Nuklearni rat stvorio bi „malo ledeno doba”

Naučnici sa Državnog univerziteta u Luizijani, uz pomoć kompjuterskih modela, prikazali su kakav bi se scenario odigrao na Zemlji ukoliko dođe do nuklearnog rata, prenose američki mediji.

Upotreba nuklearnog oružja se sve češće pominje kao moguća nakon ruskog napada na Ukrajinu. Čak su i zvaničnici Rusije nekoliko puta govorili o tome, ali uvek naglašavajući da bi ono bilo upotrebljeno ako bude pretila opasnost za opstanak Rusije. Grupa naučnika iz Luizijane predstavila je tok katastrofalnih dešavanja koji bi mogli da zadese Zemlju nakon mogućeg nuklearnog sukoba.

Nuklearna katastrofa bi iza sebe ostavila „malo ledeno doba”, zaključak je ove grupe stručnjaka, preneo je Tanjug.

Stvar je u tome što bi mnogobrojni požari doveli do stvaranja velike količine čađi i dima koji bi oslobađanjem u atmosferu potpuno zaklonili Sunce. Na taj način temperatura vazduha bi već u prvom mesecu pala ispod onih koje su zabeležene prilikom poslednjeg ledenog doba, što bi bitno i brzo uticalo na temperaturu vode u okeanima.

Pad temperature bi doveo do širenja morskog leda, čime bi mnoge luke bile blokirane. Plovidbe širom cele severne hemisfere bi bile otežane, što bi dovelo do situacije da mnoge isporuke hrane budu usporene ili potpuno obustavljene.

Naučnici ističu da bi nuklearni sukob doveo do potpunog planetarnog haosa. Opadanje količine svetlosti i temperature dovelo bi i do uginuća mnogih morskih algi, što bi uticalo na čitav ekosistem. Zbog nestašice hrane u okeanima ribolov bi bio doveden u pitanje.

Okeanima bi bile potrebne stotine godina kako bi se oporavili, dok bi promene u arktičkom morskom ledu trajale hiljadama godina, navode naučnici.

Preporučujemo:  Vučić o ratu u Ukrajini: "Igra se poker u glavu, niko neće mir, očekujem veće GLOBALNE SUKOBE NA JESEN"

Nuklearno oružje upotrebljeno je dva puta u istoriji, na kraju Drugog svetskog rata, kada su SAD atomskim oružjem bombardovale japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

KORONA VIRUS, TEORIJE ZAVERE I MISTICIZAM: Nostradamusovo navodno proročanstvo o pandemiji Kovida-19

Korona virus obeležio je 2020. godinu, a kao i za mnoge značajne istorijske događaje, pojavila se vest da je Francuz [Opširnije...]

„DRAŠKO MASKIRAN DOLAZI U CIK ZORE KOD TANJE“ Komšije iz Smedereva razvezale jezik: Pevačica im se na ovo stalno žali

Tanja Savić navodno je stavila tačku na ljubavnu romansu sa mladim političarem Draškom Stanivukovićem, međutim komšije iz Smedereva otkrivaju da [Opširnije...]

TESLIN LJUBAVNI TROUGAO: Volela ga žena najboljeg prijatelja

LIČNOST i delo velikog srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle intrigiraju i posle skoro osam decenija od njegove smrti. O [Opširnije...]

PROČITAJTE SUDBINU SA SVOG DLANA: Linije otkrivaju vaš karakter, emocije i zdravlje

Kris Rajli iz Eseksa je jedan od najuspešnijih vidovnjaka u Velikoj Britaniji, a bavi se proricanjem budućnosti i čitanjem sudbine [Opširnije...]

SVEKRVA VERICE RAKOČEVIČ OGLASILA SE PRVI PUT: Bila sam u šoku, nisam znala kako mužu da kažem za njihovu vezu!

Ona je potanko ispričala sve o tome kako joj je Veljko saopštio za vezu sa kreatorkom, ali i kako se [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *