ŠPANCI BEZ MLEKA, ITALIJANIMA VEKNA SKUPA: Potrošači u Evropi suočeni sa nestašicama i svakodnevnim skokovima cena

REKLO bi se da je korona izlečila ljude strepnje od nestašica hrane i sredstava za higijenu, ali je rat u Ukrajini probudio večne strahove.

Cene energenata su poletele u nebo, za njima su krenule i one u prodavnicama, delom i zbog panične kupovine. Lanci snadbevanja su popustili u Španiji, u Francuskoj se spremaju vaučeri za hranu za najugroženije, Nemci prigovaraju zbog udvostručenih cenovnika. Vekna hleba u Milanu je dostigla neverovatnih – osam evra. Madriđani su juče, na poziv glavnih sindikata, demonstracijama digli glas protiv poskupljenja.

Štrajk prevoznika u Španiji traje već dve nedelje. Transportne kompanije su parkirale kamione zbog cena benzina. Litar goriva, bezolovnog, u ovoj zemlji je prošle nedelje dostigao dva evra. Sada je oko 1,8 evra, dok se dizel kreće od 1,78 do 1,83 evra. Zaustavljen transport je ispraznio rafove. Nedostaje mleka, brašna, suncokretovog ulja, kuhinjskog i toalet papira. Nema u izobilju ni pirinča, pasulja, sočiva… Istovremeno, prošle nedelje je promet u radnjama bio za petinu veći nego godinu pre.

Preporučujemo:  Panika oko gasovoda – špijuni, dronovi i ratni brodovi

– U Španiji je benzin u principu jeftin, jeftiniji nego, na primer, u Nemačkoj i Portugaliji – objašnjava Ognjenka Marić, koja više od dve decenije živi i radi u Madridu. – U tim zemljama je on davno dostigao dva evra za litar. Prošle nedelje je Madrid bio potpuno blokiran zbog protesta poljoprivrednika. Sada se bune transportni radnici. U nedelju je najavljen novi protest. Nema brašna. Odavno nema ni mleka. Sasvim neverovatno, ali je nestašica i suncokretovog ulja. U Španiji, pritom, skoro niko ne koristi suncokretovo ulje, apsolutno svi i prže i spremaju hranu na maslinovom. Jednog dana u radnji je potpuno prazan raf sa čipsevima, a narednog ima čipsa, ali nema keksa. Kako šta dođe, tako se dopuni.

Dve nedelje štrajka špansku prehrambenu industriju su koštale 600 miliona evra. Supermarketi su, kako piše španski „El Pais“, nenadano postali pokazatelj vremena, a među njegovim koridorima moguće je, kao malo gde, videti posledice inflacije, komercijalnih uskih grla i geopolitičkih trvenja.

I u Francuskoj su cene energenata uticale na poskupljenje mnogih proizvoda, uključujući i poljoprivredne. U martu je, tako, inflacija iznosila četiri odsto na godišnjem nivou. Naročito je primetno poskupljenje gasa u domaćinstvima. Da bi umanjila nevolje građanima, vlast je zaledila cene do kraja ove godine, što je odmah uzrokovalo pad od 16 odsto, ali to, svejedno, u odnosu na oktobar prošle godine iznosi povećanje od blizu 40 odsto. Pretilo je i poskupljenje (sve skuplje) struje, od čak 44 odsto, pa je država intervenisala, spustila takse, i ograničila skok na 4 odsto u ovoj godini. Takođe, vlasti će od 1. aprila davati subvencije građanima od 15 centi za svaki kupljeni litar goriva na pumpama. Ali, to neće vratiti cene na staro. Litar goriva trenutno košta oko 2 evra, a to utiče na cenu svega, od hleba do šampona.

Preporučujemo:  Nebojša Katić: Srbija i politika sankcija

Italija uvozi veliki deo pšenice iz Istočne Evrope i 80 odsto suncokretovog ulja iz Ukrajine. Zato sada rastu cene brašna i testenina. U gradovima, od Bolonje do Trenta, cena hleba po kilogramu prelazi šest evra, dok je u Milanu dva evra veća.

Agrarna mapa puta za sigurno snabdevanje hranom

EVROPA VRAĆA PESTICIDE NA NJIVE

PROIZVODITI više. To je nova maksima EU, suočene s gorkom poljoprivredno-prehrambenom realnošću, usred rata u Ukrajini. Evropska komisija je spremila „agrarnu mapu puta“ kojom namerava da očuva bezbednost snabdevanja hranom i ojača otpornost prehrambenog sistema.

Konkretno, namera je da se manje zemljišta odvaja za bio-kulture, a da se dozvoli i korišćenje određenih pesticida. U Briselu ističu da će u cilju proširenja proizvodnih kapaciteta, omogućiti državama članicama da privremeno odstupe od određenih obaveza iz zelenog plana na njivama uzoranim odmah posle ubiranja letine radi poboljšanja prinosa naredne setve, koje čine deo područja od ekološkog interesa. Priprema se i „proteinski plan“ za veći uzgoj soje i kukuruza.

Neke članice, međutim, skreću pažnju da istovremeno ne bi trebalo skrajnuti „zeleni dogovor“, a to je i mišljenje Evropske komisije. S druge strane, neke, opet, koriste priliku da se odustane od strogih pravila koja do 2030. predviđaju dvostruko manje korišćenje pesticida i za 20 odsto manje veštačkog đubriva, uz četvrtinu zemljišta odvojenu za bio-kulture, u okviru politike „Od farme do viljuške“.

EU takođe namerava da iz kriznog fonda teškog 450 miliona evra iskoristi novac za pomoć evropskim poljoprivrednicima u trenutnoj krizi. Da bi se povratila stabilnost cena, državama će se omogućiti i dodatna pomoć. G. Č.

U BRITANIJI REKORDNA INFLACIJA

ZVANIČNA statistika zabeležila je u Velikoj Britaniji 6,2 odsto inflaciju, što je 30-godišnji maksimum. Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS) istakla je da su najveći pokretači rasta inflacije bile cene energije za domaćinstava i benzin. Regulisane cene energije za domaćinstva skočiće za više od 50 odsto sledećeg meseca.

Preporučujemo:  Hitlerovsko nasleđe u evropskoj koaliciji

Novosti

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Nemci upozoravaju: NAJGORE TEK DOLAZI

CENE hrane u prodavnicama u Nemačkoj će nastaviti da rastu, a očekuje se porast još za 10 odsto ove godine, [Opširnije...]

MAKEDONCI I BUGARI PUSTOŠE RADNJE NA JUGU: Veštačka nestašica namirnica u Vranju, Leskovcu i Pirotu zbog kupaca iz komšiluka

MAKEDONCI i Bugari pustoše srpske radnje na jugu naše države. Koriste dobru snabdevenost i povoljne cene da popune svoje zalihe, [Opširnije...]

HAOS U NEMAČKOJ ZBOG ULJA: Prete jedni drugima smrću, policija interveniše

U NEMAČKOJ ima sve više incidenata u supermarketima, prenosi nemački list "Bild".

Preporučujemo:  Putin šefu EP: Licemerno je da ignorišete raketne napade ukrajinske vojske na civile i naselja
Kako se navodi, u okrugu Asperg kod Štutgarta [Opširnije...]

Blumberg: EU drastično smanjuje pomoć Ukrajini zbog ekonomske krize

Evropska unija će zbog ozbiljnih problema u ekonomiji izdvojiti za pomoć Ukrajini milijardu evra, umesto planiranih devet, piše Blumberg. „Velika [Opširnije...]

Evropa ne izoluje Rusiju, nego sebe od ostatka sveta

Poslednji samit članica BRIKS-a pokazuje da je na pomolu stvaranje novog sveta koji će biti utemeljen na saradnji slobodnih država [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com