Osnova budućeg digitalnog razvoj biće optika i 5G

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas, na Kopaonik biznis forumu, da će osnova budućeg digitalnog razvoja biti optika i 5G tehnologija.

Lučić je na panelu posvećenom osnaživanju digitalne ekonomije rekao da je Telekom uložio u optički internet i da već više od milion domaćinstava u Srbiji može da se priključi na optiku.

Kaže da je Telekom sam finansirao izgradnju optičke infrastrukture.

„To je definitivno budućnost i zato i možemo da pronađemo finaniranje kod banaka”, napomenuo je Lučić i dodao da država može da pomogne kroz stvaranje dobrog regulatornog okvira.

Lučić je rekao da su telekomunikacioni operateri došli u situaciju da mole mega igrače na internetu da sarađuju sa njima i onda oni više zarade, iako su operateri morali više da ulože u izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Očekuje da će za 10 do 15 godina biti takva situacija da će operateri samo nudi priključak za internet jer korisnici neće hteti da gledaju kanale već personalizovane sadržaje.

Zbog toga i operateri treba da ulože u svoju produkciju internet sadržaja, istakao je Lučić.

Kaže da će Telekom imati siguran i stabilan prihod u narednih oko 15 godina samo od klasičnih servisa i da to nacionalnom operateru i omogućuje da razvijaju nove servise i sadržaje.

Generalni direktor A1 u Srbiji i Sloveniji Dejan Turk je rekao da se u Srbiji malo kasni sa uvođenjem 5G i da se nada da će aukcija za dodelu 5G spektra biti obavljena ove godine.

Generalni direktor Jetela Majk Mišel je rekao da je 5G mreža važna i da predstavlja značajno tehnološko unapređenje, kao i da je glavno pitanje kako iskoristiti i komercijalizovati 5G mrežu i tehnologiju.

On je istakao da se otvara mogućnosti sa uvođenjem 5G i da posebno veliki potencijal ta tehnologija ima u industriji, koji još nije ni načet, preneo je Tanjug.

Preporučujemo:  Zaharova odgovara Nemačkoj: Nije Rusija kriva za poskupljenje hrane, već antiruske sankcije

Učesnici panela su istakli da većina građana neće ni znati da da su na 5G mreži kada počne da radi i da je zato važno razviti i primeniti digitalne servise koje omogućava ta tehnologija.

SVE NAJNOVIJE VESTI NA TELEGRAM KANALU

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Mali: Prosečna plata u Srbiji u decembru biće 840 evra

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će višak novca u budžetu biti utrošen na poboljšanje životnog standarda građana [Opširnije...]

Radnici EPS-a mesecima ne mogu da se leče zbog samovolje direktora Poštanske štedionice: Računi nezakonito blokirani

Radnici i predstavnici sindikalnih organizacija EPS-a obustavili su juče transport uglja na dva sata u Obrenovcu zbog nezakonite blokade sredstava [Opširnije...]

Radnici Кolubare i predstavnici svih sindikalnih organizacija EPS-a blokirali su danas na dva sata transport uglja ka TE “Nikola Tesla” [Opširnije...]

Srpska roba nesmetano u Rusiju: Nema sankcija, niti ikakvog zabrana izvoza!

Direktor Uprave carina Branko Radujko izjavio je da nema nikakvih sankcija, odnosno zabrane izvoza u Rusku Federaciju, demantujući navode Pokret [Opširnije...]

škola, ispektori
Nova hapšenja u Beogradu i Kruševcu zbog zloupotreba EPS-a

U toku je akcija hapšenja više lica u vezi sa zloupotrebama kojima je oštećeno javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).  Hapšenja [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com