Zločini nad srpskom decom

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine Srbije protiv četiri visoka oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva dodatno je pogoršala ionako loše međudržavne odnose Srbije i Hrvatske. Hrvatski oficiri su optuženi zbog ratnog zločina izvršenog 7. i 8. avgusta 1995. godine, kada su hrvatski avioni dejstvovali po srpskim civilima koji su se kretali u izbegličkoj koloni tokom operacije hrvatskih snaga „Oluja”. Ratni zločin se dogodio na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, i u mestu Svodna kod Novog Grada na teritoriji Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je poginulo 13 osoba, od kojih je četvoro dece i trudna devojka. Ranjena su 24 čoveka, među njima i devetoro dece. Svi oni su bili civili srpske nacionalnosti, proterani sa svojih vekovnih ognjišta na teritoriji Republike Srpske Krajine.

Hrvatska javnost je u prepoznatljivom stilu dočekala tu optužnicu, okarakterisala je kao nastavak „velikosrpske agresije” i napad na dignitet pravednog hrvatskog domovinskog rata. U tim stavovima su jedinstveni i hrvatski građani i državno rukovodstvo. Malobrojni su pojedinci koji su javno izneli stav da bi taj slučaj trebalo da ima isključivo sudski epilog.

Srpska javnost je po ko zna koji put iznenađena hrvatskom optužbom za oružanu agresiju Srbije prema Hrvatskoj 1991. godine i odsustvom empatije prema ubijenim srpskim civilima, a naročito prema ubijenoj deci.

Stradanje srpske dece u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske ima dugu tradiciju. U toku Drugog svetskog rata na prostoru Like, od ukupnih civilnih žrtava, četvrtinu su činila deca uzrasta do 15 godina. Slično je bilo i u ostalim delovima NDH. Srpska deca su ubijana na najsvirepiji način. Njihova patnja u dečjim koncentracionim logorima jedinstvena je u svetu. Tu zločinačku strast za ubijanjem srpske dece najbolje opisuje izjava župana Župe Like i Gacke Josipa Jole Bujanovića, katoličkog sveštenika, a kasnije ustaškog bojnika, koji je rekao: „U Hrvatskoj dotle neće biti mira, dok bude u njoj i jedno Srpče disalo”. Na suđenjima ratnim zločincima posle Drugog svetskog rata, kao i ubicama porodice Zec u Zagrebu, moglo se uočiti „opravdanje” da su deca ubijana kao budući velikosrpski agresori, četnici i mogući zločinci prema hrvatskom narodu.

Preporučujemo:  SLUŽEN POMEN U ŠARGOVCU: Preko pedeset osnovaca ubijeno na današnji dan 1942.

Stradanje dece u ratovima ostalo je u senci proklamovanog bratstva i jedinstva, te poznatih pokušaja resetovanja narušenih međudržavnih odnosa radi navodne bolje budućnosti.

O optužnici za ratni zločin hrvatskih oficira nisu se izjasnili predstavnici EU i NATO-a, iako se često izjašnjavaju u vezi s mnogim događajima u našoj državi. Kako bi oni mogli da objasne da se zločin dogodio 60 kilometara u dubini teritorije Bosne i Hercegovine, i kako je to nebo 1995. godine bilo otvoreno za dejstvo hrvatskih aviona po bespomoćnoj koloni srpskih civila, a istovremeno je 1992. godine bilo zatvoreno za jugoslovenske avione koji je trebalo da donesu kiseonik za spas 12 banjalučkih beba.

Prema izjavama hrvatskih pilota, oni su tih dana išli na zadatak slobodnog lova. I laicima je jasno da su tokom izvršenja zadatka piloti mogli da uoče kolonu civila, u kojoj, prema svedočenju prisutnih, nije bilo vojnih borbenih i neborbenih vozila. O izboru cilja – civila u koloni – nisu mogli da nauče u jugoslovenskim vojnim školama.

Hrvatski piloti preletali su s jedne zaraćene strane na drugu u oružanim sukobima, na brzinu menjajući ideologije i vojne doktrine. Piloti Ivan Sedlak, Rudolf Perešin, Danijel Borović i Ivica Ivandić avionima MiG-21 odleteli su u hrvatsko jato u toku 1991. i 1992. godine. Nadamo se da će Sud za ratne zločine u Beogradu ustanoviti odgovornost hrvatskih oficira u komandnom lancu, kao i pilota neposrednih izvršilaca borbenih dejstava po srpskim civilima u izbegličkoj koloni.

Đorđe Pražić,
Novi Beograd

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Peglanje zločina franjevca Filipovića

Sedmog februara 1942. godine, od ranog jutra do poslepodneva, ustaše su počinile stavičan masakr nad Srbima u selima Drakulić, Motike [Opširnije...]

Potvrđena prva optužnica za ratne zločine u „Oluji”

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena prva optužnica koju je sprsko Tužilaštvo [Opširnije...]

BEBE UMIRALE OD GLADI, PORODICE GORELE U AUTOMOBILIMA: Jezivo svedočenje o ustaškim zločinima u „Oluji“

NAKON brutalne agresije Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu u kilometarskim kolonama kretalo se više od 200.000 prognanika. Koliko je situacija [Opširnije...]

Ubijanje Srba u izbegličkim kolonama 1995.

Kada bi nekim slučajem Hrvatska vojska (HV) nestala, uključujući i njenu avijaciju, ona za svoj večni spomen ne bi morala [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com