KATASTROFA UKRAJINSKE VOJSKE: Rusi uništavaju američko oružje, Kijev najavio mobilizaciju žena da popuni redove

Zbog velikog broja poginulih i ranjenih vojnika u Kijevu razmišljaju o mobilizaciji žena.

Prve pozive će dobiti žene medicinske profesije, a zatim i one koje pripremaju hranu za vojsku. Koliko će biti žena sa puškom u ruci tek će se videti, iako o tome već pišu ukrajinski mediji. Ali čini se da se Ukrajina više uzda u novo oružje koje će dobiti od zapada kada su aktivnosti na frontu u pitanju.

– Već sada se vidi rezultat korišćenja dalekometnog oružja koje smo nedavno dobili, a to je tek početak – izjavio je sekretar Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksej Danilov. – Pomoću tog oružja rešićemo tri zadatka: demoralisaćemo protivnika, uništićemo mu oružje i na kraju ćemo osloboditi svoje teritorije. Tim dalekometnim oružjem ćemo gađati štabove ruske vojske, skladišta municije i vojne tehnike.

Juče je portparol ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio da je ruski raketni sistem „Iskander“ uništio američki antibrodski raketni sistem „Harpun“ u regionu Odesa.

Vojni ekspert Dmitrij Snegirjev kaže da je cilj ukrajinske vojske ne samo da oslobodi celu crnomorsku obalu, nego i da prekine dovod vode na Krim, odnosno da blokira kanal kojim je posle osam godina ponovo krenula voda kojom se navodnjava zemlja na tom poluostrvu. Osim toga, želja Kijeva je da preseče kopnenu vezu između Donbasa i Krima. Posle toga ukrajinska vojska bi zaista pokušala da gađa Krimski most, pa i vojnu luku Crnomorske flote RF na Krimu.

Ali penzionisani ruski general, a sada član parlamenta Andrej Guruljov kaže da „najnovije izjave u Kijevu o pripremi kontraofanzive imaju za cilj da podignu pokolebani moralni duh u ukrajinskoj vojsci. Ukrajina u sadašnjem trenutku nema realne mogućnosti da prelomi situaciju“.

Preporučujemo:  Medvedev: Sankcije protiv Rusije dovešće do novih regionalnih sukoba i epidemija

I poznati ruski general Jevgenij Bužinski ocenjuje izjave ukrajinskog državnog i vojnog vrha kao populizam.

– Kad se zna kolika je dužina fronta na istoku Ukrajine jasno je da desetak američkih haubica ne može da izmeni bitno situaciju. Čak kad bi i hteli u Vašingtonu da daju više oružja Ukrajini za to je potrebno vreme. Naravno da ruska vojska neće sedeti skrštenih ruku i posle oslobađanja Donbasa krenuće da osvoji Nikolajev i Odesu – objašnjava Bužinski.

On dodaje da osvajanjem Nikolajeva i Odese ruska vojska će imati potpunu kontrolu nad ukrajinskom obalom na Crnom moru a to će bitno oslabiti pozicije ukrajinske vojske.
Mada su poslednjih mesec dana u Kijevu otvoreno počeli da govore o svojim velikim gubicima na frontu, do sada niko nije saopštio konkretnu brojku o poginulim i ranjenima. Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov kaže da je ukrajinska regularna armija razbijena i iz stroja je izbačeno čak oko 80 odsto vojnika i oficira. To što rezerviste i silom mobilisane dovode na front ne može da zameni profesionalne vojnike.

Kad se zna da Rusi, zajedno sa vojskom Donjecke i Luganske republike, imaju do 180.000 vojnika, ispada da ukrajinska vojska ima tri puta više vojnika ali ipak gubi grad za gradom na istočnomm frontu. Neosporno je da Rusija ima veliku nadmoć u vazduhu i daleko veći broj tenkova i oklopnih vozila. Ukrajinska vojska je imala u Donbasu dobro napravljene rovove i utvrđenja tako da se dugo uspešno branila bez obzira na to što je zasipana artiljerijskim projektilima. Ali za kontranapad je potrebno da ima moćnije mehanizovane jedinice i avijaciju.

Ukrajinske maštarije
Ministar odbrane Ukrajine Reznikov je nedavno govorio o tri scenarija u ukrajinskom ratu. Prvi je da Rusi počnu da se povlače sa određenih teritorija kao što su učinili u Kijevskoj,Černigovskoj i Sumskoj oblasti na početku rata, a kasnije sa Zmijskog ostrva. Drugi je da se savremenim zapadnim oružjem tuku ruske pozicije. Treći scenario je najdugoročniji i po njemu se prognozira raspad Ruske Federacije tako što će se izdvojiti republike gde su većinsko stanovništvo muslimani. Radi se o Tatarstanu, Baškiriji…

Preporučujemo:  Rusija poziva Ameriku da prekine naoružavanje Ukrajine

Raspad Rusije priželjkivala je i američka državna sekretarka Madlen Olbrajt, a pre nje čuveni Zbignjev Bžežinski. Međutim, iz godine u godinu je Rusija sve jača ne samo vojno, nego i ekonomski.

Новости

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *