Putin ne želi rat u Evropi, Zapad traži garancije o povlačenju ruskih trupa

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da je ruski napad na Ukrajinu i dalje moguć i rekao da će „odlučno odgovoriti“ ako Moskva izvrši invaziju. Vladimir Putin traži uveravanja da se Ukrajina neće pridruži NATO-u i izrazio spremnost da razgovara sa Zapadom o bezbednosnim merama.

Bela kuća ne zna ko stoji iza sajber napada
Bela kuća je saopštila da ne zna ko stoji iza sajber napada na najmanje 10 ukrajinskih veb stranica uključujući i Ministarstva odbrane, Minsitarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i dve najveće državne banke Ukrajine.
„U ovom trenutku nemamo ništa o poreklu napada“, rekla je američka sekretarka za štampu Džen Psaki.

Le Drijan: Priznanje Donjecka i Luganska – napad bez oružja
Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan saopštio je da bi u slučaju da Moskva zvanično prizna samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, to bio „napad bez oružja“ na Kijev.

„Ako bi se to dogodilo, to bi bila nemoguća situacija i bila bi to neka vrsta napada bez oružja. To bi bilo kršenje suvereniteta Ukrajine“, izjavio je Le Drijan u francuskoj skupštini.

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je u utorak odluku da se od predsednika Vladimira Putina zatraži da prizna samoproglašene teritorije Donjeck i Lugansk, u oblasti poznatoj kao Donbas, gde se separatističke snage bore protiv ukrajinske vojske od 2014. godine.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je u telefizijskom obraćanju da još ima dovoljno prostora za diplomatiju – ali je insistirao da će Sjedinjene Države „braniti svaki pedalj teritorije NATO-a punom snagom američke moći“.

Bajden je rekao da je put za mirno rešavanje krize i dalje otvoren, li i da SAD još nemaju potvrdu da se ruski vojnici vraćaju sa ukrajinske granice.

Preporučujemo:  Uhapšen zamenik ministra odbrane Ruske Federacije! (VIDEO)

Bajden je upozorio da su Rusi još uvek u poziciji da napadnu, a SAD su pozvale Moskvu da pruži dokaz deeskalacije.

S druge strane predsednik Rusije Vladimir Putin takođe želi uveravanja i traži garanciju da Ukrajini neće biti dozvoljeno da se pridruži NATO-u.

Putin je izrazio spremnost da razgovara sa Zapadom o bezbednosnim merama.

Posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šilcom, Putin je rekao da ne želi rat u Evropi ali nije zadovoljan nedavnim obećanjima o Ukrajini.

Putin je rekao da je Moskva spremna da nastavi razgovore sa NATO-om o bezbednosnim pitanjima, ali samo u paketu sa pitanjem članstva Ukrajine u NATO-u.

RTS, ROJTERS, TANJUG

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *