NATO BACAO URANIJUM I NA BEOGRAD? Ksenija Tadić dobila rak posle bombardovanja Generalštaba

BEOGRAĐANKA Ksenija Tadić imala je 24 godine u vreme NATO bombardovanja, 1999. Ona je jedna od dvoje obolelih od raka kod kojih je sudski veštak i profesor Univerziteta u Rimu dr Rita Čeli utvrdila oko 500 puta veću količinu osiromašenog uranijuma 238 nego kod bilo kog drugog čoveka na svetu.

Teških metala, nađenih u njihovim telima, nema u prirodi, niti u industrijski zagađenim gradovima, već isključivo u projektilima.

– U vreme gađanja Generalštaba bila sam kod mame u stanu, na 50 metara odatle, u Birčaninovoj ulici. Melanom, odnosno rak kože, dijagnostikovan mi je godinu dana kasnije – priča Ksenija za „Novosti“.

Sina je rodila u julu 2002. godine, a već 8. avgusta operisan joj je melanom.

– Godine 2017. detektovane su mi promene na limfnim žlezdama, pa su mi prošle godine izvađene tri iz prepone. Srećom, bilo je benigno. Sada na vratu ponovo imam promene – kaže naša sagovornica.

U invalidskoj penziji je poslednje četiri godine, iako ima samo 45. U zdravstvenom kartonu broji čak 16 dijagnoza: od oštećenja kičme i kukova do preživljenog šloga i infarkta. Ubeđena je da je sve to posledica prisustva osiromašenog uranijuma i teških metala u organizmu. Kaže, podneće tužbu, a novac će uložiti u dalje lečenje.

Osim u njenim uzorcima, enormna količina osiromašenog uranijuma i teških metala pronađena je i u uzorku pukovnika Dragana Stojičića iz Beograda, koji je 200 dana proveo u pojasu današnje administrativne linije sa KiM. On je dobio rak trbušne maramice i u međuvremenu preminuo. Pre toga, Stojičić je podneo prošlog juna prvu tužbu za odštetu zbog oboljenja od posledica NATO bombardovanja i porodica posle njega nastavlja spor.

Preporučujemo:  Van oka posmatrača: Počele vežbe Istočnog krila NATO saveza u Poljskoj

Ročište je zakazano za 16. oktobar, a priloženoj dokumentaciji biće dostavljen i nalaz dr Čeli. Uranijum u njihovim uzorcima, prema uverenju dr Čeli, ključni je dokaz da su građani Srbije 1999. bili izloženi smrtonosnom dejstvu punjenja NATO projektila, ali pokazuju i da je uranijuma bilo i u projektilima korišćenim severno od Vranja, uključujući i Beograd.

Mirjana Anđelković Lukić, veštak za eksplozivne naprave, poziva se na knjigu italijanskog admirala Falkoa Atanea, koji je istraživao oboljenja na KiM, u BiH i RS, i koji tvrdi da je većina krstarećih raketa u punjenju imala šipke od osiromašenog uranijuma težine 300 kg. U knjizi „Osiromašeni uranijum, šta je to“, Falkone objavljuje i preporuku koju su dobijali američki vojnici da se udalje na 500 metara od objekta koji je pogođen ovim projektilima.

– Nisu sve krstareće rakete imale teg od osiromašenog uranijuma, ali većina jeste, a time je, prema nekim izvorima, gađan i Generalštab – kaže Mirjana Anđelković Lukić.

– Najveća doza ispaljena je na KiM, zatim kod Pljačkovice (Pčinjski okrug) i kod pet sela ispod Vranja.

Новости

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

OGLASILA SE PORODICA TRAGIČNO PREMINULE KIKE ĐUKIĆ (22): U nalazu obdukcije stoji OVAJ UZROK SMRTI, za sve imaju jednu molbu

Jutjuberka i influenserka Kristina Kika Đukić tragično je preminula u 22. godini u noći između 8. i 9. decembra, a sada je porodica [Opširnije...]

Još jedna žena stala u odbranu slobode govora Bake Praseta: Na delu imamo zlonamernu zamenu teza, koja polako, ali sigurno uzima svoj danak

Makijaveli je odavno primetio da podela društva na „prijatelje“ i „neprijatelje“ čini osnovno obeležje svake tiranije. Neprijatelje bi, dabome, trebalo [Opširnije...]

KRAJ DRAME! Bačen suzavac u stan jutjubera, a evo šta je vikao dok su ga odvodili

Kako javlja reporter "Blica" u zgradu u kojoj stanuje jutjuber Daniel Đukić, koji od 9 časova jutros preti da će [Opširnije...]

FDU staje u odbranu Gorana Markovića

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je da, svojom pozicijom akademske ustanove, staje u odbranu slobode mišljenja i govora svakog pojedinca, [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *