GUGL NAS PRATI I ZNA SVE O NAMA, ALI TOME MOŽETE STATI NA PUT

Sve je više onih koji tvrde da je skoro nemoguće da se kompanije kao što je Gugl spreče da prate lokacije korisnika, pa se tehnološki gigant već suočava s brojnim tužbama.

Gugl nikada ne spava, pa prati šta korisnici rade na internetu – postoji način da se to prekine i da se bolje kontroliše ono što se deli s tehnološkim gigantom, piše Smartlife.

Jasno je da bi uvek trebalo pročitati pravila korišćenja za svaku stvar na mreži, ali je mnogo onih koji to ne čine.

Čak se i „South Park“ u jednoj epizodi bavi ovim problemom – junaci serije se suočavaju s nizom sumanutih problema, a zbog toga što su se s pravilima korišćenja složili bez čitanja.

Realnost je naravno nešto drugo, ali su korisnici jednako neodgovorni, pa često ne znaju na šta su pristali kada čekiraju polje na nekom web sajtu ili aplikaciji.

Sve je više onih koji tvrde da je skoro nemoguće da se kompanije kao što je Gugl spreče da prate lokacije korisnika, pa se tehnološki gigant već suočava s brojnim tužbama. Gugl naravno poriče da su te tvrdnje tačne.

Korisnici ipak nisu u obavezi da bilo kojoj kompaniji veruju na reč, pa lako mogu da provere šta Gugl zna o njima. Da bi to učinili prvo moraju da se uloguju na Gugl nalog, da izaberu „Data & Privacy“ iz menija s leve strane, pa „History Settings“, te „Web & App Activity“. Potom je dovoljno da se klikne na „Turn Off“ taster, da bi Gugl prestao s praćenjem online ponašanja.

Zvuči jednostavno, ali ipak postoji problem – stručnjaci kažu da nakon što se praćenje isključi, uređaji poput Google Home i Google Nest pametnih zvučnika postaju skoro beskorisni. Isto važi i za Google Maps, dejting aplikacije, te za sve usluge kojima je za funkcionisanje potrebna lokacija korisnika.

Preporučujemo:  Signal iz dalekog svemira koji je uzbudio naučnike: Veliko otkriće na pomolu

Ukoliko korisnik odustane od servisa koji traže podatke o poziciji na kojoj se nalazi, praćenje može da isključi ako ponovo ode na „Data & Privacy“, te u „History Settings“, pa izabere „Location History“. Odatle može i da obriše sačuvanu istoriju, te da izabere auto-delete opciju uz pomoć koje se podešava da se podaci brišu nakon određenog vremena.

Ukoliko se ne spreči, Gugl korisnike prati na svim svojim servisima – u okviru Google Home se na primer čuvaju audio zapisi, pa isto važi i za druge aplikacije. Google Calendar nudi ceo raspored na tacni, Hangouts, Music i Drive daju druge informacije koje funkcionišu kao delovi slagalice.

Privatnost je ipak važna stvar, pa zašto bi se lični podaci prepuštali velikim kompanijama.

Смартлајф

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kontrola uma pomoću zvučnih talasa

U ovom trenutku, neinvazivna neuromodulacija – promena moždane aktivnosti bez upotrebe operacije – izgleda spremna da uvede novu eru zdravstvene [Opširnije...]

U toku je prikupljanje lica svih ljudi na svetu – Apsolutna kontrola i gubitak slobode – EVO KOME ĆE TO USTVARI SLUŽITI

Američka kompanija za veštačku inteligenciju prikupila je 10 milijardi fotografija ljudi, a cilj je da u bazu smesti svaku osobu [Opširnije...]

Stvoren veštački embrion: Naučnici traže novi pristup trudnoći, ali i gajenju sintetičkih organa

Sintetički embrion, napravljen bez spermatozoida ili jajnih ćelija, mogao bi da dovede do novih procedura u rešavanju problema dobijanja potomstva, [Opširnije...]

„Vrbovanje“ umesto „besplatno školovanje“: Novi argument antiruske propagande zapadnog medija u Srbiji

Od početka specijalne operacije u Ukrajini, sve može i mora biti deo antiruske propagande, pa čak i programi stipendiranja studenata [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com