Bankama u Litvaniji rečeno da se spreme za nestanak struje: Uzrok – rizik od vojnog sukoba

Centralna banka Litvanije poručila je bankama u zemlji da se pripreme za nestanak struje i sajber napade.

Razlog je, kako ocenjuje, rizik da rusko-ukrajinska kriza preraste u vojni sukob.

Nestanak električne energije i pristup internetu su među „ekstremnim, ali mogućim“ scenarijima na koje finansijske kompanije treba da budu spremne, navela je litvanska centralna banka u pismu koje im je poslato prošle nedelje, a u koje je uvid imao Rojters.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je izazvalo strah od invazije. Litvanija, kao i susedn baltičke zemlje Letonija i Estonija, deli zajedničku električnu mrežu sa Rusijom, koja kreće iz Moskve.

https://vaseljenska.net/2022/02/16/dragas-svet-ide-u-nezaustavljiv-haos-ali-to-je-spas-za-nas-video/

„Rast geopolitičke napetosti u regionu dovodi do povećanih pretnji sajber-napadima, uključujući napade na ključnu informacionu infrastrukturu“, upozorila je centralna banka Litvanije u pismu, ne imenujući potencijalne hakere.

Iz centralne banke u Vilnjusu nusu odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom.

Ovo upozorenje je usledilo nakon što su regulatori u EU generalno poručili bankama da se pripreme za potencijalne ruske sajber napade, a neke finansijske kompanije putem igrica simuliraju uslove sajber rata kako bi testirale svoju sposobnost da se odupru takvim napadima.

Litvanske banke treba da imaju planove za vanredne situacije za sajber napade poput zlonamernih softvera (ransomver) i DDoS napada, kojima hakeri pokušavaju da preplave mrežu puštanjem velike količine podataka u saobraćaj, navela je centralna banka u pismu.

Dve ukrajinske banke bile su u utorak meta sajber napada, naveo je ukrajinski centar za bezbednost informacija u saopštenju, u kojem nagoveštava upiranje prsta na Rusiju.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *