Za ar placa na Zlatiboru paprenih 50.000 evra

Početak kriznog perioda odražava na prodaju nekretnina i placeva u turističkim centrima Zlatibora i Zlatara, dok na Tari nema značajnijih promena. U poslednjig dvadesetak dana poraslo je interesovanje za kupovinu placeva ali ne i realizacija, jer je teren još uvek pod snegom. Procentualno je potražnja porasla za oko deset odsto što će, kako tvrde agenti prodaje, sigurno ispratiti i srazmeran rast cena. Razlog se pre svega vidi u sigurnom ulaganju iz straha od inflacije.

Preporučujemo:  OTKRIVENO KO JE POSLEDNJI VIDEO JOVANU! Ćerka Ljiljana: Mnogo toga ima, ne smem sve da govorim! Rekla je: EVO GA MORAM DA PREKIDAM

Porast potražnje za nekretninama i placevima na Zlatoboru je konstantan a intenzivniji rast se primećuje poslednjih dana od početka krize u Ukrajini. Ljudi, kako su nam rekli u jednoj od agencija, kupovinu nekretnina vide kao siguran vid ulaganja u strahu od nestabilnog kursa evra i inflacije. Prodavci placeva ozbiljno razmišljaju o podizanju cene ara.

„Veća je potražnja a samim tim i prodaja nekretnina i placeva na Zlatiboru je primetna. To se ne odnosi samo na centar Zlatibora već na čitavu teritoriju planine. Ljudi kupovinu vide kao siguran put da sačuvaju novac u kriznom periodu. Potražnja za najskupljim placevima u centru Zlatibora i dalje ima ali ponude više ne. U ponudi su placevi bliže i dalje od centra i u selima a cene po aru kreću se od pet pa do 50 hiljada evra. Trenutno se ne može govoriti o nekom drastičnom skoku cena ali imajući u vidu da je potražnja ogromna, rast cena je logičan tržišni sled“, rekla je za Nova.rs iz agencije za nekretnine „Zlatibor-turs“ Danijela Andžić.

Potražnja za placevima je porasla i na Zlataru. Kupci se pre svega obraćaju lokalnoj samoupravi, tražeći državno zemljište koga više nema na prodaju. Traže se parcele na kojima bi se gradile privatne vikendice, apartmani i drugi turistički objekti i to bliže turističkog naselja.

Preporučujemo:  NOVI DETALJI O SMRTI JOVANE MARJANOVIĆ Ćerka otkrila: Novac nije uzrok tragedije, trpela je veliki pritisak

„Naveće je interesovanje za područje Zlatara ali pošto je već gore velika gužva, zanimljiva im je i ostala teritorija Nove Varoši, pre svega placevi oko tri jezera. Traže se parcele između pet i dvadeset ari, a najviše kupuju one od oko deset ari. Cene su različite, u prvoj zoni su najveće ali ih je više nemoguće naći. U drugoj turističkoj zoni se kreću oko 5.000 evra po aru ali što su lokacije bliže cena raste do 10.000 evra za ar. Poslednjih dvadesetak dana nije se ništa značajno promenilo osim poziva. Čim grane proleće očekujemo i veću prodaju a sasvim je izvesno da će je pratiti i rast cena. Kada na Zlataru ima više turista tada je i prodaja najveća“, kaže za Nova.rs predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

On još dodaje da interesovanje za kupovinu placeva ne dolazi samo iz Srbije. Najviše zainteresovanih kupaca zove iz Crne Gore, Republike Srpske i Federacija Bosne i Hercegovine. Domaći potencijalni kupci su uglavnom iz velikih gradova a sve je više onih koji se vraćaju na svoja ognjišta i zemlji koju imaju a do sada je nisu koristili.

Da novac i čista priroda ne idu pod ruku govore podaci koje dobijamo sa Tare. Zbog Nacionalnog parka, Tara je i dalje planinska lepotica kojoj se svi dive ali vreme odmora radije provode na lokacijama koje više podsećaju na gradske nego na planinske centre. Veće interesovanje za kupovinu placeva na Tari dogodilo se 2020.godine i i dalje traje. Međutim, cene su znatno niže nego u drugim obližnjim planinskim centrima.

„Prema raspoloživim podacima, nismo zabelezili značajni rast potražnje za placevima u poslednjih 15 dana na Tari. Cena ara je uglavnom oko 1.200 do 1.500 evra, ali postoje i cene od 1600 i 1800 evra na nekim popularnijim lokacijama. Najveće interesovanje za placevima, vikendicama i kućama u planinskim područjima zabeleženo je 2020. godine”, rekla je za naš portal Jelena Davidović iz “Nekretnine.rs”.

Preporučujemo:  Šefovi finansija G20 o izlasku iz kovid krize

Imajući u vidu aktuelnu situaciju, sve su izvesnije tvrdnje da vreme netaknute prirode tek dolazi. Na teritoriji Nacionalnog parka Tara, gradnja je kontrolisana ali je sve više nelegalnih objekata. Vlasnici zemljišta čekaju bolju cenu, pa se i dalje uzdržavaju od prodaje svojih parcela. Šansa za većom cenom placeva pojavila se nedavnim proglašenjem obližnje Mokre Gore za jednim od najlepših sela sveta, posle čega su Mokrogorci odmah počeli da više vrednuju svoju imovinu.

Poslednjih godina cene nekretnina u Srbiji su porasle i više od 30 odsto. Prema podacima RGZ-a u 2021.godini broj kupoprodaja povećan je za oko 28 odsto u odnosu na 2020.godinu. Najviše prodatih nepokretnosti u 2021.godini bilo i na teritoriji Šumadije i Zapadne Srbije, što znači da na tržištu jeste pojačana tražnja za kućama i vikendicama koja ne jenjava a predviđanja su da će se trend nastaviti i ove godine.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

policajke, sestre, poginula
Auto potpuno smrskan u sudaru na autoputu, vatrogasci seku lim da dođu do žrtve

Jedna osoba je poginula, dok je više povređenih u lančanom sudaru koji se dogodio jutros na auto-putu Beograd - Novi [Opširnije...]

NOVI DETALJI O SMRTI JOVANE MARJANOVIĆ Ćerka otkrila: Novac nije uzrok tragedije, trpela je veliki pritisak

NASLEDNICA Jovane Marjanović (54), koja je nađena mrtva na Zlatiboru, kaže da će se obdukcijom i svim ostalim pitanjima baviti [Opširnije...]

Srpska roba nesmetano u Rusiju: Nema sankcija, niti ikakvog zabrana izvoza!

Direktor Uprave carina Branko Radujko izjavio je da nema nikakvih sankcija, odnosno zabrane izvoza u Rusku Federaciju, demantujući navode Pokret [Opširnije...]

škola, ispektori
Nova hapšenja u Beogradu i Kruševcu zbog zloupotreba EPS-a

U toku je akcija hapšenja više lica u vezi sa zloupotrebama kojima je oštećeno javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).  Hapšenja [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com