KO JE BILA MAGI? Lepotica koja je od epiteta crne princeze i ikone rokenrola stigla do beskućnice i tragičnog kraja

Život Margite Stefanović Magi, jedne od najznačajnijih muzičarki na sceni bivše Jugoslavije bio je ispunjen usponima i padovima.

Od velike slave i upeha u svetu muzike, avangardne ličnosti do potpunog posrnuća i pakla droge iz kog nije mogla da se izvuče. Magi je otišla tiho 2002. godine, a o njenom liku i delu i dalje se prepričavaju raznorazne priče.

Duge crne kose i neverovatne harizme, Magi je bila ikona rokenrola osamdesetih. Prozvana je crnom princezom, a najveću popularnost stekla je kao članica benda „Katarina Velika II“, koji je posle promenio naziv u EKV.

Bila je deo beogradskog boemsko-umetničkog kruga, kome su pripadali i ostali članovi ove grupe

U Srednjoj muzičkoj školi „Josip Slavenski“, zajedno sa Ivom Pogorelićem, maturirala je kao najtalentovanija pijanistkinja, nakon čega je dobila poziv za nastavak obrazovanja na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi. No, sjajnu priliku odbila je zbog majke, kojoj se nije svidela ideja da Magi u tim godinama ode od kuće.

– Sve sam ostavila zbog nje, a sad da je ne vidim pet godina – rekla je Margitina majka, i tu se svaka priča završila.

Bila je sasvim ubeđena da je njen razlog jači od Maginog. Otac Slava se nije umešao. Gitarista Gagi Mihajlović upoznaje je sa Milanom Mladenovićem 1982. godine, a ubrzo nakon toga na jednoj od proba tadašnje grupe “Katarina II” pozvana je u bend u kojem je ostala sve do kraja 1994. godine, odnosno do Mladenovićeve smrti, koja je, ujedno, označila i kraj postojanja pravog EKV-a.

Istovremeno je učestvovala u stvaranju albuma mnogih jugoslavenskih bendova, a na poziv reditelja Gorana Markovića, oprobala se i kao glumica 1985. godine u ulozi Dragane u filmu “Tajvanska kanasta”. Sve njene uspehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. preminuo otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života, bila je još jedan neuspeli pokušaj pa je po povratku kući povukla nove teške poteze.

Preporučujemo:  Leskovac: Turskoj kompaniji još 3,7 miliona evra subvencija

Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac te postala beskućnica. Potpuno nemoćna i osamljena, poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Borča, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili njeni fanovi.

Margita je smeštena na Infektivnu kliniku u Beogradu u avgustu 2002. godine, gde je preminula 18. septembra. Imala je 43 godine i bila je poslednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. Šest godina posle njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića “Vrati unatrag” javnosti je prvi put potvrđen i podatak da je, zbog intravenoznog korištenja narkotika, i Magi bila zaražena HIV-om.

БОНУС ВИДЕО:

Tajni sporazum Srbije i Crne Gore iz 1866: Za oslobođenje od Turaka i ujedinjenje srpskih zemalja

Potpisan je kao tajni sporazum, a mnogi bi danas možda voleli da takav i ostane jer je istorijski dokument o [Opširnije...]

Srpkinje pobedile Ukrajinu u istorijskom meču – fudbalerke preokrenule za prvi trijumf

Fudbalerke Srbije ostvarile su veliku pobedu u prvom, istorijskom meču u novoosnovanoj UEFA Ligi nacija, pošto su u Gdanjsku bile [Opširnije...]

Snimanje filma o doktoru Laziću u pripremi: Sva zarada biće donirana za liječenje oboljele djece u Srpskoj i Srbiji

Režiser Dragan Elčić i producent Goran Ikonić odlučili su da svu zaradu od filma o ljekaru i humanisti Miodragu Laziću, [Opširnije...]

Odbojkašice krenule Novakovim stopama – preslišan Meksiko, nek’ se spremi Ukrajina

Novak Đoković obezbedio je u subotu „vizu“ za Olimpijske igre, a odličan start ka ostvarenju tog cilja imale su i [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com