Novi problemi sa KM tablicama na Jarinju, Kurti ne poštuje svoj deo dogovora

Albanska separatistička policija zaustavila je danas na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak više vozila sa KM tablicama, kojima je registracija produžena posle 10. decembra prošle godine, a neka od tih vozila, posebno na Brnjaku su vraćena nazad u centralnu Srbiju, uz tvrdnju policajaca da takva vozila „nisu registrovana“ kao i da je to „po Briselskom sporazumu“.

Na Jarinju je tako, danas, zaustavljen sanitet Hitne pomoći KC u Severnoj Mitrovici  a vozaču je rečeno da nema pravo da prođe, jer vozilo „nije registrovano“.

Vozač Milan Jovanović za Kosovo onlajn ispričao je da su mu policajci na granici, kad je stigao iz pravca centralne Srbije rekli da se „sva vozila registrovana posle 10. decembra smatraju neregistrovanim“, kao i da je to po Briselskom sporazumu. Posle zadržavanja, vozaču saniteta je dozvoljeno da nastavi u pravcu Severne Mitrovice uz opomenu da sledeći put neće moći ni da uđe, ni da izađe sa Kosova.

Tokom dana je i Sunčica Mašić iz Prilužja ispričala za ovaj portal da kosovski policajci na jednom od prelaza nisu njoj i sinu dozvolili da se vrate na KiM zbog, kako su rekli „stare registracione nalepnice“.

„Auto smo registrovali 20.12. 2022. godine na KM tabllice, sve je regularno, a oni to ne uvažavaju. Kada smo prešli prelaz nisu nam rekli ništa, a kad smo se vratili nisu hteli da nas puste, rekli su ‘stara nelepnica, vratite se’“, ispričala je ona.

Priština i Beograd postigli su 23. novembra prošle godine na pregovorima u Briselu sporazum o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka automobila na severu Kosova i Metohije čime je, u tom trenutku, okončana velika kriza koja je u pojedinim trenucima jesenas pretila eskalacijom na terenu.

Srbija je, kako je tada objavljeno, odustala od daljeg izdavanja registarskih tablica sa oznakom KM, a Kosovo je, kako je tada rekao glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi, „odustalo od svih represivnih koraka, kao što su opomene, ili novčane kazne zbor registarskih tablica“. Petar Petković, glavni pregovarač Srbije objasnio je tada da „KM tablice izdate do tada ostaju da važe“.

„One će i dalje biti u upotrebi kao što su bile i do sada. To, između ostalog, znači da će apsolutno svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i da produže važenje KM tablica. Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo sa fizičkim izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok ne pronađemo konačno rešenje za pitanje tablica. Ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice, nove fizički nove tablice, se nisu izdavale“, izjavio je Petković

I Žozep Borelj, visoki predstvnik Evropske unije za spoljnu politiku tada je napisao na Tviteru da će „Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa imenima kosovskih gradova a da će ‘Kosovo’ obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je večeras povodom događaja na Jarinju i Brnjaku da „premijer Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova“ gde  „od jutros njegovi policajci ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa „KM“ oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak“.

„Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na Kosovu i Metohiji. Tim sporazumom, predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi. Takođe, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka“, rekao je Petković dodajući da je od jutros „Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu Kosova i Metohije“.

Preporučujemo:  VUČIĆU OGLASI SE! Država mora hitno da reaguje kad se narušava Rezolucija 1244

Jedan od Srba iz Severne Mitrovice koji je pre nepunih mesec dana produžo registraciju svog vozila ranije registrovanog na KM tablice objašnjava da postoje promene u proceduri kako je pre 10. decembra prošle godine registrovao svoje vozilo i kako je to učinio sada.

