EU zbija redove pred gasni udar iz Moskve

U pokušaju da nađu rešenje za moskovsku „gasnu ucenu”, ministri energetike članica EU, uprkos početnom protivljenju predlogu Ursule fon der Lajen, juče su zbili redove i pristali da dobrovoljno smanje potrošnju „plavog goriva” za 15 odsto. Ovu solidarnost, međutim, narušila je Mađarska.

Kako je objasnio šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, njegova zemlja je glasala protiv predloga o smanjenju potrošnje gasa s obrazloženjem da se njime ignorišu interesi mađarskog naroda. Kako su preneli mađarski mediji, Sijarto je na konferenciji za novinare tokom briselskog sastanka rekao da je uredba štetna i da izaziva pravnu zabrinutost.

„Prema našem gledištu, ugovori o Evropskoj uniji jasno opisuju da je sastavljanje energetskog miksa država članica u nacionalnoj nadležnosti, odnosno samo država članica može da odluči koliko će kojeg energenta koristiti za sopstveni rad”, podvukao je ministar i dodao: „Bezbednost snabdevanja energijom takođe je u nacionalnoj nadležnosti, odgovornost za to ne pripada Evropskoj komisiji”.

Prema njegovom mišljenju, „neosnovan, beskoristan, nesprovodiv i štetan predlog, koji potpuno ignoriše nacionalne interese, služi isključivo u komunikacijske svrhe i služi za spas kredibiliteta nekih zapadnih političara”. „S tačke gledišta Mađarske, ova uredba je nesprovodiva. U našoj zemlji je udeo prirodnog gasa u nacionalnom energetskom miksu visok, a polovinu potrošenog gasa troši stanovništvo. Gotovo 85 odsto mađarskih domaćinstava priključeno je na gasovod, što je nacionalna karakteristika koja je jedinstvena u Evropi”, objasnio je Sijarto.

Ukazao je da je uredba štetna i da stvara situaciju u kojoj Mađari, koji imaju gas u svojim rezervoarima, ne mogu da ga koriste jer je neko u Briselu tako odlučio. „Sve je to očigledna glupost”, dodao je Sijarto.

Politički sporazum o okviru za smanjenje potrošnje gasa postignut je uoči najave „Gasproma” da će „Severni tok 1” od danas raditi sa samo petinom kapaciteta. Razlog zbog kojeg će u Nemačku stizati samo 33 miliona kubnih metara gasa dnevno je remont još jedne „Simensove” turbine.

Zbog neizvesne situacije sa „Severnim tokom 1”, cena gasa u Evropi juče je skočila iznad 1.900 dolara za hiljadu kubika.

Preporučujemo:  Putin: Zapad je Rusiji otvoreno objavio rat

Posle dogovora u Briselu na tviter nalogu misije Češke, koja predsedava Savetom Evropske unije, poručeno je: „Ovo nije bila nemoguća misija! Ministri su postigli politički dogovor o smanjenju potražnje za gasom uoči predstojeće zime.”

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je političku odluku Saveta EU kojom se prihvata predlog o smanjenju potrošnje gasa u Evropi i pripremama za nastupajuću zimu.

„Reč je o odlučnom koraku u suočavanju s potpunim prekidom snabdevanja gasom. Zahvaljujući današnjoj odluci, Evropa je spremna da se bavi svojom energetskom bezbednošću kao unija”, poručila je Lajenova.

U pisanom saopštenju, predsednica EK podseća da je Savet EU postigao politički dogovor u rekordnom roku, na osnovu predloga komisije pod nazivom „Uštedite gas za sigurnu zimu” podnetog prošle nedelje, koji predviđa „uredno i koordinisano” smanjenje potrošnje gasa širom EU.

„Kolektivna posvećenost smanjenju za 15 odsto veoma je značajna i pomoći će da popunimo skladišta uoči zime”, navodi Lajenova.

Dodaje da se usvojenim predlogom – koji predviđa mogućnost da se proglasi „stanje uzbune EU”, kakvo pokreće obavezno smanjenje potrošnje gasa u državama članicama – daje snažan signal da će EU učiniti sve što je potrebno da osigura sigurnost snabdevanja i zaštiti potrošače, bilo da su to domaćinstva ili industrija.

