Trido kreće u obračun sa demonstrantima u Otavi, uvodi vanredno stanje

Kao odgovor na proteste u Otavi, vlada premijera Džastina Trido po prvi put u istoriji odlučiča da uvede vanredno stanje. To daje mogućnost Tridou da preduzme „specijalne privremene mere koje možda nisu prikladne u normalnim vremenima“.

Džastin Trudo rekao je da se prvi put u istoriji Kanade pozvao na Zakon o vanrednim situacijama kako bi saveznoj vladi dao dodatna ovlašćenja da se nosi sa tekućim protestima protiv ograničenja pandemije, prenosi kanadski Javni servis Si-Bi-Si.

Kanadski Zakon o vanrednim situacijama, koji je zamenio Zakon o ratnim merama osamdesetih godina prošlog veka, definiše nacionalnu vanrednu situaciju kao privremenu „hitnu i kritičnu situaciju“ koja „ozbiljno ugrožava živote, zdravlje ili bezbednost Kanađana i ima takve razmere ili prirodu da prevazilazi kapacitet ili ovlašćenje pokrajine da se time bavi“.

Kada kabinet proglasi vanredno stanje, ta odluka odmah stupa na snagu. Međutim, obavezno je da u roku od sedam dana parlament potvrdi tu odluku. Ako Predstavnički dom ili Senat glasaju protiv, proglašenje vanrednog stanja se povlači.

Policija Otave tvrdi da broj demonstranta koji protestuju protiv obavezne vakcinacije u kanadskoj prestonici veći od pripadnika snaga bezbednosti. Uprkos vanrednom stanju u pokrajini, demonstranti ignorisali pretnju hapšenjem i zatvorom i pohrlili su u centar grada tokom vikenda.

Demonstranti su podigli šatore, binu, veliki ekran, pa čak i hidromasažnu kadu na ulicama, uključujući i onu koja se proteže ispred zgrade parlamenta i kabineta premijera.

Policija Otave je saopštila da je „zabrinuta u pogledu bezbednosti“ uključujući „agresivno, nezakonito ponašanje“ demonstranata koje krivi za „ograničene mogućnosti policije“.

Policija je ranije u nedelju deblokirala most „Ambasador“ koji je ključna vezu za snabdevanje između Kanade i SAD, kada je uhapšeno 12 osoba.

Preporučujemo:  Puni autobusi policije: Uhapšeni organizatori protesta kamiondžija “Konvoj slobode” u Kanadi

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Nebojša Malić iz Vašingtona: Da li je u Srbiji pokrenuta obojena revolucija? (VIDEO)

Dva masovna ubistva početkom maja su bila okidač za pokretanje velikih društvenih previranja u Srbiji, rekao je Nebojša Malić u [Opširnije...]

Demonstracije na autoputevima u Britaniji zbog cena goriva

Kolone demonstranata koji protestuju zbog visokih cena goriva u Velikoj Britaniji izazvali su kašnjenja u prevozu i poremećaje na deonicama [Opširnije...]

Nemačka u protestima: Sa jedne strane pristalice Rusije, sa druge Ukrajine

Kako je navela policija u saopštenju, postavljene su ograde koje odvajaju proruske demonstrante od kontrademonstracija i dodaju da su protesti [Opširnije...]

Pijačni prodavci: Nove fiskalne kase znače nestanak pijaca

Nećemo odustati od protesta zbog uvođenja e-kasa na pijacama i tražimo sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer ako se uvedu [Opširnije...]

Konvoj od 500 vozila stigao do predgrađa Brisela

Oko 500 automobila i kombija, uglavnom iz Francuske, stiglo je danas u konvoju do predgrađa Brisela, u znak protesta protiv [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com