Predsednik LNR-a: Uskoro će biti održan referendum o ulasku zemlje u sastav Rusije

U Luganskoj Narodnoj Republici bi mogao biti održan referendum o ulasku republike u sastav Rusije, izjavio je predsednik LNR-a Leonid Pasečnik.

„Mislim da će u bliskoj budućnosti na teritoriji republike biti održan referendum na kome će narod ostvariti svoje apsolutno ustavno pravo i izraziti mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju“, rekao je on na sastanku sa stranim novinarima.

Prema rečima ruskog senatora Andreja Кlišasa, DNR i LNR imaju pravo da odluče o pridruživanju Rusiji, „ako to nije u suprotnosti sa njihovim ustavima“.

Sredinom februara, lideri DNR-a i LNR-a obratili su se Rusiji sa zahtevom da prizna njihovu nezavisnost. Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Tri dana kasnije Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“.

Кako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe. Uz podršku Oružanih snaga, snage DNR-a i LNR-a razvijaju ofanzivu, gubici su na svim stranama. Do 25. marta, prema saopštenju Mionistarstva, tokom specijalne operacije poginuo je 1.351 ruski vojnik, a oko 4.000 je ranjeno. Ukrajinska strana, prema podacima Generalštaba, izgubila je 14 hiljada ljudi.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Debata: Za i protiv predloga Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i ustavnih promena

U petak, 24. decembra, sa početkom u 15 časova, Institut za evropske studije i Institut za uporedno pravo organizuju debatu [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *