Putin: Cene energenata rezultat su politike Zapada, a zbog sankcija Moskvi na gubitku je samo Evropa

Cene energenata odletele su u nebo zbog politike Zapada, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon posete Teheranu. On je još dodao da Zapad optužuje „Gasprom“ i Rusiju, iako je sam uveo brojna ograničenja. Kako je ocenio, zbog sankcija Moskvi, samo je Evropa na gubitku.

„Investicije u osnovni kapital u tradicionalnoj energetici opale su zbog ranijih političkih odluka Zapada. Banke ne finansiraju, osiguravajuće kompanije ne osiguravaju, lokalne vlasti ne dodeljuju zemljište za nove projekte, ne razvija se cevovod i ostali transport. To je rezultat politike prethodne decenije“, objasnio je on odgovarajući na pitanje da li je pravedno što Rusiju krive za energetsku krizu, povezanu sa skokom cena energenata.
Putin je podsetio da je Evropa zanemarila tradicionalne izvore energije i počela da se oslanja na alternativne.
„Oni su veliki stručnjaci za netradicionalne odnose. Evo, i u oblasti energetike odlučili su se za netradicionalne vrste energije: sunce, vetar. Ispostavilo se da je zima duga. Vetra nije bilo. I, to je sve“, istakao je ruski lider.

Samo je Evropa na gubitku

On je dodao da Zapad optužuje „Gasprom“ za energetsku krizu, iako je sam zatvorio energetske maršrute i uveo sankcije. „Gasprom“ je, sa druge strane, naveo je Putin, spreman da isporučuje onoliko koliko je potrebno.

Pored toga, Putin je naglasio da je Evropa na gubitku zbog sankcija Poljske koje podrazumevaju zabranu korišćenja poljske deonice gasovoda „Jamal-Evropa“.

„Obim gasa na tržištu se smanjio, a cena na tržištu porasla. Ko je pobedio? Samo su Evropljani na gubitku“, objasnio je on.
Istovremeno, on je konstatovao da se gas iz Nemačke koji Rusija isporučuje Berlinu po dugoročnom ugovoru za Poljsku pokazao kao jeftiniji, nego kad bi ga kupovala direktno i zato je Poljska iskoristila revers na gasovod „Jamal-Evropa“.

Preporučujemo:  Vladimir Đukanović traži ostavku Zorane Mihajlović

Putin je takođe naglasio da „Gasprom“ ispunjava i da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze koje se tiču isporuke energenata, a da to što Zapad prebacuje svoje greške s energentima u Evropi na „Gasprom“ i Rusiju uopšte nije osnovano.

Za „Gaspromovu“ turbinu potrebna i dokumentacija

Ruski lider prokomentarisao je i situaciju oko vraćanja iz Kanade turbine za gasovod „Severni tok“. On je istakao da „Gasprom“ mora da dobije ne samo turbinu, već i pravnu i tehničku dokumentaciju za nju.

On je takođe podsetio na gasovod „Severni tok 2“ i i naglasio da njegovo puštanje u rad trenutno nije moguće, čak i ako bi to Zapad hteo.
„Ovde postoje problemi. To su problemi o kojima sam pre mesec i po ili dva razgovarao s nemačkim kancelarom. Rekao sam mu da je ‘Gasprom’ rezervisao kapacitete, stvorio ih i da treba nešto uraditi sa njima. Odgovor je, međutim, bio da sada postoje druga važnija pitanja, da je trenutno teško baviti se time i da nije trenutak. Morao sam da upozorim da ćemo u tom slučaju polovinu obima namenjenog za ‘Severni tok’, preuzeti za unutrašnje potrebe i preradu“, objasnio je Putin.

Komentarišući predloge da se ograniči kupovina nafte iz Rusije, Putin je rekao da veruje da će to dovesti do slične situacije kao sa gasom.
Prema njegovim rečima, to će prouzrokovati skok cena crnog zlata.

Putin je juče boravio u radnoj poseti Iranu, gde je razgovarao sa predsednikom Ebrahimom Raisijem i ajatolahom Hamneijem, a potom je imao i trilateralni susret s iranskim predsednikom i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Sputnjik

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *