Šta Amerika i NATO nude Rusiji u zamenu za povlačenje sa spornih teritorija

SAD i NATO su ponudili Moskvi dijalog o kontroli naoružanja i mere za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajinom i povlačenje ruskih trupa i mirovnjaka sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

Ovo stoji u tekstu poverljivog odgovora SAD i NATO na ruske zahteve o bezbednosnim garancijama, koji je danas objavio španski dnevnik Pais.

„Rusija da povuče snage iz Ukrajine (misli se na Krim), Gruzije (Južna Osetija i Abhazija) i Republike Moldavije (Pridnjestrovlje) gde su raspoređene bez saglasnosti zemlje domaćina”, navodi se u tekstu, prenosi Tanjug.

U dokumentima u koje je imao uvid španski Pais se, između ostalog, navodi da su SAD spremne da razgovaraju o inspekcijama objekata u Rumuniji i Poljskoj, u kojima su postavljeni protivvazdušni raketni sistemi, u zamenu za inspekcije takvih istih objekata ruskih oružanih snaga.

СНС објавио мапу „подвига“: Поносни што су вакцинисали Вучића и садили дрвеће

U dokumentu SAD izražavaju spremnost da razgovaraju o „mehanizmima transparentnosti kroz koje bi bilo potvrđeno odsustvo krstarećih raketa „tomahavk” na lokacijama u Rumuniji i Poljskoj, pod uslovom da Rusija pristane na recipročne mere i uvid u dve raketne baze”.

„Moramo da se konsultujemo sa NATO saveznicima, uključujući Rumuniju i Poljsku o ovom pitanju”, navodno piše u dokumentu na koji se poziva dnevnik Pais.

Zapadni vojni blok takođe poziva Moskvu na deeskalaciju situacije u Ukrajini, a zauzvrat NATO i SAD „ostaju otvoreni za smislene diskusije o kontroli naoružanja i dijalog sa Rusijom o uzajamnoj transparentnosti i merama za izgradnju poverenja”.

Na Zapadu i u Kijevu se u poslednje vreme često izražava zabrinutost zbog navodnih priprema Moskve da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je ove izjave kao prazne i neosnovane priče koje podižu tenziju, ističući da Rusija nikome ne preti.

Preporučujemo:  Lugansk: Ukrajinske snage razmestile oklopnu tehniku u Donbasu

PRATITE NAS  NA FEJSBUKU I TVITERU

BONUS VIDEO:

Makedonija: Zaev podnosti ostavku u sredu!

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev će u sredu podneti ostavku na tu funkciju, objavila je danas televizija Tema pozivajući se [Opširnije...]

AKO POČNE RAT, TE ZEMLJE ĆE BITI ZBRISANE: Strašno upozorenje beloruskog generala

ZAMENIK državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke [Opširnije...]

Vanredno stanje u San Francisku zbog masovnog predoziranja

Gradonačelnica San Franciska London Brid proglasila je vanredno stanje u gradskoj četvrti Tenderloin, oblasti sa visokim procentom beskućnika i stravično [Opširnije...]

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu: Prošle godine se povukle i SAD

Rusija se danas i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija [Opširnije...]

POGOĐENI SVI CILJEVI: Indija lansirala nuklearnu balističku raketu (VIDEO)

Kopneno oružje je dizajnirano za napad na neprijateljske flote u Indo-Pacifiku, navode mediji u zemlji. Raketa „Agni P“, takođe nazvana [Opširnije...]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *