Da li će Putin priznati DNR i LNR?

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti da će odluka o priznanju DNR i LNR biti doneta danas.

Prethodno su se ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu izjasnili za priznanje dveju samoproglašenih republika.

Isto mišljenje dali su i ostali članovi Saveta bezbednosti.

Predsednik je saslušao članove Saveta bezbednosti koji su se zalagali za priznavanje nezavisnosti LNR i DNR, ali još nije saopštio konačnu odluku, obećavši da će ona biti doneta danas.
„Poštovane kolege, čuo sam vaše mišljenje. Odluka će biti doneta danas“, rekao je Putin zahvalivši se članovima Saveta bezbednosti koji su učestvovali na sastanku.
Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da postoji potreba za priznavanje Donjecke i Luganske Narodne Republike.

„U ovoj situaciji nemamo izbora. Stoga nedvosmisleno kažem ‘da’. Da, moramo priznati“, naglasio je Šojgu.

Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o priznanju DNR i LNR, rekao da ne vidi drugi put.

„Što se tiče predloga da se Zapadu da još dva do tri dana kako bi promenio način razmišljanja – to je stvar ukusa, ali Zapad neće promeniti svoj stav“, zaključio je Lavrov.

Medvedev: Priznanje DNR i LNR jedini izlaz za Moskvu

Priznanje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike će ostati jedini izlaz za Moskvu ako situacija krene po negativnom scenariju i ne bude nikakvih naznaka da će se poboljšati, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Meni se čini da ako se situacija bude razvijala u onom pravcu, o kom sam upravo govorio, a ne bude nikakvih naznaka da se ona poboljša, onda će jedini izlaz u tom slučaju biti priznavanje pravnog subjektiviteta relevantnih teritorija, što je u potpunosti u nadležnosti predsednika zemlje. Ali prema onim naznakama koje sada vidimo, ovo je situacija koja se najverovatnije neće poboljšati“, saopštio je Medvedev tokom zasedanja Saveta bezbednosti Rusije.

Preporučujemo:  Dva zarobljena Amerikanca trenutno u pritvoru u DNR

Situacija na kontakt liniji u Donbasu eskalirala je ujutru 17. februara. U samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici saopštili su o najintenzivnijem granatiranju iz Ukrajine poslednjih meseci. U petak 18. februara su lideri LNR i DNR, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, najavili evakuaciju stanovnika republika u Rusiju zbog rastuće pretnje od borbenih dejstava. U subotu je u republikama počela opšta mobilizacija. Lideri DNR i LNR ranije danas su apelovali na predsednika Rusije da prizna nezavisnost samoproglašenih republika.

Sputnjik

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *