EVROPA U NEVERICI: Gasprom odbio ponudu EU – Mat u dva poteza

Ruska energetska kompanija Gasprom nije bez razloga odbila da nastavi isporuke prirodnog gasa Evropi kako bi napunila svoja podzemna skladišta (PHG).

Reč je o kompetentnoj taktici koja nije dozvolila Briselu da realizuje svoje energetske planove.

Preporučujemo:  Kako su kamiondžije uzdrmale Kanadu: U borbu kreću i kolege iz Australije, Novog Zelanda, Evrope

Do ovog zaključka došao je Boris Marcinkevič, poznati ruski stručnjak u oblasti energetske bezbednosti.

Marcinkevič je detaljno govorio o tome čime se Gasprom rukovodio kada je sprovodio takve mere, a takođe je objasnio kako je Rusija uspela da pobrka sve karte Evropskoj uniji.

Boris Marcinkevič je pre svega skrenuo pažnju na to da u Evropi postoje podzemna skladišta gasa u vlasništvu ruske kompanije Gasprom. Koriste se za skladištenje sirovina pre nego što se direktno prodaju evropskim potrošačima.

Preporučujemo:  Amerikanci priznali postojanje biolaboratorija u Ukrajini: Gajili kugu!

Međutim, 2021. godine Rusija je odlučila da ne puni postrojenja PHG prirodnim gasom, prešavši na direktne isporuke u Evropu.

Prema rečima stručnjaka za energetiku, ova taktika je omogućila Rusiji da eliminiše moguće rizike povezane sa ekonomskim ograničenjima koja bi mogla biti nametnuta ruskom gasu u evropskim PHG.

Gasprom, odbijajući da popuni svoja evropska skladišta, zapravo je pobrkao sve karte Evropske unije.

„Jedan od razloga zašto je Gasprom odbijao da napuni sopstvena skladišta u Evropi tokom prošle i početkom ove godine je taj što je, s obzirom na nepouzdanost EU, ovo previše rizično. Oni to jednostavno mogu oduzeti – to su evropske tradicije “, objasnio je Marcinkevič.

 

Rukovodstvo Gasproma je pažljivo proračunalo sve moguće rizike, shvatajući da bi Brisel mogao da zapleni i otme ruski gas kao nove antiruske sankcije, a da ga koristi i za svoje potrebe.

Sada Evropska unija nije dobila novu polugu pritiska na Moskvu, pošto se ispostavilo da su Gaspromova skladišta gasa prazna.

Preporučujemo:  Američka demokratija je toksični izvozni artikal

Webtribune.rs

struje
Upozorenje sa Kapitola: SAD poslale milijarde dolara pomoći, a Kijev nema čime da se pohvali

Bela kuća pozvala je američke zakonodavce da odobre zahtev predsednika Džozefa Bajdena za dodatnih 24 milijarde dolara za Kijev do [Opširnije...]

Srpkinje pobedile Ukrajinu u istorijskom meču – fudbalerke preokrenule za prvi trijumf

Fudbalerke Srbije ostvarile su veliku pobedu u prvom, istorijskom meču u novoosnovanoj UEFA Ligi nacija, pošto su u Gdanjsku bile [Opširnije...]

Jugoslavija je primer: Zaharova upozorava na posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom

Odluka Velike Britanije i SAD da isporuče Kijevu oružje sa osiromašenim uranijumom dovelo je do najtežih, dugoročnih posledica po region [Opširnije...]

ukrajina
Šokantan preokret: Masakr je napravila Ukrajina

Njujork tajms objavio da podaci s kojima raspolažu ukazuju na to da je za masakr na pijaci u Kostjantinovki kriva [Opširnije...]

Bugarsko licemerje: Podržavaju naoružavanje Ukrajine kasetnom municijom, ali neće ukrajinsko žito ozračeno uranijumom

Uvoz ukrajinskog žita, koje ne ispunjava uslove kvaliteta, graniči sa genocidom, smatra bugarski ekonomista Grigor Sarijski, komentarišući vest da je [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com