U Srbiji se proslavljaju Mladenci: Da li se gosti pozivaju na slavlje?

Mladence slave svi – i oni koji su razmenili bračne zavete u crkvi, i oni koji su sklopili građanski brak, ali i deca koja su rođena između 22. marta prethodne i ove godine

U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci.

Iako “ne pada” na crveno slovo, ovaj praznik se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve svetkuje kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak.

Preporučujemo:  DANAS JE DUHOVNI PONEDELJAK! Ovo bi trebalo da uradite da sačuvate dom od zlih sila!

Za njih, Mladenci su dan kada će ugostiti članove familije i bliske prijatelje u svom domu i poslužiti ih mladenčićima, kolačima od pšeničnog brašna premazanim medom. Na trpezi će se, u većini slučajeva, naći i predjelo, glavna jela, pite i sitni kolači.

Iako mnogi smatraju da su Mladenci praznik koji ima viševekovnu tradiciju u našem narodu, etnolog Snežana Ašanin iz Narodnog muzeja u Čačku za Ona.rs kaže da običaj obeležavanja Mladenaca datira iz druge polovine prošlog veka.

– Mladenci nisu starinski praznik – kaže za Ona.rs Snežana Ašanin, etnolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku.

 Tek u drugoj polovini 20. veka mladi bračni parovi počeli su da slave Mladence, i to najpre u gradskim sredinama, počev od Beograda do drugih većih gradova. Na jugu Srbije ovaj praznik je najkasnije prihvaćen. Ali, migracije stanovništva doprinele su da se običaj obeležavanja Mladenaca proširi u svim delovima regiona gde žive Srbi.

Simbolika venca i mladenčića

Po legendi, mladenci su bili mladići koji su 320. godine postradali za Hristovu veru. U trenutku kad su izdahnuli sa neba je, veli predanje, na njihove glave palo 40 venčića. Zbog toga, objašnjava sagovornica našeg portala, prilikom venčanja u crkvi mlada i mladoženja na glavi nose vence.

Preporučujemo:  Molimo nadležne da reaguju na napade patrijarha i čitavu SPC kojoj pripada većina građana Srbije! (VIDEO)

– Venac je simbol bračne vernosti i odanosti, ali i žrtve. Takođe, venac je simbol čovekovog carstva, ali i besmrtnosti – objašnjava etnolog Ašanin.

I mladenčići, kolačići koje će mlada umesiti da posluži goste, imaju posebnu simboliku.

– Kolačiće od pšeničnog brašna valja premazati medom, da bi mladencima život bio sladak. Osim toga, med se povezuje sa kultom predaka, a veruje se da će mladenci koji ih pojedu biti srećni u braku i blagosloveni potomstvom – navodi Ašanin.

Mladi bračni parovi koji se opredele da goste dočekaju uz bogatu trpezu ne bi trebalo da bi zaborave da jela koja poslužuju trebalo da budu posna, jer praznik “pada” u vreme Časnog posta.

Da li bi mladenci trebalo da pozovu goste?

Mladence danas slave svi – i oni parovi koji su razmenili bračne zavete u crkvi, ali i oni koji su odlučili da sklope samo građanski brak.

– One koji su se venčali samo kod matičara crkva ne priznaje kao bračne parove – podseća etnolog Ašanin.

Preporučujemo:  Ekumenistička ljubav: SPC šalje materijalnu pomoć narodu Ukrajine! (VIDEO)

To, međutim, ne predstavlja prepreku da sutrašnji praznik obeleže u društvu familije i bliskih prijatelja.

Kao i u većini delova Srbije kad je reč o krsnoj slavi, tako se i na Mladence gosti ne pozivaju; dolaze oni koji žele da čestitaju mladom bračnom paru i donesu im simboličan poklon.

– Nekada je to bilo posuđe, a poslednjih godina su to vredniji pokloni ili novac, u zavisnosti od želja i mogućnosti gostiju. Donošenjem poklona na ovaj dan omogućava se mladim parovima da se što pre skuće – objašnjava etnolog Ašanin.

Ona dodaje da poslednjih godina Mladenci nisu samo praznik mladih bračnih parova, već i dece koja su rođena između 22. marta prethodne i 22. marta ove godine.

– Ta deca se nazivaju mladenčićima, a članovi familije im obično donose neki simboličan poklon – zaključuje Ašanin.

S druge strane, Mladenci „padaju“ u prvim danima proleća, kad u našem narodu počinje čitav ciklus običaja, počev od rasterivanja zmija, do spaljivanja lutke od slame koja simbolizuje kraj zimskog perioda.

Preporučujemo:  Danas se slave SVETI SIMEON I ANA: Smatraju se zaštitnicima dece, a ova verovanja se vezuju za roditelje

(Ona.rs)

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

patrijarh pavle
Šta je rekao patrijarh Pavle jednom svešteniku koji se pohvalio skupocenim automobilom

Jednom prilikom dok je išao sam trotoarom ulice Kralja Petra u pravcu Patrijaršije, patrijarha Pavla je susreo sveštenik jedne od [Opširnije...]

Slavsko žito: Kako se priprema i na koji način se služi gostima

Žito je sastavni deo srpske tradicije i služi se u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma [Opširnije...]

SUTRA JE SVETI NIKOLA! SLAVI GA POLA SRBIJE: Zaštitnik dece, učenih, trgovaca i putnika, slave ga i katolici, a evo i zašto

Sveti Nikola, ili Nikoljdanje najzastupljenija slava u Srbiji. Uobičajeno je da se kaže da "pola Srbije slavi Nikolu, a druga [Opširnije...]

Srbi, srećan nam SVETI NIKOLA! Današnjeg sveca slavi svaka druga hrišćanska porodica, ali svi poštuju ove običaje

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se [Opširnije...]

Episkop Irinej Dobrijević triškario novac namenjen obnovi hrama na Menhetnu, za sopstvene potrebe?

Crkveno školska opština Sveti Sava u Njujorku i njena parohija odlukom Sinoda poverene su na upravljanje patrijarhu Porfiriju. Sinod je [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *