Lavrov o NATO agresiji 1999: Zapad menja činjenice bez stida

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da zapadne zemlje bez stida menjaju činjenice i iskrivljuju realnu sliku kada iznose svoje stavove i zahteve i misle da im je sve dozvoljeno, a da o tome svedoči i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

On to rekao u razgovoru za srpske medije, a na pitanje Tanjuga da prokomentariše to što u danima kada se Srbija seća NATO bombardovanja mnogi analitičar kažu da argumentacija koju predsednik Rusije Vladimir Putin koristi za napad u Ukrajini je istovetna onoj koju je Zapadna alijansa koristila tokom agresije na Jugoslaviju.

Preporučujemo:  Rusko tužilaštvo traži da sud proglasi Meta platformu za „ekstremističku organizaciju”

Lavrov ističe da je NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine prethodilo lično uverenje Vilijama Vokera da je izvršen genocid iako se ispostavilo da su tela pronađena u Račku bila tela albanskih boraca preobučenih u civilnu odeću.

„Naše kolege su čuvene po tome da menjaju činjenice bez stida i uvek teže da svoje stavove i zahteve obrazlože iskrivljenjem realne slike”, naveo je Lavrov.

Kazao je da zapadne zemlje kada govore o situaciji u Ukrajini zaboravljaju da je u toj zemlji izveden državni udar u februaru 2014. godine i da su tada bile pocepane sve ranije date garancije, i da su neonacisti došli na vlast i odmah poslali borbene jedinice na Krim.

Stanovnici Krima su se pobunili protiv takvih napada i održali referendum, dodao je Lavrov.

Kaže da je Zapad počeo od tačke koju zove aneksija Krima i istakao da to nije bila aneksija već izraz slobodne volje građana nakon državnog udara izvedenog uz podršku Zapada.

„Zapad jednostavno ukida istoriju, i kaže – evo aneksije Krima i zato uvodimo sankcije. A u stvari, hteli su nas da kazne zbog sopstvenih propusta i nesposobnosti da ispune obećanja”, naveo je Lavrov i dodao da sve računaju samo od 24. februara kada je predsednik Vladimir Putin najavio specijalnu operaciju.

Preporučujemo:  Moskva upozorila Ekvador o posledicama predaje ruske tehnike Vašingtonu

Napominje Lavrov da se godinama u Ukrajini podsmevalo ruskoj kulturi i jeziku, kao i obraćanju Rusije NATO da se ne dozvoli članstvo Ukrajine u NATO, naoružavanje Ukrajine i otvaranje vojnih baza i bioloških laboratorija i drugo.

I onda svi na Zapadu kažu da je od nule počela operacija Rusije u Ukrajini.

Kako je rekao, sada se više niko ne seća da je misija OEBS-a na KiM koju je predvodio Vilijam Voker koji je otkrio tela Albanaca koja su bila preobučena u civilnu odeću.

„Odmah je to proglašeno genocidom, a nama kažu da ne možemo da proglasimo genocidom ono što se dešavalo u Donbasu. Voker je tada otkrivši tela odevena u civilnu odeću proglasio genocid u svoje lično ime, jer mu funkcija nije davala pravo na to i upravo na osnovu te izjave zapadne zemlje su objavile da će bombardovati Beograd”, naveo je Lavrov.

Podsetio je da je tada Bajden kao senator odmah tražio da se bombarduju mostovi, iako je kasnije otkriveno da su to bili pripadnici albanskih oružanih formacija UČK, preobučeni u civilnu odeću.

Preporučujemo:  EKSKLUZIVNO: Na snimku braće Hofman sa predizbornog mitinga SNS i uhapšeni BAJINOBAŠTANI! (VIDEO)

Ali,to više nikom nije bilo važno, dodao je Lavrov uz konstataciju da Zapad misli da sve može, što pokazuje dvoličnost zapadnih zemalja.

Napomenuo je da Rusija nije sve ove godine odustala od poziva na jedinstvena pravila bezbednosti koja bi bila zajednička za sve zemlje.

„Predložili smo pre 13 godina da se sklopi sporazum o evropskoj bezbednosti koji bi kodifikovao da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun drugih. Rekli su nam da neće o tome da razgovaraju i da su garancije bezbednosti moguće samo u okviru NATO. Takav autokratski pristup su pokazale naše zapadne kolege”, istakao je Lavrov.

