Pijačni prodavci: Nove fiskalne kase znače nestanak pijaca

Nećemo odustati od protesta zbog uvođenja e-kasa na pijacama i tražimo sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer ako se uvedu e-kase to će značiti nestanak pijaca, kazao je Redžep Petrit, predsednik Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“.

On je nakon jučerašnjeg protesta za Novu ekonomijju naveo da će Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“ na današnjem satanku UO doneti odluku o daljim aktivnostima.

„Nema odustajanja“
„Nema odustajanja, najverovatnije ćemo tražiti sastanak sa predsednikom države, ako država i dalje ne bude imala sluha za nas onda sledi radikalizacija potesta, od blokiranja ulica do štrajka glađu. Pijačnih prodavaca širom Srbije ima oko 50.000, kad se pomnoži sa tri, četiri člana porodice to je oko 200.000 građana Srbije koji zavise od prodaje na pijacama. Nova fiskalizacija na pijacama znači da će oko 80 odsto pijačnih prodavaca nestati, pijaca neće biti, što nije dobro ne samo za nas, prodavce na pijacama, nego nije dobro za narod ni za državu“, kaže on.

Država umesto da dobija od nas poreze koje plaćamo, između 18.000 i 20.000 dinara plus tezge koje plaćamo – mesečno 16.300 dinara za tezgu, država će izgubiti a mi idemo na Biro rada, poručuje on.

https://vaseljenska.net/2022/03/15/ukronacisti-ubili-85-godisnju-baku/

„Neizdrživo“
U Ministarstvu finansija kažu da će fiskalne kase od 2022. godine, kad se uvedu uticati na smanjenje sive ekonomije.

„Ne mogu oni nas da tretiraju kao sivu ekonomiju jer je PDV plaćen za svu robu koju mi nabavimo, dok sa našim pazarima ne možemo da uđemo u sistem PDV-a tako da je to non sens. Pazari su nam inače poslednjih godina mnogo manji, zbog negativnog uticaja pandemije, rata u Ukarajini, inflacije, pada prometa, građani manje troše, i na sve to treba dodati nove fiskalne kase koje nam nameću nove namete. Samo knjigovođa će nam uzeti 100 evra mesečno, ne možemo to finansijski da izdržimo. Kome to ide u korist zaista ne razumem“, kaže Petrit.

Preporučujemo:  Poljska priznala: Sankcije protiv Rusije „ne rade“, dokaz – kurs rublje

Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ podsetilo je u saopštenju da zbog niza netačnih i zbunjujućih informacija koje prate aktulene proteste pijačnih prodavaca, registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nisu obveznici fiskalizacije.

„Nije tačno da će kupci „čekati“ fiskalni račun za vezu šargarepe, kilogram krompira ili bilo koje povrće, voće ili drugi proizvod poljoprivrednika koji ga prodaje na nekoj od pijaca u Srbiji. Fiskalizacije su oslobođene i delatnosti koje se smatraju starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, a fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili voće i povrće iz uvoza“, navodi se u saopštenju.

Takođe, u saopštenju piše da pijačnim prodavcima koji su obveznici e-fiskalizacije ne osporavaju ni pravo na drugačije mišljenje, niti da zbog toga protestuju.

„Ali, apelujemo na njih da sve svoje aktivnosti sprovode u skladu sa propisima i ne ugrožavaju svakodnevno funkcionisanje pijaca, jer verujemo da nam je zajednički cilj da ih sačuvamo kao mesta na kojima će se građani Srbije i dalje sa zadovoljstvom snabdevati kvalitetnim životnim namirnicima“, navodi se u saopštenju poslovnog udruženja „Pijace Srbije“.

Nova ekonomija

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika
Preporučujemo:  Peskov: Proširićemo plaćanje u rubljama za izvoz energenata

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

Protesti širom Evrope: I vakcinisani i nevakcinisani u lokdaunu, Holandija od sutra potpuno zatvorena!

Ministarstvo zdravlja Austrije je zbog pojave omikron soja korona virusa donelo nova pravila za ulazak u zemlju. Nova uredba, koja [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *