Kako je CIA izveštavala iz Beograda uoči 5. oktobra 2000.

Američka obaveštajna agencija (CIA) sa sedištem u Lengliju (Virdžinija, SAD), pažljivo je pratila prilike u Srbiji, razume se, u prelomnim danima na početku jeseni 2000. godine. Jedan od izveštaja kojeg je špijun iz naše prestonice poslao 29. septembra u 15 sati svojoj centrali ima naziv „Kampanja opozicionih protesta je počela” i CIA je nedavno sa tog teksta skinula oznaku tajnosti, pa je objavljen na internet stranici agencije.

Evo kako je špijun opisao te događaje (DOC 0005445147), nesumnjivo važne za povest naše države…

„Demokratska opozicija Srbije (DOS) ovoga popodneva započela je svoje okupljanje u centru Beograda kako bi objavili svoju strategiju za preuzimanje kontrole nad predsedavanjem SRJ od strane Slobodana Miloševića u narednim danima. Skup je počeo kasno i masa je brojala samo oko 20.000. Visoki zvaničnik DOS-a, Zoran Đinđić, objavio je da će drugi skup biti održan u centru Beograda, večeras u 18. po lokalnom vremenu i dodatni skupovi su očekivani po Srbiji ovog vikenda. Đinđić je rekao da je planirano da generalni štrajk širom Srbije počne u ponedeljak.

U mnogim gradovima i opštinama, učenici i nastavnici bojkotuju časove dok Vojislav Koštunica ne postane predsednik, a doktori, medicinske sestre i trgovci planiraju da urade isto, sudeći po izveštajima novina. Mase, koje broje manje hiljade, okupile se u Nišu, Čačku, Kraljevu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici kako bi se uključili u delo građanske neposlušnosti, uključujući blokade puteva, zatvaranje bioskopa i pozorišta, kao i držanje štrajkova koji bi imali uticaj na medicinske centre, transport, medije i ostale javne službe.

Predsednički kandidat DOS-a Koštunica rekao je juče šefovima misije EU da on favorizuje strategiju koja kombinuje noćne demonstracije kako bi se izvršio pritisak na Miloševića u unutrašnjosti i međunarodni diplomatski pritisak protiv režima. Međutim, on ostaje oprezan sa održavanjem generalnih štrajkova širom zemlje jer on smatra da je to previše provokativno, što ukazuje na neke razlike u mišljenju sa Đinđićem o pitanju opozicione strategije. Koštunica je rekao da on takođe planira namerne, proceduralne izazove kako bi naterao Miloševića da prihvati izborni poraz.

Preporučujemo:  Ruski trag u atentatu na Kenedija: Šta otkrivaju nedavno deklasifikovani dokumenti CIA

Novinski izveštaji ukazuju da Moskva i Atina ’istražuju opcije’ kako bi ubedili Koštunicu da učestvuje u drugom krugu.

Koštunica je danas javno pozvao međunarodnu zajednicu, posebno Grčku i Rusiju, da ponovo prebroji glasačke listiće koji dokazuju da je kandidat DOS-a pobedio u prvom krugu.

Atina je, prema izveštajima novina, brzo pristala da pošalje posmatrače koji bi potvrdili brojanje glasačkih listića. U međuvremenu, izaslanik Rusije na Balkanu, Čižov, planira da putuje u Beograd u ponedeljak da pokuša da prekine zastoj između opozicije i režima.

U međuvremenu, čini se da Milošević ponovo oživljava represivnu politiku koju je režim sprovodio tokom predizborne kampanje, u pripremama za sledeći krug.

Novinski izveštaji pokazuju da je srpska policija protiv privođenja i zadržavanja aktivista ’Otpora’ ili njihovog pozivanja na informativne razgovore ‒ praksa koja je prestala neposredno posle izbora.

Jugoslovenske vlasti su, prema novinskim izveštajima, naredili korespondentu Bi-Bi-Sija u Beogradu da napusti državu u roku od 48 sati.”

Gojko Otašević / Politika

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

ŠEF CIA O PUTINOVOM ZDRAVLJU: Nema obaveštajnih podataka da je zdravlje predsednika Rusije narušeno

NE postoje obaveštajni podaci da je Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja, rekao je šef CIA. Šef CIA Vilijam Berns rekao je da [Opširnije...]

BIVŠI INŽENJER CIA PROGLAŠEN KRIVIM: Vikiliksu dostavljao dokumente o prisluškivanju

BIVŠI softverski inženjer američke Centralne obaveštajne agencije DŽošua Šulte proglašen je krivim za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA. [Opširnije...]

Berns: Putin ne može da priušti da izgubi u ratu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je danas da je ruski predsednik Vladimir Putin mnogo uložio u [Opširnije...]

Ruski trag u atentatu na Kenedija: Šta otkrivaju nedavno deklasifikovani dokumenti CIA

Ima li u slučaju ubistva američkog predsednika Džona Kenedija ijedne informacije koja bi na bilo koji način dokazivala da je [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com