove poslove.

Zatim Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove linijskog prevoza putnika za uklanjanje snega i leda sa stajališta javnog prevoza preko javnog komunalnog preduzeća ili drugog privrednog društva kome poveri ove poslove.

ДВОГЛАВА ПТИЦА СУНЦА

Za uklanjanje snega i leda sa pešačkih zona, zona usporenog saobraćaja, pešačkih prelaza i pasarela, javnih stepeništa, trotoara širih od 5 metara, trotoara ispred pešačkih prelaza i podzemnih prolaza i uličnih slivnika na području Voždovca, Vračara, Zvezdare, Zemuna, Novog Beograda, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Starog grada i Čukarice ima javno komunalno preduzeće koje je osnovao grad za obavljanje delatnosti održavanja čistoće, navode za Nova.rs u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Preporučujemo:  POSLEDICE BEZOBRAZLUKA I VAPAJ OČAJNIH: Štrajk u pošti iscrpeo građane

U ovim gradskim opštinama za uklanjanje snega i leda sa pešačkih staza u parkovima i sa trotoara oko parkova odgovorno je javno komunalno preduzeće za održavanje javnih zelenih površina, dok je za čišćenje snega i leda sa javnih parkirališta odgovorno preduzeće koje obavlja održavanje javnih parkirališta ili firma kojoj su poverili taj posao.

Za uklanjanje snega i leda sa slivnika i slivničkih veza u ovim opštinama ima „Beogradski vodovod i kanalizacija“, dok za čišćenje pešačkih staza na gradskim grobljima i sa trotoara oko groblja ima JKP „Pogrebne usluge“ ili preduzeće kojem povere posao.

„Beogradske pijace“ ili firma kojoj je poveren taj posao treba da čisti sneg i led sa pijačnih komunikacija i potrebnog broja prodajnih mesta.

Na području gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, odgovorna su javna komunalna preduzeća koja je osnovala ta gradska opština za održavanja tih površina ili preduzeća kojima je poveren posao.

Stanari obavezni da čiste ispred zgrada
Za uklanjanje snega i leda sa železničkih i autobuskih stanica, otvorenih tržnih centara, sajmova, sportskih objekata i sličnih prostora, odgovorno je pravno lice, odnosno preduzetnik koji koristi ili održava navedenu površinu, navode za Nova.rs u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Za čišćenje snega i leda sa trotoara širine do 5 metara koji se nalazi ispred stambenih i poslovnih zgrada i prostora, odnosno pripadajuće građevinske parcele, ili ispred objekata u izgradnji i oko neizgrađenog građevinskog zemljišta, odgovorna su pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, zakupci ili neposredni držaoci. Obaveze se odnose i na druge saobraćajne površine u javnom korišćenju (interne saobraćajnice, prilazne staze, pešačke staze oko ili između zgrada i sl.).

Inače, uklanjanje snega i leda vrši se u skladu sa operativnim planom koji donosi gradonačelnik Beograda, odnosno nadležni organ gradske opštine, najkasnije do 15. oktobra tekuće godine.

Preporučujemo:  U Srbiji najavljen sneg

Operativnim planom uklanjanja snega i leda određuju se način čišćenja i usklađuju aktivnosti, određuju prioriteti i drugo.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

Nova.rs

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka. Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono [Opširnije...]

SLOBODAN ANTONIĆ: Goran Marković – umetnik i klasni idiot

Ovo je članak o Goranu Markoviću. Korporativni mediji fetišizuju trendi umetnike. Pogledajte samo kako nam glumci i pevači objašnjavaju svet [Opširnije...]

vučević
HITNO SAOPŠTENJE VOJSKE SRBIJE! Važna informacija za građane od 19 do 30 godina, pominje se i oružje!

Ministarstvo odbrane poziva sve zainteresovane kandidate za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem u 2022. godini da podnesu svoje prijave. [Opširnije...]

ĐILASOVA POLITIČKA KOREKTNOST Nasilje, batinanje, poziv na linč i ubijanje

Marinika Tepić i Dragan Đilas ne prezaju kada je u ppitanju njihova želja da se obraćunaju sa onima koji su [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *