Pala vlada u Izraelu, peti izbori za tri i po godine

Izraelski premijer Naftali Benet i ministar spoljnih poslova Jair Lapid složili su se da raspuste parlament, što će dovesti do novih izbora, a Lapid će u međuvremenu preuzeti mesto premijera, objavile su vođe vladajuće koalicije.

Novi izbori u Izraelu biće peto glasanje u tri i po godine, navode izraelski mediji i dodaju da će izbori verovatno biti održani 25. oktobra.

Benet je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Lapidom u Knesetu rekao da njegov potez da inicira nove izbore nije bio lak, ali je ispravan. Dodao je kako je pokušao sve da održi vladajuću koaliciju što duže.

Lapid je pohvalio Beneta, rekavši da je „stavio zemlju ispred ličnih interesa“, dodajući da je on „lider od vitalnog značaja za Izrael“ koji će imati mesta u vođstvu države u narednih mnogo godina..

Rojters podseća da su Lapid i Benet u junu 2021. godine formirali neočekivanu koaliciju nakon dve godine političkog zastoja, okončavajući rekordnu vladavinu bivšeg premijera Benjamina Netanijahua.

Vlada desničarskih, liberalnih i muslimanskih arapskih partija bila jekrhka od samog početka sa tankom parlamentarnom većinom, dok je u vladajućoj koaliciji bilo podela po glavnim političkim pitanjima, kao što su izraelsko-palestinski sukob, državna i verska pitanja, navodi britanska agencija.

Koalicija od osam grupacija je, kako dodaje Rojters, počela da se raspada kada je nekolicina članova prestala da pruža podršku parlamentarnoj većini, prenosi Tanjug.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *