Trido kreće u obračun sa demonstrantima u Otavi, uvodi vanredno stanje

Kao odgovor na proteste u Otavi, vlada premijera Džastina Trido po prvi put u istoriji odlučiča da uvede vanredno stanje. To daje mogućnost Tridou da preduzme „specijalne privremene mere koje možda nisu prikladne u normalnim vremenima“.

Džastin Trudo rekao je da se prvi put u istoriji Kanade pozvao na Zakon o vanrednim situacijama kako bi saveznoj vladi dao dodatna ovlašćenja da se nosi sa tekućim protestima protiv ograničenja pandemije, prenosi kanadski Javni servis Si-Bi-Si.

Kanadski Zakon o vanrednim situacijama, koji je zamenio Zakon o ratnim merama osamdesetih godina prošlog veka, definiše nacionalnu vanrednu situaciju kao privremenu „hitnu i kritičnu situaciju“ koja „ozbiljno ugrožava živote, zdravlje ili bezbednost Kanađana i ima takve razmere ili prirodu da prevazilazi kapacitet ili ovlašćenje pokrajine da se time bavi“.

Kada kabinet proglasi vanredno stanje, ta odluka odmah stupa na snagu. Međutim, obavezno je da u roku od sedam dana parlament potvrdi tu odluku. Ako Predstavnički dom ili Senat glasaju protiv, proglašenje vanrednog stanja se povlači.

Policija Otave tvrdi da broj demonstranta koji protestuju protiv obavezne vakcinacije u kanadskoj prestonici veći od pripadnika snaga bezbednosti. Uprkos vanrednom stanju u pokrajini, demonstranti ignorisali pretnju hapšenjem i zatvorom i pohrlili su u centar grada tokom vikenda.

Demonstranti su podigli šatore, binu, veliki ekran, pa čak i hidromasažnu kadu na ulicama, uključujući i onu koja se proteže ispred zgrade parlamenta i kabineta premijera.

Policija Otave je saopštila da je „zabrinuta u pogledu bezbednosti“ uključujući „agresivno, nezakonito ponašanje“ demonstranata koje krivi za „ograničene mogućnosti policije“.

Policija je ranije u nedelju deblokirala most „Ambasador“ koji je ključna vezu za snabdevanje između Kanade i SAD, kada je uhapšeno 12 osoba.

Preporučujemo:  Nebojša Malić iz Vašingtona: Da li je u Srbiji pokrenuta obojena revolucija? (VIDEO)

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *