BRITANIJA POZVANA DA SE PRIPREMI ZA EKONOMSKU OLUJU

ENGLESKA banka upozorila je u utorak da su se ekonomski izgledi za Britaniju pogoršali od početka godine, pozivajući zajmodavce te zemlje da izdvoje više kapitala kako bi apsorbovali šokove na tržištima.

– Ekonomski izgledi za Veliku Britaniju i globalno su se značajno pogoršali – navodi Engleska banka u svom Izveštaju o finansijskoj stabilnosti.

– Cene osnovnih dobara, kao što su hrana i energija, naglo su porasle u Velikoj Britaniji i širom sveta – dodaje se u saopštelju, okrivljujući za to sukob u Ukrajini, a kako se navodi, krivac za ovu krizu je sukob u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, više cene, slabiji rast i stroži uslovi finansiranja otežaće stanovništvu i privredi otplatu ili refinansiranje duga.

– S obzirom na ovo, očekujemo da će domaćinstva i preduzeća postati više rastegnuta u narednim mesecima. Oni će takođe biti podložniji daljim šokovima – precizirala je centralna banka.

Uprkos pogoršanju krize troškova života, sa inflacijom koja ide ka dvocifrenoj vrednosti, regulator je izrazio uverenje da su banke otporne na ranjivost duga među domaćinstvima i preduzećima. Pozivao ih je da povećaju svoj kapitalni rezervat na 2%, što znači da će im trebati dodatnih 13,2 milijarde dolara gotovine.

– Postoji niz negativnih rizika koji bi mogli negativno uticati na finansijsku stabilnost Velike Britanije – saopštila je Engleska banka.

Očekuje se da će inflacija u Britaniji porasti na 11 odsto kasnije ove godine, a bazna kamatna stopa centralne banke mogla bi da poraste na čak 3 odsto do kraja 2023, upozoravaju ekonomisti.

Novosti

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *