„Netfliks“ i „Dizni“ ili: Kako svet obojiti u crno

U „Paint it black“, jednom od najvećih hitova Roling Stounsa iz šezdesetih, Mik Džeger peva o svojoj depresiji i unutrašnjem mraku, izazvanom smrću voljene osobe, koji ga nagone da poželi da sve oko sebe oboji u crno, uključujući tu plavo nebo, crvena vrata i šarene haljine devojaka koje nasmejane prolaze oko njega. Ova ritmična pesma, poznata po istočnjačkim uticajima i maštovitoj upotrebi sitara i kastanjeta, dugo je bila jedna od najčešće korišćenih zvučnih podloga u filmovima i serijama, naročito onim koji su se bavili ratom u Vijetnamu.

Danas bi taj darkerski slogan „obojiti u crno“ mogao zgodno da se iskoristi za vickast naslov kada bi se snimao neki dokumentarac o „Netfliksu“ i „Dizniju“, odnosno, o njihovim upornim, tragikomičnim nastojanjima da u svaku seriju i film ubace što više tamnoputih lica, bez obzira da li im je u njima mesto ili ne. Poslednja u dugom nizu ovih inkluzivnih, multikulturalnih intervencija bila je serija o egipatskoj kraljici Kleopatri koju je početkom maja izbacio „Netfliks“, svetski lider u strimovanju.

Odluka da se uloga čuvene kraljice, iz grčke dinastije Ptolomeja, poveri tamnoputoj britanskoj glumici Adel Džejms podigla je veliku prašinu u međunarodnoj javnosti, a naročito burno reagovala je vlada Egipta koja je u takvom kastingu videla zlonamerni pokušaj „falsifikovanja istorije“, jer je po svim dostupnim podacima i freskama iz tog perioda Kleopatra bila svetle puti i sa helenskim crtama lica.

Dakle, po istorijskim izvorima, prava Kleopatra bila je po svom izgledu daleko bliža Vivijen Li, Elizabet Tejlor ili Klodet Klober koje su je igrale u prethodnim filmskim biografijama.

Naročito je za Egipćane uvredljiva činjenica da se ne radi o igranom filmu iz žanra istorijske fikcije, gde bi se još i moglo nekako zažmuriti na jedno oko i progutati drugačiji i tamniji prikaz voljene faraonke, već je u pitanju dokumentarna serija, koja se sastoji iz snimljenih razgovora sa stručnjacima i odglumljenih delova, i koja pretenduje istovremeno da ispriča uzbudljivu priču, ali i da što tačnije rekreira prošlost, pa se stoga očekuje viši stepen istorijske verodostojnosti.

Preporučujemo:  Eparhija raško-prizrenska: Ove godine bez plivanja za Časni krst na jezeru Gazivode

Činjenica da ova nova, kontroverzna Kleopatra govori i ponaša se kao neki bastardni amalgam propagandnog spota za BLM pokret i ovaploćenih teorija trećeg talasa feminizma delovala je prilično odbojno na potencijalne gledaoce, pa je ušla u istoriju kao najgore ocenjena serija na sajtu „Trulih paradajza“.

Mustafa Vaziri iz egipatskog Saveta za zaštitu starina zapretio je da će država tužiti „Netfliks“ zbog skrnavljenja egipatske prošlosti i da će tražiti blokiranje striminga u Egiptu, a sama kompanija oglasila se saopštenjem u kome su osudili egipatski „rasizam“ i naveli da Kleopatrina rasa nije glavni fokus serije, ali da su namerno odlučili da je prikažu kao meleskinju, oslanjajući se na teorije o nejasnom poreklu njene majke Egipćanke koja je mogla biti tamnije puti.

Glavni producent serije i narator, glumica Džejda Pinket, istakla je da je važno da tamnopute devojčice imaju priliku da čuju „istinite“ priče o crnim kraljicama koje su bile moćne i koje su predvodile afričke nacije.

Ako se za Kleopatru još i nekako može nategnuto tvrditi da je zaista bila tamnije puti, onda se za „Netfliksovu“ kostimiranu seriju Bridžerton, u kome crnci igraju britansko plemstvo iz regentskog perioda, teško može reći bilo šta drugo osim da se radi o infantilnoj liberalnoj fantaziji i nasilnoj istorijskoj reviziji.

Kako primećuju pojedini komentatori i TV kritičari, umesto što izmišljaju lažne tamnopute aristokrate tamo gde ih nije bilo, daleko primerenije i poštenijebi bilo kada bi čelnici „Netfliksa“ odvojili pristojan budžet za jednu ozbiljnu i raskošnu seriju o pravim kraljevskim porodicama u Beninu koje su sve do kraja 19. veka vladale u Zapadnoj Africi.

