ČUDA SU MOGUĆA! Muškarac sa potpuno PRESEČENOM kičmenom moždinom uspeo da PONOVO PROHODA

Švajcarski naučnici razvili su implant pomoću kojeg je muškarac s teškom povredom kičmene moždine ponovo prohodao. Ovo je prvi slučaj da je neka osoba sa potpuno presečenom kičmenom moždinom uspela da ponovo hoda.

Majkl Rokati ostao je paralizovan nakon saobraćajne nesreće na motoru. Kičmena moždina mu je bila potpuno presečena i uopšte nije mogao da oseti noge. Ali, nakon ugradnje električnog implanta opet je napravio svoje „prve korake“, preneo je Index.hr.

Stručnjaci naglašavaju da se ne radi o univerzalnom tretmanu za povrede kičme i da je tehnologija još uvek previše komplikovana da bi se koristila u svakodnevnom životu.

„Mogu da idem gde želim“

– Mogu da ustanem, idem gde želim, mogu da se penjem stepenicama – to je skoro pa normalan život – rekao je Rokati, preneo je BBC.

– Nekad sam se bavio boksom, trčao i vežbao u teretani. Nakon nesreće više nisam mogao da radim stvari koje volim, ali nisam hteo da se predam. Nikada nisam prekidao rehabilitaciju. Hteo sam da rešim ovaj problem – dodao je.

Brzina Majklovog oporavka zadivila je i neurohiruga koji je izveo ovu operaciju, odnosno ugradio mu implant i spojio elektrode na pojedina nervna vlakna.

– Bila sam izuzetno iznenađena. Majkl je apsolutno neverovatan. Uz ovu novu tehnologiju trebao bi da sve više napreduje – rekla je Džoselin Blok sa Instituta LNTM.

Dr Ram Hariharan iz Severne opšte bolnice u Šefildu ukazao je da ovako nešto do sada nije uspelo da se napravi.

Фараон из Лесковца опет свечано отварао пумпу

– Nisam čuo ni za jedno istraživanje u kojem je pacijentu sa potpuno odsečenom kičmenom moždinom ugrađen implant i koji je nakon toga mogao dovoljno da pokreće mišiće za stajanje i hodanje – rekao je Hariharan i dodao da je potrebno sprovesti još kliničkih ispitivanja pre nego što se pokaže da se radi o zaista efikasnom lečenju.

Nervi u kičmenoj moždini šalju signale iz mozga u noge. Kada dođe do oštećenja tih nerava neki ljudi ostanu paralizovani. U Majklovom slučaju, njegove noge uopšte nisu primale signale jer mu je kičmena moždina bila potpuno prekinuta. Pokazalo se da implantat može uspešno da šalje te signale, što mu je omogućilo da ponovo hoda – ali samo kada je implant uključen, naveo je Index.hr.

Preporučujemo:  Kako do odštete ako se okliznete na led i zadobijete prelom na ulici

BBC je preneo da je do sada devet osoba primilo implant i povratilo sposobnost hodanja. Niko od njih ih ne koristi kao pomoć u hodanju u svakodnevnom životu, jer je previše komplikovano u ovoj fazi – umesto toga, koriste ih da vežbaju hodanje kojim jačaju svoje mišiće, poboljšavaju zdravlje a često i povrate nešto kretanja.

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

REKLI SU DA ĆU VEČITO OSTATI U KOLICIMA, A JA, EVO, SAM HODAM I BAVIM SE SPORTOM! Reči hrabrog Đorđa (23) svi moraju čuti

Kad misliš da ne možeš dalje, seti se Đorđa Mitrovića (23) iz Prokuplja, koji je 100 odsto invalid, a za [Opširnije...]

dnk
Aktivnost koju žene obožavaju je opasna? „Može da ošteti DNK i uzrokuje rak“

Zračenje iz lampe za sušenje gela na noktima može da ošteti DNK i uzrokuje mutacije u ljudskim ćelijama koje uzrokuju [Opširnije...]

tablete
MLADI GUTAJU OVE OPASNE TABLETE KAO BOMBONE: Posledice su STRAŠNE, a glavno pitanje je KAKO DO NJIH DOLAZE?

Ovakve tablete za poboljšanje koncentracije i održavanje budnosti sve češće koriste i mladi tinejdžerske dobi. Januarski ispitni rok kuca na [Opširnije...]

organ
AKO IMATE MASNU JETRU OVE 2 STVARI MORATE ZNATI: Najvažniji organ u telu se čisti SAMO OVAKO

Masna jetra se pomoću UZ otkriva kad ovaj organ ima 20 odsto masti, a već smo bolesni kad ova brojka [Opširnije...]

akupunkturu
IMATE BOL U LEĐIMA OD DUGOG SEDENJA? Stručnjak za akupunkturu otkriva kako da ga se brzinski rešite! (VIDEO)

Eilin Li, stručnjak za akupunkturu ističe da masiranjem tačaka na rukama, možete olakšati bolove u leđima Ukoliko ste zarad posla [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com