„Ranije sam produžavao registraciju vozila tako što bih platio polisu osiguranja, platio i obavio tehnički pregled, platio druge dažbine, takse, poreze, itd, onda bih dobio registracionu nalepnicu i tako bi proces bio završen. Sada, platio sam polisu osiguranja, obavio tehnički pregled i dobio potvrdu da je vozilo tehnički ispravno ali nisam dobio novu registracionu nalepnicu. Sa ova dva dokumenta, sa polisom i potvrdom da je vozilo tehnički ispravno, na osnovu uredbe MUP-a Srbije mogao sam da upravljam svojim vozilom“, kaže ovaj Mitrovčanin za RT Balkan.

On dodaje da je sa ta dva dokumenta, polisom i potvrdom o tehničkoj ispravnosti i sa starom nalepnicom putovao u centralnu Srbiju i da mu policija nije pravila probleme.

„Prelazio sam nekoliko puta i preko Jarinja, vraćao se, i niko mi od kosovskih policajaca nije rekao ništa niti su pravili problem zbog nalepnica. Danas čujem da kosovska policija ne priznaje ovako produženu registraciju i da ovako registrovana vozila od danas smatra neregistrovanim. Tako sam od danas u velikom problemu, imam samo ovo vozilo, sad vidim da postoji problem oko registracije, vozilo mi je svakodnevno potrebno i ne znam šta da radim“, kaže naš sagovornik.

Drugi naš sagovornik iz Kosovske Mitrovice, upućen u detalje oko registarskih tablica, kaže da je očigledno da „Kurti ni ovaj put nije ispoštovao svoj deo dogovora“ a on je bio „da neće opominjati, kažnjavati ni na drugi način praviti probleme vozačima sa KM tablicama i to do konačnog rešenja ovog pitanja“.

„Kako smo ovde na severu Kosova shvatili, sporazumom od kraja novembra Srbija se obavezala da neće izdavati nove registracione tablice, da neće registrovati nova vozila na KM tablice ali da će moći da se produži registracija već registrovanih vozila. Od tada, neki moji prijatelji su pokušali, ne postoji mogućnost registracije novih vozila, a od danas evo, ni produžene registracije za kosovsku policiju ne važe. Jedino, nije nam jasno zašto MUP Srbije ne izdaje nove registracione nalepnice kad se produži registracija vozila. Kurti je obećao da neće praviti probleme, sada, očigledno, nije održao svoje obećanje“, kaže naš sagovornik.

Srpska lista pozvala je danas međunarodne predstavnike, a pre svega Evropsku uniju, da „najhitnije spreče kosovskog premijera Aljbina Kurtija da krši sporazum o registarskim oznakama i time onemoguće dalju eskalaciju situacije na terenu“.

Preporučujemo:  Zemlja sa starog groblja sa posmrtnim ostacima odneta na smetlište kod autobuske stanice

„Dok međunarodni predstavnici ćute, diktatorski režim Aljbina Kurtija nastavlja sa torturom, maltretiranjem Srba i kršenjem potpisanih sporazuma. Danas je na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, protivno sporazumu iz novembra prošle godine Kurtijeva policija maltretirala naše građane i pretila zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju, pretila zabranom upotrebe motornih vozila sa KM registarskim tablicama, i direktno oduzela pravo na slobodu kretanja našim građanima“, piše u današnjem saopštenju Srpske liste.

Iz Srpske liste su pozvali međunarodne predstavnike da nahitnije spreče Kurtija da „krši sporazum o registarskim oznakama i time onemoguće dalju eskalaciju na terenu“.

„Pre svega Evropsku uniju i njihove predstavnike koji su odgovorni za sprovođenje sporazuma i koji su našem narodu garantovali da će se potpisano poštovati. Mir je potreban svima na ovim prostorima osim Aljbinu Kurtiju koji je u svega par nedelja povukao sijaset poteza koje su dodatno uneli nemir među naše građane, počev od otimanja srpske imovine, prekopavanja lokalnih puteva, preko nastavka gradnje improvizovane baze specijalnih jedinica na Bistričkom mostu“, naveli su iz Srpske liste.

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Preporučujemo:  Histerija autošovinističkih medija protiv Putin i Rusije
Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *