Srbi i Hrvati odbacili mogućnost uvođenja sankcija Moskvi

Predsedništvo BiH nema jedinstven stav prema dešavanjima u Ukrajini, pozicija neutralnosti je i dalje zvanična politika, na koju se iz Sarajeva gleda na sasvim drugačiji način. To se moglo uočiti i na prošlonedeljnom zasedanju Doma naroda parlamenta BiH, prilikom glasanja o predlogu zaključaka o „potpunom usklađivanju politike, mera i stavova BiH sa zvaničnim stavovima EU prema ’agresiji’ Rusije na Ukrajinu”. Te zaključke predložio je Denis Bećirović, delegat SDP-a u Klubu bošnjačkog naroda.

Bećirovićeve zaključke, koji bi obavezali Savet ministara BiH da ih pretoči u zvaničnu odluku na osnovu koje bi BiH morala da sledi stavove EU u vezi s dešavanjima u Ukrajini, podržali su bošnjački delegati i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata, inače član Demokratskog fronta Željka Komšića. Protiv su glasali svi delegati iz Republike Srpske i dva iz reda hrvatskog naroda, lider HDZ-a Dragan Čović i predsedavajući Doma naroda i Marina Pendeš. Njihove stranačke kolege Lidija Bradara i Bariša Čolak bili su suzdržani.

Odbacivanje predloženih zaključaka, a pogotovo Čovićevo „ne”, razbesnelo je Bećirovića, koji je ishod glasanja nazvao „šokantnim”. Žučno i uz izraze razočaranja reagovali su i neki drugi delegati iz Federacije BiH, kojima su se s kritikama na račun Čovića pridružili i pojedini sarajevski mediji.

„Protiv predloga o osudi ruske agresije glasali su delegati HDZ-a. To će imati političke i ekonomske implikacije. Mislim da svi u Evropi i šire treba da saznaju ko kakve interese brani. Danas se pokazalo da ruski režim ima više pristalica nego Evropski parlament”, izjavio je Bećirović. Putin u Moskvi i Lukašenko u Minsku, naglasio je on, „mogu biti zadovoljni današnjim glasanjem jer smo se u BiH opredelili da ostanemo u manjinskom delu sveta – zajedno sa Severnom Korejom, Eritrejom i Sirijom – koji nije na adekvatan način osudio dešavanja u Ukrajini”.

Preporučujemo:  Otvorena nova zgrada ambasade Srbije u Vašingtonu

Odgovarajući na kritike koje su mu upućene, Čović je iskazao razočaranje što se, kako je rekao, „na žrtvi Ukrajine nastoje zarađivati jeftini politički bodovi” i što se „nastavlja sa sramnom propagandom čiji je cilj pokušaj diskreditovanja Hrvata i hrvatske politike”. Propalu Bećirevićevu inicijativu on je nazvao „politikantskom i besmislenom”. Sve one koji su negativno komentarisali njegovo ponašanje na sednici Doma naroda Čović je podsetio da su „HDZ i Hrvatski narodni sabor BiH jasno i nedvosmisleno osudili ’agresiju’ Ruske Federacije na Ukrajinu, sledeći sva stajališta EU, uključujući i sankcije”.

U razgovoru za RTRS, emitovanom pre tri dana, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je „Rusija veoma zahvalna na neutralnoj poziciji BiH u pogledu stava prema aktuelnoj situaciji u Ukrajini” i da zbog te pozicije BiH „nije na listi neprijateljskih zemalja Rusije”. Poručio je da je „BiH prijatelj Rusije” i pozvao sve institucije u BiH da koriste tu mogućnost za razvoj ekonomskih i kulturnih veza.

„Sve ono što imamo u trgovini sa BiH biće kao što je sada. Pozivamo sve zvanične organe u BiH da razmišljaju pragmatično i u interesu sopstvenih građana”, rekao je Kalabuhov. On je, kako prenosi Srna, ocenio da „rukovodstvo Republike Srpske ima vrlo konstruktivan, realističan i pragmatičan odnos prema svim pitanjima, a posebno prema razvoju odnosa s Ruskom Federacijom”, te da mu je želja da taj odnos „slede svi u BiH”.

Политика

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

Kako je naprednjak Predrag Petrović iz Bajine Bašte stekao imovinu vrednu pola miliona evra za pet godina rada u državnoj službi?!?!

Кolaps ili pad sistema EPS-a, koji je nedavno bez struje i grejanja ostavio desetine hiljada domova i delova čitavih gradova, [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vučić smenjuje Zoranu Mihajlović?!

Nakon što je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da je v.d. direktor EPS-a, Milorad Grčić, odgovoran za raspad [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *