Koje partije su do sada predale izborne liste i ko su sve kandidati za poslanike?

Za sedam dana od kada su raspisani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, koji će se održati 3. aprila, Republička izborna komisija je do danas proglasila deset izbornih lista različitih političkih opcija i koalicija.

Pod rednim brojem jedan je lista najveće vladajuće partije SNS, čiji je nosilac predsednik Aleksandar Vučić.

Na listi od 250 kandidata za narodne poslanike, osim pripadnika SNS koji su većini, nalaze se još i predstavnici PUPS, SPO, SDPS Rasima Ljajića, Pokret Snaga Srbije Bogoljuba Karića, SNP Nenad Popovića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

Spisak kandidata na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ dostupan na ovom linku.

Druga proglašena izborna lista je koalicije Socijalistička partija Srbije (SPS) – Jedinstvena Srbija (JS) – Zeleni Srbije.

RIK je kao treću objavio izbornu listu Saveza vojvođanskih Mađara koju predvodi Ištvan Pastor, a na ovom linku je spisak svih njihovih kandidata za novi saziv Skupštine Srbije.

Srpska radikalna stranka će se na glasačkom listiću 3. aprila naći pod brojem četiri. Prvi na listi je lider radikala Vojislav Šešelj, dok je njegov sin Aleksandar treći. Ko je još na njihovoj listi kandidata pogledajte u posebnoj vesti.

RIK je danas na svom sajtu objavio još četiri liste za parlamentarne izbore. Broj 5 nosiće lista „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Na listi se nalaze predstavnici više političkih organizacija, među kojima su SSP, DS, Narodna stranka, DZVM-VMDK, SMS, a kompletan spisak može se pročitati na linku.

Izborna lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ je šesta, a čini je koalicija DSS i Monarhista. Njihovih 250 kandidata za poslaničke klupe pričitajte ovde.

Zavetnici koje predvodi Milica Đurđević Stamenkovski biće pod rednim brojem 7, a spisak njihovih kandidata je na ovom linku.

Republička izborna komisija proglasila je danas i izbornu listu „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić“ za parlamentarne izbore. Nosilac i prvi na listi je sin nedavno preminulog osnivača te partije, Muamera Zukorlića, a kompletan spisak možete pročitati ovde.

Deveta je izborna lista „Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović“.

Tu izbornu listu je podnela koalicija “Moramo“ Otvorene građanske platforme Akcija, pokreta Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, i niza lokalnih pokreta i inicijativa poput Platforme Solidarnost i Izbor za našu opštinu na kojoj je 249 kandidata za poslanike republičkog parlamenta, a čiji spisak može se pogledati na linku.

Na listi „SUVERENISTI – Saša Radulović (DBJ) – MIlan Stamatović (ZS) – dr Jovana Stojković (ŽZS)“, koja će na listiću biti pod brojem 10, ima 120 kandidata za poslanike čija su imena dostupna u posebnoj vesti.

Rok za predaju lista je 15 dana pre održavanja izbora, što je u ovom slučaju do 18. marta.

Uz izbornu listu, svaki podnosilac je dužan da dostavi i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju tu izbornu listu. Političkim organizacijama nacionalnih manjina potrebno je 5.000 potpisa.

Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na listi mora da se nalazi najmanje po jedan kandidat – pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi.

Osim ovih osam parlamentarnih lista, RIK je na sajtu ove sedmice objavio i do sada proglašene izborne liste za lokalne izbore – četiri za Bor, po tri za Doljevac, Kulu i Smederevsku Palanku, po jednu za Majdanpek i Medveđu, pet za Aranđelovac, sedam za Beograd, po dve za Bajinu Baštu, Knjaževac, Kladovo, Lučane, Sevojno i Sečanj.

Danas

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Tri pitanja za javne ličnosti i lidere opozicije koji su protiv ustavnih promena: General Mitar Кovač (Video)

Referendum o ustavnim promenama je prošao! Rezultat je u skladu sa voljom Aleksandra Vučića i prozapadnih NVO. Ekskluzivno za Vaseljensku [Opširnije...]

RIK odbio još šest prigovora na rezultate referenduma

Na 38. sednici Republičke izborne komisije odbijeno je šest prigovora podnetih na pravilnosti prilikom glasanja na referendumu. Prigovore o kojima [Opširnije...]

Uživo protest ispred RIK-a (Video)

Trenutno se ispred sedišta RIK-a u Beogradu nalazi nekoliko stotina građana, opozicionih stranaka i političkih aktivista koji su došli da [Opširnije...]

Koga građani vide u novoj Vladi: Iste stranke kao i prošlog puta, predsednik vlade Dačić ili Brnabić

Više od četvrtine građana Srbije ili 26,9 odsto veruje da će novu vladu Srbije formirati iste stranke kao i prethodnog [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com