Stoltenberg: Podrška Ukrajini je u dugoročnom interesu NATO, ostajemo uz Kijev

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u Bukureštu da je u dugoročnom interesu alijanse da podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj agresiji i da će savez biti uz tu zemlju koliko god bude potrebno.

Otvarajući Forum Aspen-GMF, Stoltenberg je rekao da će poruka ministara spoljnih poslova članica NATO, koji se kasnije danas sastaju u Bukureštu, biti da će „stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno i da neće odstupiti“.

„Ovo je ključno vreme za našu bezbednost, poslaćemo jasnu poruku da smo tu i da smo spremni da branimo teritoriju svake naše članice“, kazao je Stoltenberg na forumu, koji uz podršku NATO organizuju rumunski ogranak Instituta Aspen i Nemački Maršalov fond (GMF) SAD.

On je ponovio da će, ako ruski lider Vladimir Putin pobedi u ratu protiv Ukrajine, „drugi autoritarni lideri biti ohrabreni“ da primenjuju silu u ostvarivanju svojih ciljeva i da je zato u dugoročnom interesu NATO da pruža podršku Ukrajini.

Stoltenberg je izrazio uverenje da će ministri spoljnih poslova članica NATO „zauzeti stav da podršku Ukrajini treba pojačati“.

On je kazao da NATO nije nepripremljen dočekao invaziju Rusije na Ukrajinu i da ona nije bila iznenađenje, jer se alijansa od 2014. pripremala za takvu mogućnost.

Stoltenberg je rekao i da je „apsolutno neprihvatljivo i veoma opasno“ da se pitanje ugroženosti prava ruskih građana na istoku Ukrajine koristi za invaziju na nezavisnu suverenu zemlju.

Naveo je da je Rusija napala Ukrajinu, tvrdeći između ostalog, da ne želi NATO vojnike na svojim granicama, a da njih sada ima znatno više nego pre početka invazije u februaru.

On je ponovo odbacio tvrdnje da je širenje NATO na istok bilo upereno protiv Rusije.

Preporučujemo:  Raspisan referendum – pripajanje Rusiji? "Da li ste za?"

„Širenje NATO se tiče odluka suverenih zemalja da se pridruže alijansi. To nije bilo provociranje Rusije, nego slobodna demokratska volja zemalja koje su želele da uđu u NATO“, dodao je.

Stoltenberg je rekao i da povećano prisustvo Kine širom sveta predstavlja svojevrstan izazov za NATO.

„Vidimo Kinu u Africi, na Arktiku, u sajber prostoru, unutar evropskih zemalja. Vidimo različite poteze Kine sa ciljem da poveća prisustvo u Evropi, uključujući kontrolu nad važnom infrastrukturom“, kazao je Stoltenberg, navodeći da treba uzeti u obzir bezbednosne posledice kineskih ekonomskih aktivnosti.

BONUS VIDEO:

ukrajini
SVE VEĆI RAZDOR U NATO Nemačka odbija da pošalje tenkove Ukrajini, članice besne, a Rusija preti odmazdom: „Nećemo da gledamo kako Kijev KRVARI NA SMRT“

Rat u Ukrajini je u kritičnoj fazi. Dok rastu strahovi od velike, nove ruske ofanzive, a ukrajinski uspesi – ostvareni [Opširnije...]

ukrajini, kačinjski
Кačinjski je izneo plan da se zemlje Zapadne Ukrajine vrate Poljskoj

Lider poljske partije Pravo i pravda Jaroslav Кačinjski razvio je plan za vraćanje zemalja Zapadne Ukrajine Poljskoj. Ovo je 14. [Opširnije...]

ukrajini, kačinjski
Nova inkvizicija u Ukrajini: Sveto Jevanđelje na lomači (VIDEO)

Poljski plaćenici koji se bore na strani ukrajinskih oružanih snaga objavili su snimak na kome pale pravoslavno Sveto Jevanđelje. Istorija se [Opširnije...]

struje
Kličko: Kijev bez struje do proleća

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija "Ukrenergo" potvrdila je danas da se vanredna isljučenja električne energije u zemlji nastavljaju usled "naglog rasta [Opširnije...]

ukrajini
Patrušev: Zadaci specijalne operacije će biti realizovani, uprkos pomoći Zapada Kijevu

Zadaci ruske specijalne vojne operacije, koje je odredio predsednik Rusije Vladimir Putin, biće realizovani, uprkos vojnoj pomoći koju kijevski režim [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com