DANAS SLAVIMO SVETITELJA KOJI VERNICIMA USLIŠAVA MOLITVE: Veruje se da ako izgovorite ove reči možete da očekujte ČUDO!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan Svetog Dionisija Areopagita, hrišćanskog svetitelja koji se ubraja u jednog od sedamdeset manjih apostola.

Prema legendi,osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od njih je bio i Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit. Iz života ovog svetitelja je ostalo zapisano da je bio brižan otac i pošten građanin Atine koga su svi voleli. Radio je kao sudija, a prema predanju bio pravedan i da nikada nije osudio nevinog čoveka.

Sveti Dionisije
FOTO: PRINTSCREEN

Nakon što je čuo propovedi apostola Pavla, bio je toliko dirnut njima da je poželeo da se iz paganstva preobrati u hrišćanstvo. Tako je postao atinski episkop, a putovao je sa Svetim Pavlom dovoljno dugo i upozna sve ostale Hristove apostole.

Posle mučeničke smrti Pavla, Dionisije je otišao u Galiju da među varvarima propoveda hrišćanstvo i sam za sebe želeći takvu smrt.

Molitva

Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate Svetom Dionisiju ovom molitvom:

Blagosti se naučivši i bivši razuman u svemu, blagom savešću dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog, tajni neizrečenih, veru sačuvavši, dobar kraj imajući, sveštenomučeniče Dionisije: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Legenda kaže da je dugo poživeo. Imao je 90 godina kada je uhvaćen i mučen zato što nije želeo da se odrekne Isusa. Nakon što mu je odsečena glava, ona je prema priči pala pred hrišćanku Karulu koja ju je sakrila i kasnije časno sahranila zajedno sa ostatkom tela.

Zbog učenosti ovog svetitelja, iza njega je ostao veliki broj spisa i pisama o veri i hrišćanskom životu. On se danas smatra zaštitnikom obrazovanih i blagih ljudi koji u svom srcu imaju mesta za Hrista.Prema narodnom verovanju, bitno je samo u molitvi imati jednu, nedvosmislenu, želju i ukoliko je bogougodna i iskrena, pomoć će vam doći.

Kurir.rs

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Danas slavimo POKROV PRESVETE BOGORODICE: Kolači pored kreveta, hrizanteme pored vrata, darovanje peškira… Ovo su samo neki od običaja!

Pravoslavni vernici slave Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i veruju da će lakše [Opširnije...]

Helsinški odbor: Vlada da ukine veronauku u školama, nedopustivo da SPC odredjuje šta je moral

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je danas da vlada Srbije treba da ukine veronauku u državnim školama, [Opširnije...]

Novi vesnik - favicon - latinica
DANAS SLAVIMO SVETOG MUČENIKA AGATONIKA Uradite ove stvari kako bi svi u miru i blagostanju ušli u zimu

Sveti Agatonik je živeo je u Nikomediji. Propovedao je Grcima jevanđelje koji su većinom bili pagani. U vreme progona hrišćana [Opširnije...]

DANAS JE SVETA PETKA TRNOVA: Posebno obratite pažnju na ove stvari

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Trnova Petka. Taj dan se [Opširnije...]

LAVROV O POVRATKU MAKEDONSKE CRKVE U SASTAV SPC: Razumna odluka patrijarha Porfirija, osujećen je provokativni plan

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozitivno je ocenio odluku Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se crkva u [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com