Isto tako, „Dizni“ bi, ako mu je zaista toliko stalo do multikulturalnosti i inkluzivnosti, mogao da uloži kreativne napore da izmisli neke nove tamnopute junake i junakinje i da ih inkorporira u svoj imaginarijum, umesto što dobro poznate junake iz svojih slavnijih dana na silu boji u crno u novim adaptacijama.

Preporučujemo:  Serija Nečista krv kao pornić – Tašana polugola i raskrečena izazovno gleda vladiku

Pa tako u novoj adaptaciji „Petra Pana“, lik Zvončice odigrala je tamnoputa glumica Jara Šahidi, dok lik Arijel u igranoj verziji „Male sirene“ igra takođe Afroamerikanka Hejli Bejli.

Postavlja se takođe opravdano pitanje zašto vodeće američke medijske korporacije toliko insistiraju na Afroamerikancima a istovremeno gotovo potpuno ignorišu azijske i hispano manjine. Latinosi su sa skoro 20% ubedljivo najbrojnija manjinska grupa u Americi, dok su Azijati najbrže rastuća rasna kategorija i u SAD i u Britaniji, pa je nejasno zašto ih ima jako malo u filmovima i serijama u poređenju sa Afroamerikancima, naročito u vodećim ulogama.

Kao da se američki establišment ponajviše plaši tamnoputih i njihove sklonosti ka nasilnim protestima pa gleda da ih preventivno pasivizuje i umiri bacajući im šarene šoubiznis koske.

Bez obzira na svu šminku i retoriku Bajdenove administracije, statistike govore da je realan položaj Afroamerikanaca još gori nego pod Trampom. Porastao je broj tamnoputih u zatvorima za skoro 11 odsto, smanjio se broj Afroamerikanaca koji završavaju fakultete, a broj rasno motivisanih zločina porastao je od 2020. za gotovo 8 odsto, kako tvrdi nedavna anketa Pju istraživačkog centra.

Ako svemu tome dodamo ogromnu inflaciju i rast cena goriva, koji po pravilu najteže pogađaju najsiromašnije slojeve stanovništva, među kojima prednjače „obojeni“, onda je jasno da crna Amerika ima vrlo malo koristi od „crne“ Kleopatre i svih onih brojnih tamnoputih zabavljača i influensera koji su nastupali i agitovali za Demokratsku partiju.

Treba takođe imati na umu i činjenicu da su i “ Netfliks“ i „Dizni“ u većinskom vlasništvu gigantskih investicionih fondova Vangard i BlekRok, koji iz senke kontrolišu čitavu američku privredu. U tom smislu, postoji potreba da se kroz serije i filmove retroaktivno opere savest američke plutokratije, koja je, velikim delom, sastavljena od potomaka onih robovlasnika koji su sirotom Kunta Kinteu odsekli desnu nogu kada nije hteo da bere pamuk i nosi robovsko ime, te da se teret rasizma i belačke eksploatacije i privilegija prebaci na druge narode i države koji sa tim nisu imali nikakve veze.

Preporučujemo:  Šta znači vaskršnja pesma da je Hristos darovao život svima u grobovima?

Posebno je licemerno što upravo ti ljudi, baš kao i u slučaju ekologije i menadžmenta svetskih resursa koji su istanjeni pre svega zapadnjačkom pohlepom, danas sebi daju za pravo da drže lekcije iz tolerancije i osvešćenosti onima koji su, kao Egipćani, postradali i bili opljačkani od zapadnog kolonijalizma i imperijalizma.

Marko Tanasković / RT

BONUS VIDEO:

patrijarh pavle
Šta je rekao patrijarh Pavle jednom svešteniku koji se pohvalio skupocenim automobilom

Jednom prilikom dok je išao sam trotoarom ulice Kralja Petra u pravcu Patrijaršije, patrijarha Pavla je susreo sveštenik jedne od [Opširnije...]

SUTRA JE SVETI NIKOLA! SLAVI GA POLA SRBIJE: Zaštitnik dece, učenih, trgovaca i putnika, slave ga i katolici, a evo i zašto

Sveti Nikola, ili Nikoljdanje najzastupljenija slava u Srbiji. Uobičajeno je da se kaže da "pola Srbije slavi Nikolu, a druga [Opširnije...]

Srbi, srećan nam SVETI NIKOLA! Današnjeg sveca slavi svaka druga hrišćanska porodica, ali svi poštuju ove običaje

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se [Opširnije...]

Episkop Irinej Dobrijević triškario novac namenjen obnovi hrama na Menhetnu, za sopstvene potrebe?

Crkveno školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija odlukom Sinoda poverene su na upravljanje patrijarhu Porfiriju. Sinod je [Opširnije...]

Danas je nalepši ženski praznik – MATERICE!

Vernici danas slave jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Materice, praznik posvećen majkama i ženama. Kako se slave Materice? Materice se [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *