Da li će Putin priznati DNR i LNR?

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti da će odluka o priznanju DNR i LNR biti doneta danas.

Prethodno su se ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu izjasnili za priznanje dveju samoproglašenih republika.

Isto mišljenje dali su i ostali članovi Saveta bezbednosti.

Predsednik je saslušao članove Saveta bezbednosti koji su se zalagali za priznavanje nezavisnosti LNR i DNR, ali još nije saopštio konačnu odluku, obećavši da će ona biti doneta danas.
„Poštovane kolege, čuo sam vaše mišljenje. Odluka će biti doneta danas“, rekao je Putin zahvalivši se članovima Saveta bezbednosti koji su učestvovali na sastanku.
Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da postoji potreba za priznavanje Donjecke i Luganske Narodne Republike.

„U ovoj situaciji nemamo izbora. Stoga nedvosmisleno kažem ‘da’. Da, moramo priznati“, naglasio je Šojgu.

Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o priznanju DNR i LNR, rekao da ne vidi drugi put.

„Što se tiče predloga da se Zapadu da još dva do tri dana kako bi promenio način razmišljanja – to je stvar ukusa, ali Zapad neće promeniti svoj stav“, zaključio je Lavrov.

Medvedev: Priznanje DNR i LNR jedini izlaz za Moskvu

Priznanje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike će ostati jedini izlaz za Moskvu ako situacija krene po negativnom scenariju i ne bude nikakvih naznaka da će se poboljšati, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Meni se čini da ako se situacija bude razvijala u onom pravcu, o kom sam upravo govorio, a ne bude nikakvih naznaka da se ona poboljša, onda će jedini izlaz u tom slučaju biti priznavanje pravnog subjektiviteta relevantnih teritorija, što je u potpunosti u nadležnosti predsednika zemlje. Ali prema onim naznakama koje sada vidimo, ovo je situacija koja se najverovatnije neće poboljšati“, saopštio je Medvedev tokom zasedanja Saveta bezbednosti Rusije.

Preporučujemo:  Širom sveta tokom vikenda otkazano sedam hiljada letova

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava. U subotu je u republikama počela opšta mobilizacija. Lideri DNR i LNR ranije danas su apelovali na predsednika Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika.

Sputnjik

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Tramp: Sviđa mi se ono što je Putin rekao o meni

Bivši američki predsednik i mogući kandidat na predsedničkim izborima 2024. godine Donald Tramp rekao je da mu se sviđa ono [Opširnije...]

putin
Putin: Rusija proizvede tri puta više raketa od SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je danas da je pobeda Rusije u specijalnoj vojnoj operaciji Ukrajinom neminovna i izneo detalje [Opširnije...]

Putin objavio: Neki bi agresivno da promene svetsku istoriju – Rusija im postavlja barijeru

Pokušaji niza država da ponovo ispišu svetsku istoriju postaju sve agresivniji, a njihov cilj jeste da se oslabi Rusija, izjavio [Opširnije...]

Zorana Mihajlović
Vlast američkih marioneta u Srbiji postaje sve direktnija u svojoj rusofobiji

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija mora da jasno definiše svoju [Opširnije...]

Putin potpisao ustavni zakon o ujedinjenju četiri oblasti s Rusijom

Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao federalne ustavne zakone o ujedinjenju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com