Sutra počinje prijava za besplatne udžbenike

Prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, putem Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove, počinje sutra, 28. februara.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, novina od ove godine su i besplatni udžbenici za učenike koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve učenike koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Pravo na besplatne udžbenike imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Takođe, pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Takođe, tu su i učenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP-u 3 i gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji obezbeđuje Ministarstvo sastoji se od udžbenika za predmete matematika, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatne knjige za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Preporučujemo:  Za nepoverovati: U Srbiji nastavnici traže zaštitu predmeta srpski jezik i književnost!

U saopštenju piše da je resorno ministarstvo svim osnovnim školama poslalo Uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem, prenosi Tanjug.

Prema Uputstvu škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta ove godine.

Podseća se da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2009/2010. godine obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola kroz Program nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove.

Od školske 2017/18. godini, pravo na besplatne prilagođene udžbenike imaju učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Za nabavku besplatnih udžbenika za školsku godinu 2022/2023. godinu resorno ministarstvo opredelilo je 750.000.000 dinara, navodi se i dodaje da se više o načinu prijave može saznati na linku https://mpn.gov.rs/prosveta/udzbenici/besplatni-udzbenici/.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Na početku školske godine štrajk u 500 škola, časovi 30 minuta

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković, rekla je danas da će u najavljenom štrajku prvog dana školske [Opširnije...]

Objavljeni rezultati raspodele đaka po srednjim školama u Srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je na portalu Moja srednja škola rezultate konačne raspodele đaka po školama i [Opširnije...]

NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA IT: Talenti završili polaganje prijemnih za srednje škole, stigli rezultati

TALENTOVANI đaci završili su prvu etapu "trke" za upis u srednje škole. Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja su završeni, a [Opširnije...]

Dojave o bombama u školama širom Beograda

Od jutros je više osnovnih, kao i jedna srednja škola dobila dojavu o bombi. Roditelji su nešto pre sedam časova [Opširnije...]

Mejl o podmetnutoj bombi dobilo dvadesetak škola i gimnazija, deca neće biti u učionicama dok se ne utvrdi da je bezbedno
Preporučujemo:  Mejl o podmetnutoj bombi dobilo dvadesetak škola i gimnazija, deca neće biti u učionicama dok se ne utvrdi da je bezbedno

Cirkularni mejl o podmetnutoj bombi dobilo je dvadesetak srednjih škola i gimnazija u Beogradu o čemu su odmah obavešteni Ministarstvo [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com