Čak 11 puta više muškaraca zaraženo HIV -om u odnosu na žene

U Srbiji je u ovoj godini kod 124 osobe dijagnostikovan HIV, što je za 18 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, odnosno za 29 odsto manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Kod 35 osoba je otkrivena klinička sida, dok je 10 osoba umrlo od ove bolesti, što je za 67 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Kako je pojasnila dr Danijela Simić, iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, od novootkrivenih pacijenata, 59 osoba je iz Beograda, 42 su iz Vojvodine, a nešto manje od petine je iz ostalih okruga centralne Srbije. Registrovano je 11 puta više muškaraca u odnosu na žene (114 muškaraca i 10 žena).

– Većina dijagnostikovanih HIV pozitivnih osoba je uzrasta 20–49 godina. Najmlađa osoba kojoj je otkrivena HIV infekcija ima 17 godina, a najstarija 76 godina. U odnosu na način transmisije, kod 102 osobe HIV je prenesen seksualnim odnosom bez kondoma (98 odsto svih prijavljenih slučajeva sa poznatim načinom transmisije), od kojih je 66 muškarca koji su prijavili rizične seksualne odnose sa drugim muškarcima – dodala je dr Simić.

Povodom Svetskog dana side, koji se obeležava danas pod sloganom „Neka vode zajednice”, udruženja koja se bave ovom tematikom naglašavaju da je to poziv na akciju da se podrže zajednice osoba koje žive sa HIV-om, zajednice osoba u povećanom riziku od HIV-a ili osoba koje su pogođene HIV-om u njihovim ulogama.

– Do 2030. godine treba da se okonča epidemija HIV-a u svetu. To je cilj. Danas se sa HIV-om živi i uz pravovremenu terapiju pacijenti mogu da dočekaju duboku starost – naglasio je Goran Radisavljević iz TOC Asocijacije za razvoj održivih zajednica.

Preporučujemo:  U Srbiju stigle donorske jajne ćelije iz Španije

Od 1997. godine visokoaktivna antiretrovirusna terapija je dostupna i besplatna u Srbiji, tj. svi troškovi lečenja idu na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za sve osiguranike. U periodu 2003–2022. godine registrovano je sedmostruko povećanje osoba inficiranih HIV-om na lečenju kombinovanom antiretrovirusnom terapijom, što je uslovilo da se od 2000. godine registruje značajna redukcija obolevanja i umiranja od side.

Procenjuje se da je krajem prošle godine u našoj zemlji 3.800 osoba živelo sa HIV-om, od kojih 550 osoba, odnosno šestina nije znala da je inficirana ovim virusom. Znajući da HIV infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma, jedini način da se otkrije HIV infekcija jeste da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV. Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno i poverljivo, besplatno je i dostupno bez lekarskog uputa svakoj zainteresovanoj osobi koja je imala neki rizik u skorijoj ili daljoj prošlosti, tokom cele godine u svakom institutu ili zavodu za javno zdravlje na teritoriji Srbije, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

Danijela Davidov-Kesar / Politika

BONUS VIDEO:

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Mnogi se kunu da radi: Presecite limun i posolite, pa ga stavite ispod kreveta i ujutru vas čeka ČUDO

Poznate su mnogobrojne prednosti limuna kao voća koje obiluje vitaminom C. Štiti od prehlade i najčešće se koristi kao dodatan izvor hidriranosti [Opširnije...]

dete
Male tajne roditelja čija deca nikad nisu bolesna

Sigurno svi znate ono jedno dete koje nikada nije bolesno. Pitate se po čemu je ono posebno ili kojim se [Opširnije...]

Namirnice koje jačaju kosti, naročito kako starimo

Kako biste zaštitili kosti, trebalo bi u svoju ishranu da dodate hranu bogatu kalcijumom, vitaminom D koji pomaže vašem telu [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *