DPS uskratio podršku Abazovićevoj vladi; Đukanović poziva na izbore

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) saopštilo je danas da je Vlada Crne Gore izgubila podršku te stranke zbog, kako se tvrdi, napuštanja evropske agende.

U saopštenju posle sednice Predsedništva DPS-a, na kojoj je raspravljano o daljim potezima nakon što je Vlada u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC, izraženo je žaljenje zbog promene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, kako se ocenjuje, „suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC”.

DPS smatra da je Vlada time nanela neprocenjivu štetu državnim interesima Crne Gore i da je takvom promenom prioriteta od strane Vlade propuštena prilika da se obezbedi snaženje konsenzusa proevropske politike, a umesto toga, bespotrebno i autodestruktivno, potencirane stare podele u Crnoj Gori.

U saopštenju se ocenjuje da je time ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vreme postane i njena prva sledeća članica.

Navodi se da će DPS, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rešenja u vezi sa pitanjima koja zahtevaju širi politički konsenzus.

DPS smatra da je ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom „izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata” i da njegova sadržina, kako se navodi, „značajno ugrožava državne interese Crne Gore” i dodaje da je on pitanje od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga ta stranka nema pravo da pređe bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora, prenosi Tanjug.

Preporučujemo:  Aco i Beba, Milo i Vučić, DPS i SNS – ljubav teška milione evra

U saopštenju se dodaje da je DPS, kako bi bio izbegnut današnji scenario, više puta upozoravala da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, ali da je iskazano, kako se navodi, „neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom i nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi.

DPS ukazuje da je zato Predsedništvo stranke jednoglasno odlučilo da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika da u toku naredne nedelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini.

Iz Vlade Crne Gore u petak je zvanično saopšteno da je usvojen Prijedlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

 

Izvor Politika

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Preporučujemo:  Vučić na strani Кurtija i Šolca - Кritika Putina kao uvod u uvođenje sankcija Rusiji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *