Banatski paori nastavljaju protest, dogovor iz braničevskog okruga neprihvatljiv

Protesti poljoprivrednika održani su u četvrtak i u Zrenjaninu.

Skupo đubrivo, skupo gorivo, a nedovoljne subvencije, kažu, ne samo da ugrožavaju njihov opstanak, nego i garantuju skuplju hranu u prodavnicama. Banatski paori poručuju da ne bi pristali na dogovor kakav su sa državom sklopili poljoprivrednici iz braničevskog okruga i najavljuju nove proteste.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut kaže da se njegova porodica oduvek bavila poljoprivredom.

„Moji preci su se bavili poljoprivredom, ne znam ko je prvi počeo iskreno da Vam kažem, od askurđela, što bi rekli mi Banaćani, ovde se bave moji poljoprivredom“, ističe on.

I Kleut na porodičnom gazdinstvu radi od kako zna za sebe. I ne pamti, kaže, da je opstanak imanja ikada bio ugrožen kao početkom ove 2022. godine.

„Cena setve prošle godine je bila i troškovi moji su bili manji za 30-40 posto nego ove godine. Najviše je uticala cena goriva i cena đubriva koja je poskupela 300 posto“, navodi on.

Zbog toga je sa ostalim paorima iz okoline Zrenjanina, protestovao sa istim zahtevima kao poljoprivrednici u celoj zemlji – gorivo bez akciza, subvencije po hektaru, i niža cena đubriva – u februaru im je potrebno za prihranu pšenice, a krajnji rok za to je 25. u mesecu.

„Neki će prehraniti pšenicu neki neće, imamo situaciju da u tom slučaju pad biljne proizvodnje će se sigurno destiti 30-40 posto, minimalno 40 posto“, upozorava on.

A to će za posledicu imati poskupljenja, možda i nestašice hrane. Dogovor o subvencionisanoj ceni đubriva, kakav su sa državom postigli poljoprivrednici braničevskog okruga, za Banaćane je neprihvatljiv.

„Zato što je to đubrivo duplo skuplje nego prošle godine. I što je to samo jedna mera i samo jedna operacija koja treba da se izvrši u ovom trenutku, a to je prehrana pšenice. Imamo posle setvu kukuruza imamo setvu suncokreta, imamo kupovinu goriva koja nas čeka svaki dan i koje je izuzetno skupo“, kaže Kleut.

Preporučujemo:  Poskupelo gorivo – benzin 193 dinara, dizel 206 dinara

Potrebna su, kaže, sistemska i dugoročna rešenja, formulisana u zahtevima poljoprivrednika iz cele zemlje. Na tim zahtevima će insistirati i spremni su, kažu, da svoje traktore ponovo umesto na oranice izvedu na puteve i ulice.

N1

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Kako nas „muzu“ strani investitori

Pre nekoliko godina slušali smo silna obećanja da će i Čačak konačno dobiti velikog inostranog investitora, koji će, ni manje [Opširnije...]

Stan u Beogradu i luksuzna vila u Turskoj – sada za iste pare

Prava je navala na kupovinu nekretnina u Turskoj. Prodaja je u novembru skočila za čak 50 odsto i prema podacima Turskog [Opširnije...]

POSLE NOVE GODINE STIŽE JOŠ 170 EVRA! Država je već spremila pare za jednokratnu pomoć za najstarije, ali i za pola miliona radnika

Država je nedavno isplatila građanima po 20 evra novčane pomoći i zatvorila treći paket podrške, ali od januara treba očekivati [Opširnije...]

U SRBIJI PLATA DO 200.000 DINARA! Najtraženiji su kadrovi iz ove struke – nije u pitanju IT…

Ugostiteljstvo generalno ima problem sa radnom snagom, a na tržištu rada posebno su deficitarni kuvari. Kadrovi kojima je ta struka zanimanje su [Opširnije...]

DANAS STUPA NA SNAGU NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Sada će majstori plaćati kaznu do 500.000 dinara AKO NE URADE OVO!

Danas počinje primena novog Zakona o zaštiti potrošača po isteku tri meseca od njegovog usvajanja. Najveće koristi koje će doneti [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *