JAČANJE PATRIOTSKIH OSEĆANJA NAŠIH ĐAKA: Potpisan sporazum između Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović potpisali su danas, u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba, Sporazum o organizovanju nagradnog literarnog konkursa za učenike gimnazija i srednjih škola u Republici Srbiji.

Radi približavanja tradicionalnih nacionalnih vrednosti, učenici svih gimnazija i srednjih škola imaće priliku da od 1. septembra do 4. decembra tekuće godine literarnim radom o temi „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata“ konkurišu za vredne nagrade koje je pripremilo Ministarstvo odbrane.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević istakao je da je velika čast za Ministarstvo obrane da može da bude partner sa Ministarstvom prosvete u kontekstu jačanja patriotskih osećanja naših đaka.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ БРИТАНСКОМ АМБАСАДОРУ: Косово и Метохија су неодвојиви део Србије!

– Da se ne stidimo osećaja pripadnosti našem narodu i državi, da se ne stidimo ni naših junaka niti naše istorije, da razumemo sadašnjost i da se pripremamo za budućnost, a istorija bi trebalo da bude i jeste najbolja učiteljica života.

Prethodne dve godine Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete sarađivali su kroz akciju „Naš vojnik, naš heroj“, kroz taj literarni konkurs, a ovaj put smo tematski preciznije odredili zadatak, odnosno poziv za naše đake, koncentrisali se na đake gimnazija i srednjih škola. To je veoma inspirativna tema posvećena možda malom po godinama, a suštinski velikom junaku u Velikom ratu Momčilu Gavriću – rekao je ministar odbrane.

On je izrazio uverenje da će srednjoškolci i gimnazijalci imati dobru inspiraciju, da će ponuditi svoje literarne sposobnosti i kreativnosti u najboljem svetlu i da oni koji budu ocenjivali radove neće imati lak zadatak.

– Nadam se da ćemo mi izvući pouke, ne samo u odnosu na naše junake i junačka dela i taj ponosni deo istorije, već i na ono što nas nije krasilo, a tiče se konkretno Momčila Gavrića prema kome smo se ogrešili. Ne samo o njemu ili ne samo prema njemu. Tog istog Momčila Gavrića, najmlađeg podnarednika, junaka Velikog rata, posle smo zaboravili, hapsili, proganjali, nekoliko puta izvodili pred streljački vod, od iste ili neke druge države, ali sa istim narodom. Neka i to bude opomena za buduće generacije na one koji su zadužili otadžbinu, da uvek budu poštovani i uvaženi, a naši đaci da se ne boje i ne stide da vole Srbiju, da ih niko ne ubeđuje da nije dobro za njih da iskažu svoja patriotska osećanja – naglasio je ministar Vučević i poručio predstavnicima Ministarstva prosvete da računaju na Ministarstvo odbrane kad god budu hteli da čuvaju tradicionalne vrednosti našeg naroda u okviru sistema prosvete, jer samo narodi koji čuvaju svoj identitet imaju šansu za opstanak u budućem vremenu.

Preporučujemo:  Zapad podiže strašnu antirusku histeriju u Srbiji: Da je 1949. slali bi na Goli otok

Ministar odbrane istakao je da s nestrpljenjem čeka decembar, da sazna šta su srednjoškolci i gimnazijalci napisali.

– Možda i da publikujemo najbolje radove, ne samo da podelimo nagrade, nego da ovekovečimo i sačuvamo, a ne da u istoriji spominjemo one koji su ratovali protiv tog istog Momčila Gavrića na Cerskoj bici. Treba da vratimo stvari na pravo mesto, ako hoćemo da razumemo i sadašnje, a i buduće vreme – poručio je ministar Vučević.

Виртуелна робија 21. века – телевизија

Ministarka Đukić Dejanović izrazila je zadovoljstvo time što je navedeni sporazum danas potpisan i istakla da Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete imaju izvanrednu saradnju.

– Prisetimo se da je u poslednjih pet godina, 93 odsto srednjih škola prihvatilo sugestiju da se o odbrani govori kroz predmetnu nastavu i rezultati su očiti. Naša mladost danas beleži i te kako pojačanu potrebu za negovanjem nacionalnog bića, emocije vezane za otadžbinu i sve što je potrebno da se sa osećanjem časti gleda na odbranu zemlje.

Konkurs koji organizujemo posvećen je „malom junaku Velikog rata“ Momčilu Gavriću, koji je imao samo osam godina kada je sa našom vojskom u Prvom svetskom ratu prešao Albaniju i došao na Krf.

Njegova ličnost trebalo bi stimulativno da deluje na svu decu, na sve učenike srednjih škola i gimnazija u Srbiji koji i te kako imaju dara da literarno pokažu svojstva koja je ovaj mali dečak umeo da neguje kao dete, uz svoje vojnike, srpske vojnike – rekla je ministarka prosvete i izrazila uverenje da će prozom i poezijom oni najbolji učestvovati na navedenom konkursu.

Današnjem potpisivanju Sporazuma prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, posebni savetnik i šef kabineta ministra prosvete Đorđe Đoković, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević i posebni savetnik ministra prosvete Miodrag Milovanović, prenosi Dnevnik.rs.

Preporučujemo:  Nacionalni konvent: Srbija da se uskladi sa restriktivnim merama EU prema Rusiji

BONUS VIDEO:

Tajni sporazum Srbije i Crne Gore iz 1866: Za oslobođenje od Turaka i ujedinjenje srpskih zemalja

Potpisan je kao tajni sporazum, a mnogi bi danas možda voleli da takav i ostane jer je istorijski dokument o [Opširnije...]

Srpkinje pobedile Ukrajinu u istorijskom meču – fudbalerke preokrenule za prvi trijumf

Fudbalerke Srbije ostvarile su veliku pobedu u prvom, istorijskom meču u novoosnovanoj UEFA Ligi nacija, pošto su u Gdanjsku bile [Opširnije...]

Snimanje filma o doktoru Laziću u pripremi: Sva zarada biće donirana za liječenje oboljele djece u Srpskoj i Srbiji

Režiser Dragan Elčić i producent Goran Ikonić odlučili su da svu zaradu od filma o ljekaru i humanisti Miodragu Laziću, [Opširnije...]

KO JE BILA MAGI? Lepotica koja je od epiteta crne princeze i ikone rokenrola stigla do beskućnice i tragičnog kraja

Život Margite Stefanović Magi, jedne od najznačajnijih muzičarki na sceni bivše Jugoslavije bio je ispunjen usponima i padovima. Od velike [Opširnije...]

Odbojkašice krenule Novakovim stopama – preslišan Meksiko, nek’ se spremi Ukrajina

Novak Đoković obezbedio je u subotu „vizu“ za Olimpijske igre, a odličan start ka ostvarenju tog cilja imale su i [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com