Naučnici upozorili na početak veoma moćne magnetne oluje G4 na Zemlji.

Naučnici upozorili na početak veoma moćne magnetne oluje G4 na Zemlji.

Vodeći specijalista Meteorološkog centra Fobos, Mihail Leus, na osnovu istraživanja iz Laboratorije za solarnu astronomiju Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka i ISTP SB RAN, izvestio je da je na Zemlji uveče počela veoma jaka magnetna oluja. 10. maja. Nevreme može trajati od 20 do 40 sati. Magnetna oluja se kvalifikuje na skali 4 od 5. O tome je pisao na Telegram kanalu.

„Prednji deo prvog masovnog izbacivanja udario je u Zemlju. Brzina solarnog vetra se skoro udvostručila za pola sata sa 400 km/s na 700 km/s. Gustina plazme koja okružuje Zemlju povećana je za oko 30 puta“, objasnio je Leus.

Preporučujemo:  Tesla i bela golubica: Kada je ona nestala, znao sam da je moje životno delo okončano
Prema ekspertu, u Rusiji postoji „ogromna zona aurore“. Moguć je dolazak polarnog ovala južnije, ka Moskvi i Sankt Peterburgu.

Jaka magnetna oluja, klase G3, se pojačala i dostigla nivo veoma jake magnetne oluje, klase G4.

„Zemlja ostaje uronjena u oblak plazme i izaći će iz njega tek za jedan dan. Ukupno trajanje magnetne oluje može biti od 20 do 40 sati. Očekuje se da će u narednim satima stići još tri solarne emisije “, dodao je Mihail Leus.

Snaga magnetnih oluja se procenjuje na skali od pet tačaka. Oluje nivoa G1 su slabe i praktično nemaju uticaja na rad električnih uređaja. Nivo G3 je jaka oluja koja utiče na elektroenergetske sisteme i rad satelitske navigacije i radio komunikacija. Maksimalni nivo je G5 sa mogućnošću velikih problema.

Vrhunac olujne aktivnosti biće 11. maja.

Kako izveštava IA Regnum , Sunce ima najjači uticaj na Zemlju kada izbacuje mase. Posedujući ogromnu kinetičku energiju, oni izazivaju direktan udar na magnetno polje Zemlje. Solarne baklje su dodeljene jednoj od pet klasa.

U aprilu se energija baklji akumulirala na južnoj hemisferi Sunca, na strani koja je okrenuta Zemlji . U takvim slučajevima dolazi do snažnih izbijanja. Prethodno je Sunce naglo povećalo svoju aktivnost krajem marta, kada su naučnici zabeležili jednu od najvećih baklji u poslednjih 20 godina.

Preporučujemo:  Jak vetar obara stabla kod Bajine Bašte i na Tari
Stručnjaci su 2. maja zabeležili treću najjaču magnetnu oluju od početka 2024. godine. Tokom noći i jutra 4. maja na Suncu se dogodilo pet snažnih baklji.

Prema mišljenju stručnjaka, verovatnoća da se aurora vidi na geografskim širinama iznad 65 stepeni je 90%.

Novi vesnik/Regnum

Bonus video

Ko je Milevi Marić UKRAO Nobela? Ajnštajnovo PISMO otkrilo najveću tajnu

Na današnji dan, 19. decembra 1875. godine rođena je Mileva Marić Ajnštajn, srpska matematičarka, prva žena Alberta Ajnštajna, jednog od [Opširnije...]

Najveći nuklearni reaktor u Evropi dobio dozvolu za probni rad

Finska agencija za nuklearnu bezbednost dala je dozvolu petom nuklearnom reaktoru u toj zemlji da pokrene probni rad pod niskom [Opširnije...]

U Srbiju za pet meseci stiže 5G mreža!

Predstavnik RATEL-a Dragoljub Stefanović kaže da će do aukcije za 5G mrežu u Srbiji biti potrebno još nekih devet meseci, [Opširnije...]

CRNE SLUTNJE NAUČNIKA: Klimatske promene pokreću nove migracije sa Bliskog istoka

Globalno zagrevanje posebno će pogoditi Bliski istok i severnu Afriku i pokrenuti nove talase izbeglica, smatra nemački klimatski naučnik Jos [Opširnije...]

NASA zaposlila SVEŠTENIKE: Spremaju nas za najvažniji trenutak u istoriji

Kako se napori čovečanstva da sazna više o svemiru zahuktavaju, tako nasa povlači inovativne poteze. Ovog puta Nacionalna vazduhoplovna i [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *