Dok Makron brine o Ukrajini, Pariz na ivici građanskog rata: Na hiljade demonstranata, suzavac, vodeni topovi i oklopna vozila (Video)

Posle osam sati nereda na ulicama Pariza, situacija na Jelisejskim poljima i dalje je sinoć bila napeta, na osnovu izveštaja sa lica mesta, javlja Figaro.

Prefektura Pariske policije najavila je sinoć povećanu prisutnost i dežurstva tokom noći, dok je Figaro preneo objavu video snimka sa Tvitera u kojem se navodi da je situacija i dalje napeta, a da su incidenti koji su počeli u 13 časova trajali do 21 sat.

Zabranu okupljanja „konvoja slobode“, koju je u petak uveče podržao i Pariski upravni sud, koji je odbio dve žalbe, potvrdio je sinoć i Državni savet, saopštila je policija.

„Pravo na demonstracije i na mišljenje je Ustavom zagarantovano pravo u našoj Republici i našoj demokratiji. Pravo da blokirate druge ili da sprečite kretanje nije“, rekao je premijer Žan Kasteks.

Odobrene demonstracije protiv zdravstvenih mera okupile su danas 32.000 ljudi u Francuskoj, uključujući oko 7.600 u Parizu, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo je do 19 časova izbrojalo ukupno 149 protesta sa skoro 32.100 demonstranata širom Francuske (162 protesta i 29.000 učesnika bilo je prošle nedelje), a u ovaj broj ne spada „konvoj slobode“ – protestna akcija koja nije dobila dozvolu francuskih vlasti, navodi Figaro.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je juče na Tviteru da je u Parizu policija izvršila 337 usmenih upozorenja i 54 hapšenja, i zahvalio pripadnicima policije koja je dodatno mobilisana ovog vikenda.

„Hvala policiji i žandarmima koji su ovog vikenda mobilisani širom Francuske, a posebno u Parizu, da sprovedu red u državi i slobodu kretanja. U Parizu 337 usmenih upozorenja i 54 hapšenja“, naveo je Darmanen na Tviteru.

Preporučujemo:  Ukrajina je britanska kolonija: Zašto se ukrajinski vojnici poklanjaju britanskoj kraljici?

Incidenti koji su počeli tokom dana na ulicama Pariza nastavili su se i tokom noći na Jelisejskim poljima, a prema rečima novinara pariskog Figaroa, „policija u jednom trnutku nije bila u stanju da rastera sve veći broj demonstranata“.

Francuska policija upotrebila je suzavac u blizini Trijumfalne kapije u Parizu, kako bi rasterala demonstrante koji su tokom čitavog dana protestovali protiv ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.

Policija je prethodno upotrebila suzavac i na Jelisejskim poljima, ubrzo nakon što je „konvoj slobode“ koji se bori protiv kovid mera stigao u francusku prestonicu, preneo je ranije Rojters.

„Liberasion“ piše da je konvoj činilo oko 3.000 vozila iz cele Francuske, sa oko 5.000 demonstranata, kao i da su svi zaustavljeni u petak uveče na ulazima u Pariz.

Automobili koji su prevozili demonstrante uspeli su da prođu kroz policijske kontrolne punktove u centru Pariza i zakrčili su saobraćaj oko Trijumfalne kapije.

Policija je saopštila da je zaustavila 500 vozila koja su pokušavala da uđu u Pariz i da je tokom jutra uručeno skoro 300 kazni.

Inspirisani demonstracijama „konvoja slobode“ u Kanadi, vozači su mahali francuskim zastavama i trubili prkoseći naređenju policije da ne ulaze u grad.

Policija je navela i da je uhapsila pet demonstranata u južnom delu Pariza, koji su posedovali praćke, čekiće, noževe i gas maske.

U Parizu je raspoređeno skoro 7.200 policajaca i žandarma.

Prvi put od nereda tokom demonstracija „žutih prsluka“ 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

Na društvenim mrežama, kako prenose pojedini francuski mediji, kruže snimci prema kojima je policija koristila i prekomernu silu nad demonstrantima.

Preporučujemo:  BAŠ CIVILIZACIJSKI: POLICIJA U ARIZONI MIRNO GLEDALA KAKO SE ČOVEK UTAPA

Premijer Kasteks upozorio je da će odgovor vlasti biti čvrst prema onima koji pokušaju da blokiraju saobraćaj ili prestonicu.

Francuski demonstranti, inspirisani protestom kanadskih kamiondžija, protive se potvrdama o vakcinaciji, neophodnim za ulazak u restorane, barove i javne prostore.

Francuski mediji navode da protivnike kovid mera okupljene u „konvojima slobode“, čine protivnici predsednika Emanuela Makrona i „žuti prsluci“.

Tanjug

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Nebojša Malić iz Vašingtona: Da li je u Srbiji pokrenuta obojena revolucija? (VIDEO)

Dva masovna ubistva početkom maja su bila okidač za pokretanje velikih društvenih previranja u Srbiji, rekao je Nebojša Malić u [Opširnije...]

Demonstracije na autoputevima u Britaniji zbog cena goriva

Kolone demonstranata koji protestuju zbog visokih cena goriva u Velikoj Britaniji izazvali su kašnjenja u prevozu i poremećaje na deonicama [Opširnije...]

Nemačka u protestima: Sa jedne strane pristalice Rusije, sa druge Ukrajine

Kako je navela policija u saopštenju, postavljene su ograde koje odvajaju proruske demonstrante od kontrademonstracija i dodaju da su protesti [Opširnije...]

Pijačni prodavci: Nove fiskalne kase znače nestanak pijaca

Nećemo odustati od protesta zbog uvođenja e-kasa na pijacama i tražimo sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer ako se uvedu [Opširnije...]

Trido kreće u obračun sa demonstrantima u Otavi, uvodi vanredno stanje

Kao odgovor na proteste u Otavi, vlada premijera Džastina Trido po prvi put u istoriji odlučiča da uvede vanredno stanje. [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com