Setili se britanskog robovlasništva: Traže skoro pet biliona dolara odštete

Premijerka Barbadosa Mia Motli pozvala je Veliku Britaniju da plati 4,9 biliona dolara odštete zbog transatlantske trgovine robljem, najavljujući da će razgovori o nadoknadi tog duga „biti teški i da će potrajati“.

„Ne očekujemo da će nadoknada štete biti isplaćena za godinu, dve, ili pet jer su se izvlačenje bogatstva i nanošenje štete dešavali vekovima. Ali tražimo da nas vide i da se čuju“, rekla je premijerka.

Ona se dan ranije sastala sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom kako bi razgovarala o bilateralnim odnosima između zemalja, ali nije želela da otkrije detalje o Kameronovom stavu duguju li im Britanci zbog ropstva.

Motli se, kaže, nada da će „ministar spoljnih poslova po tom pitanju slediti stav njegovog veličanstva“.

Kralj Čarls je, inače, ranije priznao ulogu Britanije u trgovini robljem, javno izražavajući svoje žaljenje zbog nepravde i patnje koje je ropstvo nanelo. On, međutim, nije govorio o finansijskim reparacijama.

Britanski premijer Riši Sunak u aprilu je javno odbio da se izvini ili ponudi reparacije za trgovinu robljem, rekavši da „pokušaj da se otkrije naša istorija nije pravi put napred i da nije nešto na šta ćemo fokusirati svoju energiju“.

Britansko carstvo je trgovalo sa oko 3,1 miliona Afrikanaca, od kojih je 2,7 miliona poslato u britanske kolonije na Karibima, Severnoj i Južnoj Americi i druga mesta tokom perioda od 150 godina. Britanski parlament je trgovinu robljem ukinuo 1807. godine.

Otkako je postala lider ove ostrvske države 2018. godine, Motli je glasno govorila o nasleđu kolonijalizma i zahtevala je reparacije za štetu koju im je nanela imperija.

Preporučujemo:  Da li je noćas počeo Treći svetski rat? SAD i Britanija napali Jemen!

Ona je rekla da Velika Britanija duguje 24 biliona dolara reparacije za 14 zemalja pogođenih transatlantskim ropstvom, Španija duguje 17,1 biliona dolara, Francuska 9,2 biliona dolara i Holandija 4,86 ​​biliona dolara.

„Ove brojke, ako se izvuku iz konteksta, mogu izgledati zapanjujuće. Ali u odnosu na ukupno bogatstvo akumulirano tokom određenog vremenskog perioda, brojke su zapravo male“, rekla je Motli.

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *