Poljanski: Antiruska koalicija SAD se raspada; Rusiji niko ne može oduzeti pravo veta u SB UN

Mnoge zemlje nisu spremne da podrže antiruske inicijative Zapada u Ujedinjenim nacijama, antiruska koalicija Sjedinjenih Američkih Država se raspada, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
„Njih (SAD) sada zabrinjava činjenica da se ta, kako su smatrali, uslovno govoreći, antiruska koalicija, koju su okupili pod svojim okriljem početkom godine, nakon početka naše specijalne vojne operacije, očigledno raspada i mnoge zemlje nisu spremne da podrže antiruske inicijative, one shvataju da ukrajinska kriza ima daleko više slojeva, nego što to pokušavaju da predstave naši zapadni partneri“, rekao je on za TV „Rosija 1“.

Rusiji niko ne može oduzeti pravo veta u SB UN
Poljanski je povodom najave da će SAD na predstojećoj sednici visokog nivoa Generalne skupštine UN krajem septembra pokrenuti pitanje reforme Saveta bezbednosti UN, prokomentarisao da niko neće Rusiji oduzeti pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
On je naglasio da takav mehanizam ne postoji, to bi porušilo sam temelj organizacije. Dodao je i da Rusija to pitanje drži pod kontrolom.
Diplomata je istakao da Rusija takođe ima svoj stav o reformi SB UN, koji podrazumeva povećanu zastupljenost u toj organizaciji afričkih država, Azije i Latinske Amerike.
Ruska delagacija još nije dobila američke vize
On se osvrnuo na to da SAD još nikome iz delegacije šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova radi prisustva na Generalnoj skupštini UN, ali da ima još vremena, jer su i ranije izdavali vize u poslednjem trenutku.
Nedelja visokog nivoa GS UN održava se od 20-26. septembra i predviđa lično učešće svih delegacija. Rusku delegaciju predvodi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Ranije je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik izjavio da Antonio Gutereš pretpostavlja da ruskoj delegaciji moraju biti izdate vize SAD.
O izvozu žita
Poljanski je još primetio da na Savetu bezbednosti UN u poslednje vreme nije raspravljano o izvozu ruskog i ukrajinskog žita u okviru prehrambenog sporazuma, ali će Rusija nastaviti da pokreće ovu temu.
Istakao je da ta tema nije zatvorena i da predstoji ozbiljan razgovor tim povodom u najskorije vreme.
„Za sada u UN tvrde da sve ide po planu i da sporazum funkcioniše. Teško im je da sami sebe kritikuju“, naglasio je Poljanski.
O poseti grupe UN Jelenovki
Poljanski je povodom najavljene posete delegacije UN Istražnom zatvoru u Jelenovki gde je krajem jula usled ukrajinskog granatiranja poginulo 50 ukrajinskih zarobljenika, izjavio da je u toku usaglašavanje tehničkih detalja.
„Nekoliko puta smo razmatrali tehničke aspekte putovanja misije, a problem je bio i u tome što bi zapravo ista grupa za tehničku podršku koja je obezbeđivala posetu IAEA, takođe treba da bude angažovana i u ovom slučaju puta u Jelenovku, ukoliko do njega dođe. Zbog toga je bilo neophodno sačekati da se jedna poseta završi da bi mogla da se planira druga“, objasnio je diplomata.

Preporučujemo:  Šest razloga zašto Rusija pobeđuje Zapad u ratu

Istakao je da je Rusija sa svoje strane učinila sve što je moguće da do te posete dođe i da su sada na potezu UN.
Ocenio je da su očekivanja od dolaska te grupe prilično visoka i da su rokovi misije probijeni, što odlično razumeju i u UN.
Ranije je zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Di Karlo na sednici SB UN saopštila da će tim UN za istragu zločina u Jelenovku otputovati u narednim danima.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *