Sobranje posle tri dana rasprave i incidenata usvojilo francuski predlog za EU

Makedonski parlament je posle tri dana rasprave i niza incidenata usvojio zaključke o francuskom predlogu nastavka pregovora te zemlje sa Evropskom unijom. Poslanici VMRO-DPMNE i Levice napustili su sednicu pre glasanja. Stižu prve reakcije i čestitke iz Brisela, iako opozicija u Severnoj Makedoniji poručuje da još nije gotovo. Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski ističe da će u utorak biti održana prva međuvladina sednica u Briselu.

Sa 68 glasova „za“ poslanici su usvojili zaključke koje će proslediti Vladi Severne Makedonije kako bi se nastavio proces sa Evropskom unijom i usvojio pregovarački okvir.

Poslanici su usvajanje zaključaka pozdravili aplauzom i u skupštinskoj sali razvili zastavu Severne Makedonije, kao i zastavu Evropske unije.

Prethodno su poslaničke grupe SDSM i DUI dostavile nove nacrte zaključaka.

Glasanje je prošlo bez poslanika VMRO-DPMNE i Levice, koji su napustili sednicu Sobranja, zato što nije prihvaćen zahtev poslanice Dafine Stojanoske za pauzu od sat vremena nakon završetka rasprave o francuskom predlogu pregovaračkog okvira.

Poslanici VMRO-DPMNE i Levice tražili su odbacivanje francuskog predloga, koji, prema njihovim rečima, vodi direktnoj asimilaciji makedonskog naroda i dugotrajnoj opstrukciji evropskog puta Severne Makedonije.

Sa druge strane, poslanici vladajuće koalicije uvereni su da ovaj pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta, kao i početak pregovora za punopravno članstvo u Uniji.

Rasprava u Sobranju protekla je u napetoj atmosferi uz razmenu optužbi za izdaju nacionalnih interesa i bugarizaciju države.

Dok je trajala rasprava, u Skoplju su organizovani protesti građana. Ukupno deset osoba je privedeno, jer su tokom rasprave „tvrdim predmetima“ gađali zgradu parlamenta.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je rečeno „da“ očuvanju makedonskog identiteta, kako kod kuće, tako i svuda u svetu.

„Niko ne može i neće da pregovara o makedonskim identitetskim pitanjima. Naš dosadašnji i budući rad još više jača identitet. Nastavljamo još snažnije u razvoju zemlje. Konačno, danas imam čast da saopštim datum održavanja prvog međuvladinog sastanka, koji će biti održan 19. jula u Briselu. Pozivam vas na jedinstvo, na veru i optimizam. Potrebno nam je ujedinjenje za novo sunce slobode, za građansku i evropsku državu. Na kraju, želim još jednom da vas ubedim da ćemo uspeti, da ćemo zajedno raditi i graditi jaku državu. Sa vama, za vas, u ime naših predaka, za današnje i buduće generacije“, rekao je Kovačevski.

Preporučujemo:  Grenel: Kurti nije dobar lider za narod Kosova, Tači je bio bolji

Ponosan je, dodaje, na to što u parlamentu nije bilo ni jednog glasa „protiv“ francuskog predloga.

Šta podrazumeva francuski predlog
Francuski predlog za rešavanje problema između Skoplja i Sofije rezultat je diplomatske inicijative, koju je krajem prošle godine pokrenuo predsednik Emanuel Makron, želeći da se makedonske evrointegracije pokrenu sa mrtve tačke pre kraja francuskog predsedavanja EU.

Nekoliko meseci kasnije, Skoplje i Sofija su dobili nacrt sporazuma, prema kojem bi dve strane pristale na dogovor nakon čega bi bila održana prva međuvladina konferencija EU i Severne Makedonije. Naredna pak bila bi zakazana tek pošto bi bugarska manjina bila upisana u makedonski Ustav.

Ostala pitanja, prema tom planu, bila bi rešavana tokom pregovora EU i Severne Makedonije.

Ovaj sporazum, prvo, predstavljao je okidač složenije političke krize u Bugarskoj, koja je, na koncu, rezultirala padom vlade Kirila Petkova.

Bugarska je, već godinama, jedina prepreka početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, iako su dve države 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Bugarska navodi i da je „makedonski jezik nastao 1944. godine“, te da može da se računa jedino kao „pisana regionalna forma bugarskog jezika“.

Čestitke iz Brisela

Evropski zvaničnici pozdravili su izglasavanje vladinih zaključaka o nastavku pregovaračkog procesa o priključenju Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je glasanje u Sobranju koje, kako je poručio, daje vladi jasan mandat za početak prve međuvladine konferencije Severne Makedonije i EU.

Preporučujemo:  Pavić: Srbi se nalaze pred nimalo pragmatičnim izborom

„Radujemo se otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom“, napisao je Varhelji na Tviteru.

Čestitke je uputio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i ocenio da je izglasavanje vladinih zaključaka u Sobranju „značajan korak“ za Severnu Makedoniju i EU.

„Naša budućnost je zajednička i pozdravljamo vas raširenih ruku“, napisao je Mišel na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Sevrenoj Makedoniji na usvajanju francuskog predloga o ukidanju bugarskog veta i deblokadi pregovora o evrointegracijama.

Fon der Lajenova je na Tviteru ocenila da usvajanje tog predloga „otvara put za brzo otvaranje pristupnih pregovora“.

„Čestitamo Severnoj Makedoniji na glasanju koje sada otvara put za brzo otvaranje pristupnih pregovora. Bila je to istorijska prilika i zgrabili ste je. Veliki korak na vašem putu ka evropskoj budućnosti“, napisala je Fon der Lajenova.

Izvestilac EU za Severnu Makedoniju Ilhan Čučuk je poručio da je makedonsko Sobranje napisalo istoriju za budućnost zemlje, čime su, kako je naveo, otvorena vrata za članstvo Severne Makedonije u Evropskoj uniji.

„Francuski predlog je usvojen sa 68 glasova za i time su konačno otvorena vrata za članstvo zemlje u Evropskoj uniji. Vreme je da krenemo napred“, napisao je Čukuk na Tviteru.

Rama: Za Albaniju više nema prepreka za pregovore sa EU

Albanski premijer Edi Rama je nakon odluke parlamenta Severne Makedonije da usvoji francuski predlog o pristupanju EU naveo da više nema nikakvih prepreka za pregovore Albanije o prijemu u Uniju.

„Završeno je apsurdno držanje Albanije kao taoca“, naveo je Rama na Fejsbuku, reagujući na današnju odluku Sobranja.

Dodao je i da su prethodne tri godine od odluke Evropskog saveta da otvori Albaniji put za pregovore bile pune izazova koji su bili test ne samo za vlast, već i za narod i njegov karakter.

Preporučujemo:  Ukrajinski političar ponovo preti Srbiji: "Čak i vojska, ako treba. Vreme je"

Rama je naveo da je sada otvoreno novo poglavlje u procesu evrointegracija.

Агенције

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *