U Srbiji se proslavljaju Mladenci: Da li se gosti pozivaju na slavlje?

Mladence slave svi – i oni koji su razmenili bračne zavete u crkvi, i oni koji su sklopili građanski brak, ali i deca koja su rođena između 22. marta prethodne i ove godine

U spomen na stradanje 40 Svetih mučenika Sevastijskih, koji su 320. godine postradali u ime Hrista, 22. marta obeležavaju se Mladenci.

Iako “ne pada” na crveno slovo, ovaj praznik se po kalendaru Srpske pravoslavne crkve svetkuje kao neradni dan, a posebno je važan za parove koji su u prethodnih godinu dana sklopili brak.

Preporučujemo:  Ekumenistička ljubav: SPC šalje materijalnu pomoć narodu Ukrajine! (VIDEO)

Za njih, Mladenci su dan kada će ugostiti članove familije i bliske prijatelje u svom domu i poslužiti ih mladenčićima, kolačima od pšeničnog brašna premazanim medom. Na trpezi će se, u većini slučajeva, naći i predjelo, glavna jela, pite i sitni kolači.

Iako mnogi smatraju da su Mladenci praznik koji ima viševekovnu tradiciju u našem narodu, etnolog Snežana Ašanin iz Narodnog muzeja u Čačku za Ona.rs kaže da običaj obeležavanja Mladenaca datira iz druge polovine prošlog veka.

– Mladenci nisu starinski praznik – kaže za Ona.rs Snežana Ašanin, etnolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja u Čačku.

 Tek u drugoj polovini 20. veka mladi bračni parovi počeli su da slave Mladence, i to najpre u gradskim sredinama, počev od Beograda do drugih većih gradova. Na jugu Srbije ovaj praznik je najkasnije prihvaćen. Ali, migracije stanovništva doprinele su da se običaj obeležavanja Mladenaca proširi u svim delovima regiona gde žive Srbi.

Simbolika venca i mladenčića

Po legendi, mladenci su bili mladići koji su 320. godine postradali za Hristovu veru. U trenutku kad su izdahnuli sa neba je, veli predanje, na njihove glave palo 40 venčića. Zbog toga, objašnjava sagovornica našeg portala, prilikom venčanja u crkvi mlada i mladoženja na glavi nose vence.

Preporučujemo:  Veizović: Кako RPC nije bila tako pametna da preduhitri Carigrad i prizna Ukrajinsku crkvu te joj pokloni i svoje svetinje?

– Venac je simbol bračne vernosti i odanosti, ali i žrtve. Takođe, venac je simbol čovekovog carstva, ali i besmrtnosti – objašnjava etnolog Ašanin.

I mladenčići, kolačići koje će mlada umesiti da posluži goste, imaju posebnu simboliku.

– Kolačiće od pšeničnog brašna valja premazati medom, da bi mladencima život bio sladak. Osim toga, med se povezuje sa kultom predaka, a veruje se da će mladenci koji ih pojedu biti srećni u braku i blagosloveni potomstvom – navodi Ašanin.

Mladi bračni parovi koji se opredele da goste dočekaju uz bogatu trpezu ne bi trebalo da bi zaborave da jela koja poslužuju trebalo da budu posna, jer praznik “pada” u vreme Časnog posta.

Da li bi mladenci trebalo da pozovu goste?

Mladence danas slave svi – i oni parovi koji su razmenili bračne zavete u crkvi, ali i oni koji su odlučili da sklope samo građanski brak.

– One koji su se venčali samo kod matičara crkva ne priznaje kao bračne parove – podseća etnolog Ašanin.

Preporučujemo:  Najtužnija pesma Branka Ćopića: Na Petrovačkoj cesti

To, međutim, ne predstavlja prepreku da sutrašnji praznik obeleže u društvu familije i bliskih prijatelja.

Kao i u većini delova Srbije kad je reč o krsnoj slavi, tako se i na Mladence gosti ne pozivaju; dolaze oni koji žele da čestitaju mladom bračnom paru i donesu im simboličan poklon.

– Nekada je to bilo posuđe, a poslednjih godina su to vredniji pokloni ili novac, u zavisnosti od želja i mogućnosti gostiju. Donošenjem poklona na ovaj dan omogućava se mladim parovima da se što pre skuće – objašnjava etnolog Ašanin.

Ona dodaje da poslednjih godina Mladenci nisu samo praznik mladih bračnih parova, već i dece koja su rođena između 22. marta prethodne i 22. marta ove godine.

– Ta deca se nazivaju mladenčićima, a članovi familije im obično donose neki simboličan poklon – zaključuje Ašanin.

S druge strane, Mladenci „padaju“ u prvim danima proleća, kad u našem narodu počinje čitav ciklus običaja, počev od rasterivanja zmija, do spaljivanja lutke od slame koja simbolizuje kraj zimskog perioda.

Preporučujemo:  VERUJE SE DA JE PRED NAMA POSEBNA NOĆ! Praznuje se Pretprazništvo Bogojavljanja obavezno ZAMISLITE ŽELJU PRED PONOĆ

(Ona.rs)

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Molimo nadležne da reaguju na napade patrijarha i čitavu SPC kojoj pripada većina građana Srbije! (VIDEO)

Molimo nadležne da reaguju na napade patrijarha i čitavu SPC kojoj pripada većina građana Srbije!  Nakon Tatjane Vojtehovski, Biljane Lukić [Opširnije...]

Praznuje
VERUJE SE DA JE PRED NAMA POSEBNA NOĆ! Praznuje se Pretprazništvo Bogojavljanja obavezno ZAMISLITE ŽELJU PRED PONOĆ

Pravoslavna crkva 26. januar praznuje kao dan posvećen mučenicima Ermilu i Stratoniku koji su stradali kao žrtve započetog sukoba između [Opširnije...]

kragujevcu
Ovo je vandal koji je oskrnavio crkvu u Kragujevcu: Policija kod njega pronašla dva spreja

Policija u Kragujevcu uhapsila je P. C. (28) iz ovog grada, zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje [Opširnije...]

đurđic
ĐURĐIC I ĐURĐEVDAN: U čemu su sličnosti i razlike?

SVETOG Georgija ili svetog Đorđe/Đurađa - kako u narodu zovu ovog sveca, pravoslavni Srbi slave dva puta u godini. Sveti [Opširnije...]

DANAS SLAVIMO SVETITELJA KOJI VERNICIMA USLIŠAVA MOLITVE: Veruje se da ako izgovorite ove reči možete da očekujte ČUDO!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dan [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com