OVO JE 14 MUDRIH MISLI PATRIJARH PAVLA KOJIH SE I DAN DANAS SEĆAMO: Nizao je mudrosti, a OVE svakoga nateraju na razmišljanje

Patrijarh Pavle ušao je u istoriju srpskih patrijarha kao jedan od najskromnijih velikodostojnika koji je mnogo učinio za pravoslavlje.

Voljeni patrijarh je živeo skromno, baš kako hrišćanska vera propoveda i zahteva, a ostale su zabeležene mnoge priče i primeri njegovog odnosa prema ovozemaljskom.

MUDRE MISLI PATRIJARHA PAVLA

  • Čuvajmo se neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.
  • Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.
  • Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.
  • Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.
  • Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se – osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.
  • Ne branimo se od tuđeg zla zlom u sebi.
  • Kad se čovek rodi, ceo svet se raduje, a samo on plače. Ali treba da živi tako da, kad umre, ceo svet plače, a samo on se raduje.

  • I sebi i drugima kažem: mene može da ponižava ko god hoće, al ‘da me ponizi nema čoveka na ovom svetu, sem jednog, a to sam ja. Kad to zna, čovek ima stabilnost.
  • Mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost.
  • Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.
  • Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.
  • Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.
  • Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.
  • Nikad nije bilo lako biti čovek među ljudima.
Preporučujemo:  Rokenrol i pravoslavlje

Patrijarh Pavle je ustajao rano i živeo po svim hrišćanskim pravilima, a nijedan fizički posao mu nije predstavljao problem. Vozio se gradskim prevozom, a ostale su zabeležene mnoge anegdote koje samo potvrđuju da je zaista živeo u skladu sa onim šta je govorio.

Kurir.rs

БОНУС ВИДЕО:

DANAS SLAVIMO SVETITELJA KOJI VERNICIMA USLIŠAVA MOLITVE: Veruje se da ako izgovorite ove reči možete da očekujte ČUDO!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan [Opširnije...]

Danas slavimo POKROV PRESVETE BOGORODICE: Kolači pored kreveta, hrizanteme pored vrata, darovanje peškira… Ovo su samo neki od običaja!

Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše [Opširnije...]

SLAVIMO ZAČEĆE SV. JOVANA KRSTITELJA

OVOG dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija Pravoslavni vernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Na [Opširnije...]

SUTRA JE KRSTOVDAN: Stari srpski običaj nalaže da se posti – sledi i noć kada se ispunjavaju želje

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra proslavljaju veliki praznik Vozdviženje časnog Krsta, u narodu poznat kao Krstovdan. Dan se obeležava u [Opširnije...]

DANAS JE SVETA PETKA TRNOVA: Posebno obratite pažnju na ove stvari

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Trnova Petka. Taj dan se [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com