SPC i vernici slave Mitrovdan – praznik koji pokazuje kakva zima nas čeka

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Sveti velikomučenik Dimitrije rodio se u Solunu, za vreme cara Maksimilijana (vladao krajem trećeg i početkom četvrtog veka), kao jedino dete veoma pobožnih ljudi. Otac mu je bio solunski vojvoda i tajno je verovao u Hrista, ne usuđujući se da javno ispoveda hrišćanstvo, zbog progona hrišćana.

Car Maksimilijan postavio ga je za carskog namesnika grada Soluna, sa zadatkom da očisti tu oblast od hrišćana, ali je Dimitrije počeo javno da propoveda hrišćanstvo, preneo je Tanjug.

Saznavši da je namesnik Dimitrije hrišćanin i da je mnoge, ne odvratio nego preobrazio u hrišćanstvo, car se naljutio i bacio ga u tamnicu.

Po naređenju cara Maksimijana Dimitrije je izboden kopljima usred molitve, a njegovo telo je bačeno. Hrišćani su ga tajno uzeli i sahranili na mestu gde se kasnije velikaš iz Ilirije, po imenu Leontije, izlečio od teške bolesti, a u znak zahvalnosti na grobu je podigao crkvu.

Sveti Dimitrije se smatra zaštitnikom Soluna, jer je spasao grad od neprijateljske vojske, isceliteljem bolesnika i nevoljnika. Rusi ga takođe slave i smatraju ga za pokrovitelja i zaštitnika Sibira.

I svi pravoslavni hrišćani slave Svetog Dimitrija, verujući u njegove isceliteljske moći.

Kod Srba je Mitrovdan jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

U srpskom narodu Mitrovdan se smatra za hajdučki rastanak i vreme početka zime. Na Mitrovdan su se, naime, hajduci rastajali da bi kod jataka proveli zimu i ponovo su se sastajali o Đurđevdan sledeće godine. Tako je i nastala krilatica Mitrovdanak – hajdučki rastanak, Đurđevdanak – hajdučki sastanak.

Prema narodnom verovanju, ako danas pada sneg, snežni prekrivač će se zadržati sve do aprila.

Preporučujemo:  Šta ako i „Miraševa crkva“ potpiše ugovor s državom

Ako je danas oblačno, zima će biti topla, a ako je vedro, prema narodnom verovanju, predstojeća zima biće oštra.

БОНУС ВИДЕО:

đurđic
ĐURĐIC I ĐURĐEVDAN: U čemu su sličnosti i razlike?

SVETOG Georgija ili svetog Đorđe/Đurađa - kako u narodu zovu ovog sveca, pravoslavni Srbi slave dva puta u godini. Sveti [Opširnije...]

DANAS SLAVIMO SVETITELJA KOJI VERNICIMA USLIŠAVA MOLITVE: Veruje se da ako izgovorite ove reči možete da očekujte ČUDO!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan [Opširnije...]

Danas slavimo POKROV PRESVETE BOGORODICE: Kolači pored kreveta, hrizanteme pored vrata, darovanje peškira… Ovo su samo neki od običaja!

Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše [Opširnije...]

SLAVIMO ZAČEĆE SV. JOVANA KRSTITELJA

OVOG dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija Pravoslavni vernici danas slave Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja. Na [Opširnije...]

Joanikije pozvao na moleban za spas braka i porodice – dan uoči Montenegro prajda

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije pozvao je sve hrišćane, posebno decu, devojke i mladiće, da dođu u petak ispred sabornog hrama [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com