„EU je obezbedila čvrste temelje za nezamenljivu solidarnost između država članica suočenih s Putinovom energetskom ucenom. Najava ’Gasproma’ da dodatno smanjuje isporuke gasa Evropi preko ’Severnog toka 1’, bez opravdanog tehničkog razloga, dodatno ilustruje nepouzdanu prirodu Rusije kao snabdevača energentima”, zaključuje se u saopštenju.

Ipak, neke zemlje i pojedini industrijski sektori dobili su izuzeće od obaveze da smanje upotrebu gasa za 15 odsto od avgusta do kraja marta 2023. Irska i Malta, koje nisu povezane gasnom mrežom s ostalim članicama EU, neće imati obavezu da se drže dogovora. A Španija, koja se ne oslanja na uvoz ruskog gasa, u skladu sa situacijom mogla bi da zatraži da štedi manje od predviđenih 15 odsto. Kako saznaje Rojters, Mađarska je jedina zemlja koja je bila protiv ovog dogovora.

Preporučujemo:  Kurti strahuje što Kremlj sve češće pominje Kosovo

Nemački vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da će sporazum pokazati ruskom predsedniku da Evropa ostaje ujedinjena uoči najava smanjenja isporuka gasa „Severnim tokom 1”.

„Najava ruskog gasnog giganta ’Gasproma’ da će dodatno smanjiti isporuke gasa Evropi politički je motivisana”, izjavila je šefica za energetsku politiku EU Kadri Simson uoči jučerašnjeg sastanka ministara energetike zemalja evrobloka.

Simsonova je osporila navode ruskog gasnog holdinga da zbog redovnog održavanja mora da obustavi rad još jedne turbine na gasovodu „Severni tok 1”, što će smanjiti protok gasa tim cevovodom do Nemačke.

„Znamo da ne postoji tehnički razlog za to. Ovo je politički motivisan korak i na to moramo da budemo spremni. Upravo iz tog razloga, preventivno smanjenje naše potrošnje gasa je mudra strategija”, rekla je Simsonova, prenosi Rojters.

I nemačka vlada smatra da su razlozi za smanjenje isporuka gasa „Severnim tokom 1” lažni i sumnja da je reč o pokušaju ucene. Ministar ekonomije Robert Habek, iz partije Zelenih, optužio je Putina da igra „perfidnu igru”.

Dalje smanjenje isporuka gasa dodatno povećava zabrinutost u Nemačkoj, pogotovo što analize minhenskog Ifo instituta pokazuju da se najveća ekonomija EU nalazi na ivici recesije.

S dosadašnjim obimom isporuke od oko 66 miliona kubnih metara gasa dnevno – što je oko 40 odsto kapaciteta gasovoda – bilo je moguće nastaviti punjenje skladišta. Od danas, kada dotok gasa padne na 20 odsto, biće mnogo teže napuniti rezervoare. Prema procenama nemačke Savezne mrežne agencije, pri takvom dotoku gasa problemi će se pojaviti u januaru sledeće godine, bar ukoliko Nemačka nastavi da prosleđuje gas u druge zemlje.

Putin je još prošle nedelje najavio da bi oko 26. jula moglo da dođe do daljeg smanjenja isporuka gasa „Severnim tokom 1”, ukoliko turbina koja je bila na održavanju u Kanadi ne bude bila dostupna na vreme. Druga turbina, naime, trebalo bi da bude poslata na remont sredinom ove nedelje.

Preporučujemo:  Vladimir Đukanović traži ostavku Zorane Mihajlović

„Nema tehničkih razloga za prekid, turbina je spremna za isporuku u Rusiju”, tvrdi vicekancelar Robert Habek, prenosi „Dojče vele”.

Kako kaže, carinska dokumenta za izvoz su kompletirana, ali Rusija odbija da prosledi uvozna dokumenta. Umesto da jasno kaže da je reč o ekonomskom ratu, kaže ministar, „Gasprom” priča „farse o tim turbinama, što jednostavno nije tačno”.

U Moskvi tvrde da turbina za „Severni tok 1” još nije stigla u Rusiju posle remonta u Kanadi ističući da se nadaju da će što pre biti instalirana. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da sankcije uvedene Rusiji otežavaju rad gasovoda.

Milenko Pešić / Политикаeu

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

One thought on “EU zbija redove pred gasni udar iz Moskve

  • EU zbija redove pred gasni udar iz Moskve
    Super kada zbiju redove biće im ove zime toplije… 🤣😂🤣😂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *