Srbi ponovo protestovali jer bošnjački zločini ostaju nekažnjeni

„Nećemo odustati, došli smo ponovo i okupljaćemo se i ubuduće, sve dok ne budu procesuirani najodgovorniji nalogodavci i direktni izvršioci brojnih masovnih i pojedinačnih zločina nad Srbima, koji su u proteklim ratnim dešavanjima u BiH počinjeni na području srednjeg Podrinja”, poručili su juče iz Sarajeva članovi porodica stradalih pripadnika srpske nacionalnosti, među kojima su oko polovina bili civili.

S mirnog protesta ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, koji je pod jakim policijskim obezbeđenjem počeo simbolično u pet minuta do 12, srodnici stradalih Srba izrazili su nezadovoljstvo i pozvali pravosudne institucije na nivou BiH da prestanu s ponižavanjem srpskih žrtava i da konačno počnu da procesuiraju i počinioce teških zločina nad pripadnicima srpskog naroda. Jedan od takvih bio je i onaj u Kravici kod Srebrenice, na Božić 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH pod komandom Nasera Orića u samo jednom danu ubili 49 srpskih vojnika i civila, među kojima je bilo i dece.

„Na istom ovom mestu bili smo i početkom decembra prošle godine. Došli smo danas i doći ćemo opet. Od traganja za istinom, koju čekamo bezmalo tri decenije, nikada nećemo odustati. Tražimo i tražićemo da se procesuiraju komandant bošnjačkih vojnih formacija u Srebrenici Naser Orić i njegovi saborci. O zverstvima koja su oni počinili nad Srbima u srednjem Podrinju postoje brojni dokazi, kao i svedočenja više Bošnjaka, neposrednih učesnika tih nezapamćenih zlodela”, rekao je Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, koja je organizator jučerašnjeg protesta u Sarajevu.

Kojić je istakao da nije tajna da je Sud BiH „produžena ruka SDA i političkog Sarajeva” i da „namerno odugovlači s mnogim procesima”, jer je njihova matrica, kako kaže, poznata – odugovlačiti što je više moguće kako bi svedoci i optuženi umrli. Predstavnicima pravosuđa BiH on je ponovo poručio da će porodice žrtava nastaviti da im „dišu za vrat” kako bi se konačno dočekala pravda za srpske žrtve.

Preporučujemo:  Vaskrs na Kosovu i Metohiji: Šiptari napali srpskog dečaka

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kazao je da će uvek biti podrška članovima porodica stradalih u njihovoj borbi protiv nepravde.

„Ovim šaljemo poruku pravosudnim institucijama da su svedoci još živi i da oni danas ovde svedoče o zločinima, da smo o tim zločinima dostavili dokumenta i da su oni u pravosudnim institucijama”, rekao je Kojić i dodao: „Neka je sram one koji slušaju ovo godinama, a ne čine ništa da sprovedu istragu da bi se došlo do optužnice i presude”.

Svedok zločina nad srpskim narodom u Podrinju, gde je stradalo više od 3.267 Srba, bio je i Brane Vučetić, koji je u to vreme imao samo devet i po godina. Svoju tužnu priču o tome kako je ostao sam jer su mu ubili brata, majku i oca, podelio je s novinarima.

„Pobili su mi sve. Brata su mi ubili u decembru 1992. godine. Istog dana, nakon ranjavanja, mene su zarobili i odveli u logor u kojem su me držali 56 dana bez medicinske pomoći, hrane, bez igde ičega”, seća se Vučetić, koga je, kako je napomenuo, tetka odgajila i izvela na pravi put.

D. Stanišić / Политика

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

 

Novi vesnik - favicon - latinica
SRAMOTA U SARAJEVU MUP poručio: Uvredjive poruke Srbima su u redu, nema elemenata krivičnog dela

Kantonalni tužilac u Sarajevu odlučio je da u slučaju postavljanja transparenata sa uvredljivim porukama Srbima kod Suda i Tužilaštva BiH [Opširnije...]

Ćosić: Film „Sarajevo safari” je uvreda za srpski narod

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić podneće krivičnu prijavu protiv Mirana Zupaniča, režisera i scenariste takozvanog dokumentarnog filma „Sarajevo safari”, koji [Opširnije...]

Vojnici mučeni posle napada u „Dobrovoljačkoj”

Optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo pre neki dan, a Sud BiH potom potvrdio u vezi sa slučajem „Dobrovoljačka ulica” [Opširnije...]

SARAJEVO ŽELI SRPSKOJ DA ODUZME VLAST: Šta je pozadina predloga za osnivanje novog ministarstva u BiH

BOŠNJAČKI političari iz Sarajeva, na čelu sa Denisom Bećirovićem (SDP) uputili su na poslednjoj sednici Doma naroda Parlamenta BiH inicijativu [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com