On je kazao da je NATO bombardovao u Beogradu i civilne objekte tvrdeći kako su se u njima nalazile borbene jedinice, zatim most i voz sa civilima, zgradu RTS-a pod izgovorom kako to nije bio mediji već srpska propaganda.

„Zapad sve sme… , oni tako misle, da im je sve dozvoljeno, kao i da mogu da izvrnu činjenice, čak iako je to dijametralno suprotno”, naveo je Lavrov.

Dodao je da zapadni ideolozi čak kažu kako je uspostavljanje demokratije širom sveta vredelo uprkos civilnim žrtvama.

Lavrov: Pregovori o miru bi mogli da budu i u Beogradu

Preporučujemo:  Vulin: Prihvatanje poništavanja rezultata izbora bilo bi krivično delo

MOSKVA/BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi pregovori sa Ukrajinom mogli da budu održani i u Beogradu, kao i da su pored Istanbula, gde je već dogovoren sastanak, spremni da razmotre i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd.

Lavrov je tako odgovorio u intervjuu za srpske medije na pitanje šta misli da li bi Beograd bio savršeno mesto za pregovore za okončanje ovog rata.

„Beograd sa svojim statusom, kao grad i tačka gledišta u potpunosti odgovara za bilo kakve pregovore i na svim nivoima”, rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

Istakao je da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo i za jednu i drugu pregovaračku ekipu.

„Imali smo tri puta direktne razgovore u Belorusiji, a onda smo imali pauzu, jer zbog tehničkih razloga nije moglo da bude direktnih razgovora. Sada je dogovor postignut za sastanak u Istanbulu. To održava geografsku tačku gde su se podudarile mogućnosti obe zemlje”, naveo je Lavrov.

Ponoviću, spremni smo da sagledamo i druge lokacije za pregovore uključujući i Beograd, poručio je Lavrov.

Cilj sankcija obuzdavanje Rusije na strateškom planu

Preporučujemo:  I na kraju jedini koji razgovara sa Vučićem je Đilas: “Sa Vučićem razgovaram da bih zaštitio volju Beograđana”

MOSKVA- Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je danas da Rusija primećuje pritisak koji se vrši na balkanske zemlje i Srbiju da se priključe sankcijama Ruskoj Federaciji i ocenjuje da je cilj tih sankcija da se „obuzda Rusija na strateškom planu”.

Lavrov je to rekao u razgovoru sa četiri srpska medija, među kojima je i Tanjug, a odgovarajući na pitanje da li je iznenađenje to što su sankcije uvele i neke zemlje koje su bile u dobrim odnosima sa Rusijom.

„Vidimo da se vrši pritisak u okviru antiruske kampanje koji zapadni političari nazivaju totalni rat protiv Rusije. To nije počelo sada, to nema ništa zajedničko sa ekonomskim vrednostima, to je u cilju nastavka pritiska na Rusiju”, kazao je Lavrov.

Ističe da su sada sankcije proširene na sve sfere – ekonomske, kulturne, humanitarne delatnosti i dodaje da je o tome govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno kada je, naglašava, podvukao da će se Srbija rukovoditi svojim interesima.

Lavrov kaže da i u EU ima zemalja koje imaju isti stav kao Srbija i navodi u tom smislu Mađarsku.

Što se tiče sankcija, kako navodi, zapad će uvek naći povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu.

„Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču”, kaže Lavrov i dodaje da se primećuje pokušaj SAD da nametne svoju hegemoniju na Balkanu.

Kako kaže, Brisel pokušava da potčini sve sebi, sve zemlje, da sve norme koncentrišu u sedištu EU i da oduzme zemljama članicama veliki broj koraka koje mogu da preuzimaju samostalno.

„SAD i EU odgovara ta agresivna antiruska linija. Vidimo pokušaj na Balkan i u drugim regionima sveta da SAD nametnu svoju hegemoniju. Nije toliko veliki broj zemalja na evropskom kontinentu koji mogu sebe smatrati suverenim i samostalnim. Oni koji ne žele da zbog svojih nacionalnih interesa se priključe sankcijama, imaju puno pravo da se naziva samostalnom državom bez obzira na dimenzije”, kazao je Lavrov.

Agencije

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Aleksandre Vučiću, Zorana Mihajlović je ona koja ti radi o glavi!

Ne mogu da odolim a da se ponovo ne okrenem za Zoranom Mihajlović, kao što se okrećem na ulici kad [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *