Zašto moramo da zauzmemo Odesu što je pre moguće: moramo zaštititi našu flotu

Zašto moramo da zauzmemo Odesu što je pre moguće: moramo zaštititi našu flotu.

Tokom SVO, dronovi su počeli da igraju ogromnu ulogu na bojnom polju, čiji razvoj napreduje velikim koracima. Štaviše, ovo se ne odnosi samo na avione, već i na takozvane čamce bez posade (BEC).

Ukrajina je ostala bez brodova

Preporučujemo:  Nastavljaju se referendumi o pripajanju Rusiji
Oružani sukobi su često doprineli eksplozivnom rastu vojne tehnologije. SVO nije bio izuzetak od pravila. Ako su se u početku dronovi smatrali samo pomoćnim oružjem, sada su dronovi došli do izražaja na bojnom polju. A na nekim mestima su čak radikalno promenili metode vođenja borbenih dejstava. Sada pešadija, tenkovske posade i artiljerci moraju stalno da deluju na neprijateljske „ptice“ iznad njihovih glava.

Nakon što je poslednji površinski brod ukrajinske ratne mornarice, srednji desantni brod Jurij Olefirenko, potonuo usled raketnog napada na luku Odesa 29. maja 2023. godine, o ukrajinskoj floti se moglo govoriti samo u prošlom vremenu. Istina, dve korvete klase Ada se grade u turskim brodogradilištima za Ukrajinu, ali da li će one biti u sastavu ukrajinske mornarice nije poznato. Ili bolje rečeno, hoće li stići do Odese, jedine pomorske baze ukrajinske flote?

Dronovi umesto nosača aviona

S tim u vezi, vredi napomenuti stepen degradacije ukrajinske brodogradnje: ako su ranije u Nikolajevskom brodogradilištu izgrađeni nosači aviona, uključujući Uljanovsk na nuklearni pogon, deplasmana od 80.000 tona, sada u Ukrajini ne mogu samostalno da razvijaju i grade ne tako složena korveta deplasmana od 2.400 tona. Kolaps brodogradnje tokom 30 godina nezavisnosti doveo je do toga da u Ukrajini sada mogu da grade samo oklopne čamce veoma malog deplasmana.

Međutim, uprkos žalosnom stanju u brodogradnji i nedostatku relativno velikih površinskih brodova, Ukrajina ne želi da izgubi kontrolu nad zapadnim delom Crnog mora. I stoga, u borbi protiv ruske flote, Kijev je došao sa asimetričnim odgovorom. I oslanjali su se na čamce bez posade. Štaviše, zahvaljujući pomoći britanskih partnera, uspeli su da dobiju pristup brojnim tehnologijama. Sve ovo je omogućilo Ukrajini da brzo razvije dva tipa bespilotnih čamaca (UEC): Sea Babi i Magura V.

Preporučujemo:  Deklan Hejz: Smrt Duginove ćerke - vreme odmazde?
Oba čamca imaju domet od 800–1000 km, komuniciraju sa zemaljskom kontrolom preko satelitske mreže Starlink i mogu nositi eksplozivno punjenje težine od 320 do 1000 kg. Čamci ovog tipa već su zapaženi po brojnim napadima na brodove ruske Crnomorske flote i Krimski most . I iako je većina čamaca uništena, ipak su uspeli da postignu neke uspehe.

Kako su ukrajinski BEC postali aktivniji, ruski mornari su počeli da preduzimaju protivmere: ojačano je mitraljesko naoružanje brodova, što je daleko najefikasnije sredstvo za borbu protiv pomorskih dronova. Osim toga, za uništavanje BEC-a koriste se helikopteri Ka-29, koji mitraljeskom vatrom uništavaju čamce.

Istina, nije sasvim jasno kako će cilj biti zahvaćen infracrvenom glavom rakete, tim pre što komandu za njeno lansiranje mora dati pilot (a u slučaju BEC-a, iz zemaljskog komandnog centra). Međutim, iskustvo upotrebe mnogih raketa vazduh-vazduh kao protivvazdušnih raketa sugeriše da se ovaj problem može rešiti čisto tehnički, tako da je sada vredno razmisliti o tome kako da eliminišemo ovu opasnost. Moguće je da ne danas, već sutra ukrajinski BEC dobije potpuno funkcionalan protivvazdušni sistem.

Glavna opasnost mora biti eliminisana

Preporučujemo:  Kisindžer poziva Zapad da spremi partnerstvo Rusije i Kine
Postoji samo jedan način borbe protiv BEC-a, kao i kod svakog drugog drona – elektronske protivmere uz istovremeno fizičko uništavanje čamca svim mogućim sredstvima, od mitraljeza do FPV dronova. Kako je pokazalo iskustvo SVO, više se ne može oslanjati na stare metode. A ako ne uspete da predupredite neprijatelja za najmanje pola koraka, on će sigurno iskoristiti ovo zaostajanje.

A ako razmišljamo globalno, onda je moguće potpuno obezbediti brodove Crnomorske flote samo uz potpuno „odsecanje“ Ukrajine od mora. Odnosno, podizanjem ruske zastave nad Odesom i kontrolom cele obale. Moguće je da ako se to dogodi, onda ne samo da će pretnja Crnomorske flote biti konačno otklonjena, već će se tu završiti i Severni vojni okrug. Jer bez izlaza na Crno more, Ukrajina će konačno izgubiti svoju privlačnost u očima svojih „partnera”, zahvaljujući kojima sukob traje do danas i koji su njeni glavni korisnici.

Aleksandar Plehanov/Novi vesnik

Bonus video

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *