NE MOŽE HAG DA PIŠE SRPSКU ISTORIJU: šta predviđa vodič za nastavnike i kako „kroji“ gradivo

Кada je u pitanju istorija, presude iz Haga svakako nisu dovoljan izvor za istorijsku građu. Istoriju ne pišu sudovi, niti politički moćnici kakvi su oni koji stoje iza haškog mehanizma.

Ovim rečima istoričari i advokati koji su dobro upoznati sa suđenjima u Hagu, komentarišu program pod nazivom „Vodič za nastavnike istorije – kako koristiti arhivsku građu za podučavanje istorije o sukobima devedesetih“ koji je pokrenuo Mehanizam za krivične sankcije za bivšu Jugoslaviju.

U Mehanizmu tvrde da je priručnik namenjen nastavnicima istorije koji žele da unaprede svoja znanja i veštine u korišćenju arhivske građe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kada pripremaju časove istorije o sukobima iz devedesetih. Za Zorana Živanovića koji je radio kao advokat u više procesa u Haškom sudu neprihvaljivo je da presude iz Haga budu dovoljan izvor za istorijsku građu. On upozorava da su sudije imale pravo da kvalifikuju određene zločine – na primer – kao genocid, što su uradili u slučaju Srebrenice, a taj termin je sporan iz mnogo razloga.

– U svakoj presudi o Srebrenici pominje se različit broj žrtava, pa koji su onda uzeli za priručnik – pita u izjavi za „Novosti“ ovaj advokat. – Za naše pravnike kažu da su pristrasni, ali i mnogi strani pravni stručnjaci koji su neutralni imaju isto mišljenje.

Takođe, Živanović kaže da bi priručnik mogao biti od koristi ukoliko bi postojao predmet koji se zove Haški tribunal, jer bi mogla da se proučava metodologija rada.

– Ali, ako je u pitanju istorija, presude iz Haga svakako nisu dovoljan izvor za istorijsku građu – ističe Živanović. – Stranke dolaze do određenih dokaza, prezentuju one koje im odgovoraju u procesu, ostale ne pokazuju i sud donosi odluku. Presuda nije puna istorijska istina.

Preporučujemo:  Vojvoda Živojin Mišić - život i smrt jednog od najvećih srpskih vojskovođa

Istoričar prof. dr Miloš Кović podseća da se Mehanizam za krivične sankcije za bivšu Jugoslaviju, još u vreme dok se zvao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, suočio sa pitanjem da li bi trebalo da se bavi istorijom.

– Poučeni neuspesima sa optužnicama protiv Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, koje su više ličile na paraistorijsko štivo o zlim Srbima, nego na sudske akte, njihovi stručnjaci savetovali su im da se okanu srpske istorije i da se koncentrišu na utvrđivanje krivice u konkretnim slučajevima – kaže Кović za naš list.

Očigledno je, dodaje on, da ih ni u Sudu ni u Mehanizmu nisu poslušali, jer, time bi se odrekli svog osnovnog zadatka: dokazivanja da su za sve ratove i zločine na Balkanu, od 1912. do danas, krivi Srbi.

– Time je trebalo sakriti odgovornost NATO zemalja, kojima je trebalo obezbediti moralni izgovor za buduće oružane agresije, ali i lokalnih secesionista, koji su razbili Jugoslaviju – kaže Кović. – Svaki istoričar zna, međutim, da su ratovi posledice niza složenih uzroka. Istoriju, jednostavno, ne pišu sudovi, niti politički moćnici, kakvi su i oni koji stoje iza haškog Mehanizma.

Naš sagovornik upozorava da su u našem školskom sistemu uveliko zaživeli projekti u kojima Mehanizam i njegovi NATO finansijeri obučavaju srpske nastavnike istorije da našoj deci predaju „hašku istoriju“, po kojoj su njihovi preci bili ratni zločinci, a ne heroji i mučenici.

– Srpski izvršioci odavno su pronađeni, nevladine organizacije su oformljene, seminari su besplatni i kroz njih sada prolaze desetine nastavnika. U toku je, dakle, velika borba za istoriju, istinu, struku, ali i za duše naše dece – kaže Кović.

U Haškom mehanizmu ističu da su vodič izradili u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika istorije i predstavnicima udruženja nastavnika iz cele bivše Jugoslavije. Iz Srbije su u tom poslu učestvovali Marko Šuica, profesor istorije na Filozofskom fakultetu i Aleksandar Todosijević, nastavnik istorije u OŠ „Branko Radičević“ u Batajnici.

Preporučujemo:  Knez Miloš je bio nenadmašan diplomatski virtuoz

– Priručnik će biti publikovan do sredine juna, kada će biti poznato više detalja, regionalnog je karaktera i namenjen je svim nastavnicima istorije u zemljama bivše Jugoslavije – kaže Todosijević za „Novosti“.

On napominje da upotreba priručnika u školama nije obavezna, da njegov sadržaj neće jednog dana postati i deo gradiva iz istorije, a da nastavnici mogu da ga koriste, ali ne moraju. Ovaj projekat finansira Evropska unija.

Izvor: NOVOSTI

patrijarh pavle
Šta je rekao patrijarh Pavle jednom svešteniku koji se pohvalio skupocenim automobilom

Jednom prilikom dok je išao sam trotoarom ulice Kralja Petra u pravcu Patrijaršije, patrijarha Pavla je susreo sveštenik jedne od [Opširnije...]

Govor u EP odjeknuo: Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum (VIDEO)

"Evropo, zašto nisi zainteresovana za svoj litijum", pitao je prekjuče poslanike Evropskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, hrvatski političar koji je [Opširnije...]

NOVI JEZIVI IZAZOVI TINEJDŽERA U SRBIJI: Devojčica zamalo završila pod točkovima kamiona – SMEJALA SE (VIDEO)

Nemili izazov je devojčica izvodila na kružnom putu kod Čačka. Novi izazovi na društvenim mrežama dovode decu u opasnost. Ono [Opširnije...]

SUTRA JE SVETI NIKOLA! SLAVI GA POLA SRBIJE: Zaštitnik dece, učenih, trgovaca i putnika, slave ga i katolici, a evo i zašto

Sveti Nikola, ili Nikoljdanje najzastupljenija slava u Srbiji. Uobičajeno je da se kaže da "pola Srbije slavi Nikolu, a druga [Opširnije...]

SLOBODAN ANTONIĆ: Goran Marković – umetnik i klasni idiot

Ovo je članak o Goranu Markoviću. Korporativni mediji fetišizuju trendi umetnike. Pogledajte samo kako nam glumci i pevači objašnjavaju svet [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *