EVROPA U NEVERICI: Gasprom odbio ponudu EU – Mat u dva poteza

Ruska energetska kompanija Gasprom nije bez razloga odbila da nastavi isporuke prirodnog gasa Evropi kako bi napunila svoja podzemna skladišta (PHG).

Reč je o kompetentnoj taktici koja nije dozvolila Briselu da realizuje svoje energetske planove.

Preporučujemo:  RT: Кina upozorila na „nezamislive posledice“ sateravanja nuklearne sile u ćošak

Do ovog zaključka došao je Boris Marcinkevič, poznati ruski stručnjak u oblasti energetske bezbednosti.

Marcinkevič je detaljno govorio o tome čime se Gasprom rukovodio kada je sprovodio takve mere, a takođe je objasnio kako je Rusija uspela da pobrka sve karte Evropskoj uniji.

Boris Marcinkevič je pre svega skrenuo pažnju na to da u Evropi postoje podzemna skladišta gasa u vlasništvu ruske kompanije Gasprom. Koriste se za skladištenje sirovina pre nego što se direktno prodaju evropskim potrošačima.

Preporučujemo:  Biolaboratorije u Ukrajini predstavljaju rizik za ceo svet

Međutim, 2021. godine Rusija je odlučila da ne puni postrojenja PHG prirodnim gasom, prešavši na direktne isporuke u Evropu.

Prema rečima stručnjaka za energetiku, ova taktika je omogućila Rusiji da eliminiše moguće rizike povezane sa ekonomskim ograničenjima koja bi mogla biti nametnuta ruskom gasu u evropskim PHG.

Gasprom, odbijajući da popuni svoja evropska skladišta, zapravo je pobrkao sve karte Evropske unije.

„Jedan od razloga zašto je Gasprom odbijao da napuni sopstvena skladišta u Evropi tokom prošle i početkom ove godine je taj što je, s obzirom na nepouzdanost EU, ovo previše rizično. Oni to jednostavno mogu oduzeti – to su evropske tradicije “, objasnio je Marcinkevič.

 

Rukovodstvo Gasproma je pažljivo proračunalo sve moguće rizike, shvatajući da bi Brisel mogao da zapleni i otme ruski gas kao nove antiruske sankcije, a da ga koristi i za svoje potrebe.

Sada Evropska unija nije dobila novu polugu pritiska na Moskvu, pošto se ispostavilo da su Gaspromova skladišta gasa prazna.

Preporučujemo:  KAKO SADA ZAISTA IZGLEDA MARIUPOLJ? Ekskurzija čuvenog ratnog reportera po gradu (VIDEO)

Webtribune.rs

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *