BRIKS STVARA NOVU VALUTU? U svetu se donedavno 80 odsto trgovalo u evrima ili američkim dolarima, sada samo 40%

PRITISAK na kupce ruskog gasa poslednjih dana da ga umesto dolarima plaćaju rubljama, odbijanje Evropske unije, negodovanje SAD, otvorili su čak i pitanje mogućeg povratka na naturalnu razmenu, ukidanja valuta ili novu raspodelu snaga.

Ekonomisti smatraju da nema razloga za vraćanje na prevaziđeni način trgovanja, ali da se radi o mehanizmima za jačanje ruske valute, kao i pritisak zemalja Briksa, sa Kinom i Rusijom na čelu, da se kao pandan dolaru pojavi nova međunarodna moneta kao sredstvo plaćanja.

Preporučujemo:  PREORAVANJE UKRAJINSKIH POLOŽAJA: Ubijeno 320 vojnika i uništeno 72 jedinice tehnike

Prema rečima ekonomiste LJubodraga Savića, iza zahteva Rusije da im se gas plaća u rubljama, sa jedne strane krije se potreba za jačanjem njihove nacionalne valute. Takođe, kako objašnjava, prema Putinovoj odluci, transakcije za kupovinu energenata, koje se ne mogu izbeći, moraju da se obave u rubljama, a adresa na koju će biti prinuđeni da se obrate je ruska centralna banka. Dublji i važniji razlog međutim, smatra, ipak je dugoročna ideja Putina da zajedno sa Kinom potisne dolar kao ekskluzivno sredstvo plaćanja.

– Naznake da svet ide u tom pravcu stigle su nakon nedavnog dogovora Kine sa Saudijskom Arabijom da im naftu plate u juanima – priča prof. Savić. – Sve više jača težnja da se stvori paralelni platni sistem. Nekad je procenat transakcija na međunarodnom tržištu bio 80 odsto u evrima i dolarima, sada je smanjen na oko 40 odsto. I dalje je situacija takva da velikom delu sveta odgovara da dolar bude jedina valuta, što za SAD znači da mogu da štampaju novac, podrže svoju ekenomiju, a da do inflacije ne dolazi jer evropske zemlje tada krenu da veštački brane dolar, povećavajući kupovinu američke valute.

Kurs se u praksi formira na osnovu ponude i tražnje za devizama, koja od početka napada poprilično zavisi od poteza koje vuku države koje Rusiji uvode sankcije i sama Rusija, koja na njih odgovara jednako žestoko. Kako naš sagovornik kaže, Rusi nameravaju da izbiju taj adut Sjedinjenim Američkim Državama. Smatra da zemlje Briksa – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika čak razmišljaju o stvaranju zajedničke valute kojom bi međusobno trgovale.

Preporučujemo:  PLATA OD 1.200 €, A POTRAŽNJA RADNIKA NIKAD VEĆA: Može da se radi sa srednjom školom, a zarada STALNO RASTE

– Kina je zasada samo posmatrač, ali svesni su da su sledeći za sankcije od Amrike i EU – oni. Sadašnja situacija im je prilika da pripreme odbranu, a paralelna valuta, nezavisna od dolara, jedan je od najboljih načina – smatra prof. Savić. – Kina će do 2030. godine biti najjača svetska ekonomija i već sada mogu sve da proizvedu, a razmenu svakako mogu da obavljaju sa delom sveta sa kojim funkcionišu. U takvoj raspodeli, eventualne sankcije SAD i EU ne mogu im baš ništa.

Prema rečima ekonomiste Ivana Nikolića, Putinov motiv da zahteva da se nafta plaća u rubljama jeste jačanje ruske monete ili pak njeno vraćanje na stanje pre izbijanja rata sa Ukrajinom. Posle dramatičnog pada rublje po proglašenju sankcija i zamrzavanja oko 300 milijardi dolara od Rusa, nakon odluke predsednika Vladimira Putina da će se plaćanje ruskog gasa za „neprijateljske zemlje“ obavljati u rubljama, ova valuta raste. Nikolić ukazuje da je cilj ove mere stabilizacija ruske valute i jačanje pozicije Rusije na međunarodnom finansijskom tržištu.

– U ovom trenutku ne vidim dalekosežnije posledice od jačanja rublje, a to se pokazalo kao najbolji mogući mehanizam u ovom momentu – kaže Nikolić. – Postoji želja i strateški cilj rasta juana kao internacionalne valute. Od ovog rata i prošlogodišnjeg plasiranja plana razvoja Kine prvi put se jasno vidi ambicija Kine.

Preporučujemo:  Nemačka: Putin se saglasio da evropski partneri nastave da plaćaju gas u evrima preko Gasprom banke

KAKO DO RUBALJA ZA ENERGENTE

Evropske kompanije mogu da nabave rublje kojima bi kupovale naftu i gas na dva načina. Prvo u bankama koje nisu pod sankcijama ili na moskovskoj berzi. Privatne evropske energetske kompanije mogu da otvore račune u ruskim bankama koje nisu pod sankcijama i preko njih mogu izvesti konvertaciju, odnosno zamenu svojih evra ili dolara u rublje po službenom kursu. Drugi način podrazumeva nešto duži postupak. Zapadne privatne kompanije bi u Rusiji otvarale svoje firme-ćerke na čiji račun se mogu prevesti dolari ili evra i za njih mogu na moskovskoj berzi kupiti rublje.

Preporučujemo:  Biolaboratorije u Ukrajini predstavljaju rizik za ceo svet

Novosti

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Peskov: Plaćanje gasa u rubljama odlično funkcioniše

Zemljama koje su odbile da plate gas prema novom aranžmanu Moskve zasnovanom na plaćanju u rubljama već je prekinuto snabdevanje, [Opširnije...]

RUSI PREKIDAJU ISPORUKE GASA DANSKOJ I NEMAČKOJ KOMPANIJI: Odbili da plaćaju u rubljama, „Gasprom“ doneo odluku

RUSKI "Gasprom” od 1. juna obustavlja isporuke gasa za nemački "Šel enerdži Jurop" i danski Orsted, navodi se u saopštenju [Opširnije...]

Oko polovine kupaca ruskog gasa otvorilo račune u rubljama

Otprilike polovina od 54 strana klijenta Gasprom eksporta otvorila su bankarske račune u rubljama za plaćanje ruskog gasa, rekao je [Opširnije...]

Evropa će morati da plati gas u rubljama ili da se smrzne

U martu 2022. Moskva je odlučila da prebaci plaćanje izvezenog gasa sa evra u rublje po šemi konverzije preko Gasprombanke. [Opširnije...]

Peskov: Proširićemo plaćanje u rubljama za izvoz energenata

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija želi da proširi upotrebu rublje u transakcijama za izvoz energenata, ali [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com