8 kandidata u trci za Andrićev venac

U Srbiji se sutra održavaju redovni predsednički i beogradski izbori i vanredni parlamentarni, a građani će lokalne organe vlasti istog dana birati u još 13 gradova i opština u Srbiji. Na izborima, koji se održavaju na nacionalnom nivou, pravo glasa ima 6.501.689 birača, dok je na birački spisak u glavnom gradu upisano 1.600.463 birača. Prema navodima Cesida, to je za oko 6.000 manje nego na izborima 2018. „Nova“ vam donosi spisak svih učesnika izbora za predsednika Srbije, onim redom kako će biti navedeni na glasačkom listiću.

Preporučujemo:  Zavetnici poručili: Ucene iz Brisela će samo ojačati naš otpor i pobedu!

Na predsedničkim izborima učestvovaće ukupno osmoro kandidata, a njihov redosled na glasačkom listiću Republička izborna komisija odredila je žrebom.

1 – Miša Vacić

Žreb je hteo da na prvom mestu bude osnivač i predsednik Srpske desnice Miša Vacić. U zvaničnoj biografiji navodi da je sa 16 godina otišao u Nemačku, gde je završio srednju školu, a potom i višu

ekonomsku školu.

2 – Biljana Stojković

Druga po redu je kandidatkinja koalicije „Moramo“, profesorka genetike na Biološkom fakultetu, Biljana Stojković. Na Biološkom fakultetu doktorirala je 2007. godine, a od 2018. je redovna profesorka na tom fakultetu. Istovremeno, predaje i izborni predmet na Filozofskom fakultetu.

3 – Branka Stamenković

Treće mesto je pripalo kandidatkinji koalicije “Suverenisti” Branki Stamenković, koja je u periodu od 2016. do 2020. godine bila poslanica pokreta „Dosta je bilo“ u Skupštini Srbije. Kao stipendista

britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi, stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

4 – Zdravko Ponoš

Četvrto mesto rezervisano je za Zdravka Ponoša, predsedničkog kandidata koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“. Ponoš je u periodu od 2006. do 2008. godine bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a dve godine po napuštanje te pozicije, januaru 2010. postavljen je na mesto pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralne odnose.

Na tom mestu bio je do 2012. Bio je šef kabineta Vuka Jeremića dok je on bio predsednik 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

5 – Milica Đurđević Stamenkovski

Na petoj poziciji nalazi se Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici i jedna od osnivačica ove organizacije. Po struci je politikolog.

6 – Aleksandar Vučić

Šesto mesto zauzima aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po struci diplomirani pravnik, bivši premijer Srbije, potpredsednik vlade, ministar odbrane i ministar informisanja.

7 – Miloš Jovanović

Na sedmom mestu na glasačkom listiću nalazi se Miloš Jovanović, kandidat koalicije NADA. Školovan je na Sorboni, a do sada je bio i kandidat za gradonačelnika Beograda, a obavljao je i dužnost poslanika u periodu od 2012. do 2013. godine.

8 – Boško Obradović

Mesto broj osam ispred „Patriotskog bloka“ dobio je Boško Obradović, predsednik srpskog pokreta „Dveri“. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na katedri za srpsku književnost 2002. godine, a prošle godine je odbranio master rad na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i postao master politikolog.

Nova.rs

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ljubičanović: Promenom Ustava država bi ostala bez kontrole nosilaca pravosudnih funkcija od strane naroda(Video)

Na nedavno održanoj tribini "Ne promeni Ustava", gde jejedan od učesnika bio i član upravnog odbora advokatske komore Srbije bio [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *