Srbi i Hrvati odbacili mogućnost uvođenja sankcija Moskvi

Predsedništvo BiH nema jedinstven stav prema dešavanjima u Ukrajini, pozicija neutralnosti je i dalje zvanična politika, na koju se iz Sarajeva gleda na sasvim drugačiji način. To se moglo uočiti i na prošlonedeljnom zasedanju Doma naroda parlamenta BiH, prilikom glasanja o predlogu zaključaka o „potpunom usklađivanju politike, mera i stavova BiH sa zvaničnim stavovima EU prema ’agresiji’ Rusije na Ukrajinu”. Te zaključke predložio je Denis Bećirović, delegat SDP-a u Klubu bošnjačkog naroda.

Bećirovićeve zaključke, koji bi obavezali Savet ministara BiH da ih pretoči u zvaničnu odluku na osnovu koje bi BiH morala da sledi stavove EU u vezi s dešavanjima u Ukrajini, podržali su bošnjački delegati i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata, inače član Demokratskog fronta Željka Komšića. Protiv su glasali svi delegati iz Republike Srpske i dva iz reda hrvatskog naroda, lider HDZ-a Dragan Čović i predsedavajući Doma naroda i Marina Pendeš. Njihove stranačke kolege Lidija Bradara i Bariša Čolak bili su suzdržani.

Odbacivanje predloženih zaključaka, a pogotovo Čovićevo „ne”, razbesnelo je Bećirovića, koji je ishod glasanja nazvao „šokantnim”. Žučno i uz izraze razočaranja reagovali su i neki drugi delegati iz Federacije BiH, kojima su se s kritikama na račun Čovića pridružili i pojedini sarajevski mediji.

„Protiv predloga o osudi ruske agresije glasali su delegati HDZ-a. To će imati političke i ekonomske implikacije. Mislim da svi u Evropi i šire treba da saznaju ko kakve interese brani. Danas se pokazalo da ruski režim ima više pristalica nego Evropski parlament”, izjavio je Bećirović. Putin u Moskvi i Lukašenko u Minsku, naglasio je on, „mogu biti zadovoljni današnjim glasanjem jer smo se u BiH opredelili da ostanemo u manjinskom delu sveta – zajedno sa Severnom Korejom, Eritrejom i Sirijom – koji nije na adekvatan način osudio dešavanja u Ukrajini”.

Preporučujemo:  SNAŽNE EKSPLOZIJE U ODESI, u toku pregrupisavanje ruskih snaga, nastavlja se "čišćenje" Mariupolja

Odgovarajući na kritike koje su mu upućene, Čović je iskazao razočaranje što se, kako je rekao, „na žrtvi Ukrajine nastoje zarađivati jeftini politički bodovi” i što se „nastavlja sa sramnom propagandom čiji je cilj pokušaj diskreditovanja Hrvata i hrvatske politike”. Propalu Bećirevićevu inicijativu on je nazvao „politikantskom i besmislenom”. Sve one koji su negativno komentarisali njegovo ponašanje na sednici Doma naroda Čović je podsetio da su „HDZ i Hrvatski narodni sabor BiH jasno i nedvosmisleno osudili ’agresiju’ Ruske Federacije na Ukrajinu, sledeći sva stajališta EU, uključujući i sankcije”.

U razgovoru za RTRS, emitovanom pre tri dana, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je „Rusija veoma zahvalna na neutralnoj poziciji BiH u pogledu stava prema aktuelnoj situaciji u Ukrajini” i da zbog te pozicije BiH „nije na listi neprijateljskih zemalja Rusije”. Poručio je da je „BiH prijatelj Rusije” i pozvao sve institucije u BiH da koriste tu mogućnost za razvoj ekonomskih i kulturnih veza.

„Sve ono što imamo u trgovini sa BiH biće kao što je sada. Pozivamo sve zvanične organe u BiH da razmišljaju pragmatično i u interesu sopstvenih građana”, rekao je Kalabuhov. On je, kako prenosi Srna, ocenio da „rukovodstvo Republike Srpske ima vrlo konstruktivan, realističan i pragmatičan odnos prema svim pitanjima, a posebno prema razvoju odnosa s Ruskom Federacijom”, te da mu je želja da taj odnos „slede svi u BiH”.

Политика

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u

PREDLOG REZOLUCIJE O PRIDRUŽIVANJU BRIКS-u PREDSEDNIКU NARODNE SКUPŠTINE dr Vladimiru Orliću Na osnovu člana 99, stava 1. tačka 7. Ustava [Opširnije...]

Đurđević: Skupštini predat predlog rezolucije protiv uvođenja sankcija Rusiji

Predsednica Zavetnika, poslanik Milica Đurđević Stamenkovski saopštila je danas da je Skupštini predat predlog rezolucije koja onemogućava da se Rusiji [Opširnije...]

Veizović: Uvođenjem sankcija Rusiji, Vučić bira večno ropstvo i ucene za Srbiju!

Jedina zrela politička odluka koju bi Vučić u ovom trenutku mogao da donese jeste da probije rok za raspisivanje Vlade [Opširnije...]

USVOJEN AMANDMAN NA IZVEŠTAJ EP: Srbija da uvede sankcije Rusiji ili ništa od EU

Poslanik Evropskog parlamenta, hrvatski socijalista Tonino Picula, čiji je amandman na izveštaj o proširenju EU danas usvojio Komitet za spoljnu [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com