Hoće li na danas na posebnoj sednici skupštini Srbije smeniti Gašića?

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je za danas u 15 časova posebnu sednicu Narodne skupštine na kojoj će se, između ostalog, razmatrati Izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Srbiji nastaloj nakon masovnih ubistava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području oko Smedereva i Mladenovca, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Na sednici će se raspravljati i o predlogu odluke o formiranju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do tih masovnih ubistava i utvrđivanja propusta u određivanju nadležnosti i preduzimanju odgovarajućih radnji.

Pred poslanicima je i izveštaj REM-a o nadzoru programa komercijalnih televizija sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja, koji je podneo upravo REM.

Članovi Odbora za kulturu su na jučerašnjoj sednici usvojili taj izveštaj većinom glasova, a zamenik predsednika Saveta REM-a Milorad Vukašinović je tokom rasprave rekao da TV Pink I TV Hepi ispunjavaju sve zakonske uslove za emitovanje programa na nacionalnoj frekvenciji.

Opozicija je inače nakon tragedija u Srbiji tražila da se ovim televizijama oduzme nacionalna frekvencija jer, kako su naveli, te televizije „promovišu nasilje“ i rijaliti programe.
Vukašinović je rekao da se u javnosti pojavljivala teza da te TV sa nacionalnom frekvencijom ne ispunjavaju uslove iz dobijenih dozvola, rekavši da to nije tačno.

Kada je reč o rijaliti programima, Vukašinović je rekao da TV Hepi godinu i po dana ne emituje takav sadržaj. Kaže da se senzacije prenose putem društvenih mreža i zatvorenih kanala, a štampa u potrazi za tiražima, dodaje, „plasira te informacije kroz bombastične naslove koji čak ne odgovaraju sadržaju”.

„Dosta toga je iscenirano u rijalitijma da bi se podigla gledanost“, naveo je Vukašinović.

Kada je reč o pojavljivanju kriminalaca u rijalitima, Vukašinović kaže da nijedan zakon ne uskraćuje građanska prava licima koja su služila kazne.

Preporučujemo:  Kremlj: Bajden tražio ubijanje Jugoslovena, a vređa Putina

Opozicija nije zadovoljna izveštajem REM-a, ocenjuju da se njime relativizuje nasilje i traže ostavke članova REM-a, kao i ukidanje rijaliti programa na televizijama.

Na dnevnom redu sednice, koju je zakazao predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, su i predlozi opozicije, između ostalog 61 poslanik traži da se glasa o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Gašić neće biti smenjen i da odlično radi svoj posao.

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *